HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Miből mit főzhetünk? > A praktikus padlizsán nyomában

t: 2292

A praktikus padlizsán nyomában

Számos más néven is fellelhető, úgy mint a tojásgyümölcs, kékparadicsom, törökkobak, vagy törökparadicsom.

A padlizsán ismérvei

Sötét ibolyás, már-már fekete színű, ovális, hosszúkás tojás alakú, egész évben beszerezhető gyümölcs, de szezonja és a legkedvezőbb piaci árfekvése május és október között van. Alapos tisztítás után a héja, és a húsában található magok is megehetők.

Mire figyeljünk vásárlásakor?

Mindenképpen sima, feszes héjú, zsengébb padlizsánt válasszunk (ezt úgy ellenőrizhetjük, ha ujjunkkal kissé megnyomkodjuk, akkor megfelelő, ha héja rugalmas, kemény), mert amelyik puha, túlérett, annak belseje szivacsos és fonnyadt lehet.
Érdemes a vásárlás után, legkésőbb 5-7 napon belül elfogyasztani. Ennyi idő alatt még megőrzi értékes tápanyagait.

Jótékony hatásai

A padlizsán gazdag ballasztanyagokban és folsavban, továbbá jelentős a kálcium, kálium, magnézium, vas, B1-, B2-, és C-vitamin tartalma. Olyan ízanyag is fellelhető benne, amely izgatólag hat a szervezetre, vagy görcsoldóhatású az emésztőszervekre.
Fogyasztása ajánlott cukorbetegeknek, valamint a reumában, a máj- és vesebetegségben szenvedőknek. Mivel energiaértéke meglehetősen alacsony (24-25 kcal/ 100g) fogyasztása hasznos lehet fogyókúrák idején is. Nem ajánlott viszont gyomorsavtúltengésben vagy gyomorfekélyben szenvedőknek.

A padlizsán praktikái

• Kesernyés íze megszűntethető, ha hosszabb-rövidebb ideig besózzuk, majd miután levet eresztett leöblítjük
• Leggyakoribb fogyasztása: grillezve, rántva, töltve, vagy rakottasan.
• A balkáni népek leginkább hús helyett fogyasztják, erősen fűszerezve.
• Legkedveltebb kísérő fűszerei: fokhagyma, fahéj, paprika, rozmaring, só, bors

Padlizsános-spenótos pite

Hozzávalók:

• 20 dkg rizs,
• mélyhűtött vajas-leveles tészta
• 1 nagyobb padlizsán
• 1 fej vöröshagyma
• 30 dkg parajlevél (friss)
• 10 dkg feta sajt
• 4 tojás
• 1 dl joghurt
• 0,5 dl tej
• só, bors

Előkészületek: A felengedett tésztát, belisztezett deszkán nyújsd ki kb. fél centi vastagra, majd bélelj ki vele egy 25 centi átmérőjű gyümölcstorta-formát. Az alját villával szurkáld meg és 8-10 perc alatt süsd halványsárgára. A rizst dupla annyi vízzel párold készre.
A padlizsánt alaposan tisztítsd meg és vágd fel vékony karikákra, majd egy serpenyőbe pirítsd meg mindkét oldalát, majd tedd át papírtörlőkendőre. A padlizsán sütéséből visszamaradt olajon fonnyaszd meg a megtisztított, finomra aprított hagymát és a zúzott fokhagymát. Add hozzá a csíkokra vágott parajleveleket, majd párold rövid ideig. Tűzről levéve keverd össze a tojásokkal, az összemorzsolt fetasajttal, a joghurttal, kevés tejjel. Ízesítsd sóval, borssal, esetleg kevés szerecsendióval.
A rizzsel béleld ki a félig sült tésztát, helyezz rá padlizsánszeleteket (tegyél félre néhány darabot a tetejére), majd öntsd le a spenótos-sajtos-tojásos masszával. Tetejét fedd be padlizsánszeletekkel.

Előmelegített sütőben kb. 180 hőfokon, 30-40 perc alatt készre sül. Melegen vagy hidegen tálalható, tortaszerűen felvágva.

Rakott padlizsán hús nélkül

Hozzávalók:

• 4 padlizsán
• 10 dkg barnarizs
• 40 dkg paradicsom
• 1 fej vörös hagyma
• 1-2 csokor petrezselyem
• 0,5 dl olívaolaj
• 4 gerezd fokhagyma
• só, bors
• 4 dl tej
• 10 dkg liszt
• 5 dkg vaj
• egy csipetnyi szerecsendió
• 4 tojás
• 20 dkg fetasajt

Elkészítés:

A padlizsánt alaposan mosd meg, vágd fel ujjnyi vastag, kb. egy centiméteres szeletekre majd kevés olajon pirítsd (vagy grillezd) meg mindkét oldalát. A paradicsom héját hámozd le és vágd fel apró kockára majd készítsd el a párolt rizst.
Két-három evőkanál olajon a megtisztított, finomra aprított hagymát és a zúzott fokhagymát fonnyasztd meg, add hozzá a paradicsomkockákat, az apróra vágott petrezselymet és rövid ideig, kb. 10 percig párold össze. Ha elkészült ízesítsd sóval, borssal és keverd össze a párolt rizzsel.
Egy jénai tálat, vagy tepsit kenj ki olajjal, fektesd rá a padlizsánszeleteket, egy réteg paradicsomos rizst, majd ismét padlizsánt. Legvégül öntsd le sajtos szósszal.

Sajtszósz elkészítése:

5 dkg vajból, 10 dkg lisztből, és 4 dl tejből készíts besamell-szószt, ha kihűlt keverj bele 4 egész tojást.
A rakott padlizsán tetejére morzsold szét a feta sajtot.
Előmelegített sütőbe, alacsony hőfokon 35-40 percig süsd készre.

Bundás padlizsán

Hozzávalók:

• 2 db padlizsán
• 2 tojás
• 15-20 dkg liszt
• só, bors
• 2 kiskanál curry-por
• olaj

Elkészítés:

Keverd össze a tojások sárgáját a liszttel, sóval, borssal, curry-porral, 2 evőkanál olajjal, és 2 dl hideg vízzel. A padlizsánokat mosd meg alaposan és vágd fel ujjnyi vastag karikákra. A tojásfehérjéket verd fel kemény habbá és forgasd bele a lisztes masszába. Ebbe a bundába mártogasd meg a padlizsánszeleteket és bő, forró olajban süsd készre.

Rakott makaróni cukkínivel és padlizsánnal

Hozzávalók:

• 40 dkg makarónitészta,
• 2 db cukkini
• 1 db nagyobb padlizsán
• 3 dl főzőtejszín
• 2 tojás
• só, bors
• 10 dkg reszelt sajt

Elkészítés:

A cukkínit és a padlizsánt alaposan mosd meg, majd hosszába vágd fel vékony szeletekre. A makaróni tésztát lobogó sós, forró vízbe főzd ki, és szűrd le.
Egy tűzálló jénai tálat kenj ki vajjal, béleld ki az alját kevés tésztával és fedd be cukkíni- illetve padlizsán-szeletekkel. Folytasd a rétegezést tésztával, majd megint cukkínivel és padlizsánnal. A tetejére ismét cukkíni és padlizsán kerüljön. A tejszínt keverd össze az egész tojásokkal, ízesítsd sóval, borssal majd öntsd a rakott tálra. Tetejét szórd meg reszelt sajttal. Előmelegített sütőben kb. 30-40 perc alatt elkészül.

(forrás: www.noklapja.hu)

¨ajánló


GASZTRONÓMIA: Általános


2006.05.03

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok