HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Miből mit főzhetünk? > Apró kincsünk: a köles

t: 2180

Apró kincsünk: a köles

Körözött köleskásából

Hozzávalók

10 dkg köles 4 dl tej 10 dkg Rama margarin 1-1 evőkanál paprika- krém és mustár só, őrölt bors 1 mokkáskanál köménymag 2 gerezd fokhagyma 1-1 csokor petrezselyem és metélőhagyma

A kölest a forró tejbe szórjuk, és lassú tűzön, néha-néha megkeverve puhára főzzük. Fedőalatt langyosra hűtjük. Ekkor a margarint, a fűszereket, az összezúzott fokhagymát, a finomra vágott petrezselymet és a metélőhagymát is hozzáadjuk, majd alaposan összedolgozzuk. Jól behűtve kenyérre vagy péksütemény-re kenve kínáljuk, esetleg a hagyományos körözötthöz hasonlóan paprikába töltve, felszeletelve tálaljuk.

Elkészítési idő: 45 perc.
Egy adag: 376 kcal / 1572 kJ.
Italajánlat: száraz fehérbor (Egri leányka 2000)

Kölessel töltött kelrolád

Hozzávalók

1 nagyobb fej kelkáposzta 30 dkg köles só, őrölt fehér bors 5 dkgRama margarin 2 tojás 1 csokor friss majoránna 16 fürjtojás

A kelkáposztáról 8 nagy levelet lebontunk, leforrázzuk és a középsővastag eret kivágjuk. A kölest 6 deci vízbe szórjuk, sóval, őrölt fehér borssal ízesítjük, és lassú tűzön, folyamatosan kevergetve megfőzzük. Ha a köles megpuhult, kicsit hűlni hagyjuk, majd a margarinnal, az egész tojásokkal és a finomra vagdalt, friss majoránnával összedolgozzuk. A fürjtojásokat keményre főzzük, majd megtisztítjuk. A kelleveleket a köleses masszával megtöltjük oly módon, hogy a töltelék közepébe 2-2 fürjtojás kerüljön. Azután a leveleket összegöngyöljük, és cérnával átkötjük. Forrásban lévősós vízben 6-8 perc alatt megfőzzük. A töltelékeket a vízből kiemeljük, lecsöpögtetjük, a cérnát levágjuk róluk, és máris tálalhatjuk. A maradék kelkáposztát párolva, csíkokra vágva vagy főzelékként elkészítve kínálhatjuk mellé.

Elkészítési idő: 1 óra.
Egy adag: 458 kcal / 1915 kJ.
Italajánlat: száraz fehérbor (Soproni zöldveltellini '01)

(forrás: www.eszemiszom.hu)

2006.04.28

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Körözött köleskásából
Körözött köleskásából
Kölessel töltött kelrolád
Kölessel töltött kelrolád

Legfrissebb magazinok