HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Miből mit főzhetünk? > Sóska, spenót, zöld levelek

t: 2724

Sóska, spenót, zöld levelek

A spenót és a sóska két nagy táborra osztja az embereket. Ha szűk környezetünkben körbenézünk, valószínűleg a legtöbben minden rokonunkat, barátunkat és kollégánkat a "sóskásokhoz" vagy a "spenótosokhoz" sorolhatjuk. Illetve mindkettőhöz vagy egyikhez sem. De a legtöbben érzünk valamit a friss, ropogós, üde levelek iránt. Érdekes, hogy általában a "sóskások" nem szeretik a spenótot és vica versa. Pedig mindkét zöldség megkedvelhető, ha kellő kreativitással készítjük el őket. Az alábbiakban különleges, mégis könnyen elkészíthető recepteket szeretnénk bemutatni nektek!

Sajtos polenta spenótszósszal

Hozzávalók 4 személy részére: 20 dkg feta sajt, 7 deci víz, 1 teáskanál só, 25 dkg kukoricadara, -6 evőkanál vaj vagy margarin, 25 dkg spenót (lehet mélyhűtött is), 2 evőkanál tejföl, 1-2 evőkanál zabpehely

Elkészítés: A fetát apró kockákra vágjuk. A vizet a sóval egy mély teflonos serpenyőben forrásig melegítjük, a kukoricadarát állandó keverés mellett a vízhez adjuk, hozzáadjuk a felkockázott sajtot, és szintén folytonosan kavargatva addig főzzük, míg be nem sűrűsödik. Ekkor elsimítjuk a polentát a serpenyőben, és kb. negyedóra alatt hagyjuk kihűlni. Közben a spenótot megpároljuk, hozzáadjuk a tejfölt, és a zabpehellyel besűrítjük.
A kihűlt polentát kiborítjuk egy deszkára, vagy tálra, és szeletekre vágjuk. A serpenyőt elmossuk, a vajat felhevítjük, és a polenta szeletek mindkét oldalát megpirítjuk benne. A polentát a spenótszósszal tálaljuk.

Sóskás kefir

Hozzávalók: 8 dl kefir, 20 dkg friss sóskalevél, zelleres só, zöldbors natúr lében
Elkészítés: A sóskát megtisztítjuk, alaposan megmossuk. Turmixgépbe tesszük a kefirrel, és néhány szem lecsöpögtetett zöldborssal. Ízlés szerint zelleres sóval fűszerezzük. 2 percig turmixoljuk, azonnal fogyasztjuk.

Kacsamell-tekercs salátaágyon

Hozzávalók 6 személyre: 35 dkg füstölt kacsamell, 35 dkg spenót, 2 érett mangó
A salátához: 15 dkg salátalevél (fejes vagy galambbegy), 2 evőkanál gyümölcsecet, 3/4 dl olívaolaj, só, bors, 12 szem tisztított dió a díszítéshez

Elkészítés: A kacsamellet két órát fagyasszuk szeletelés előtt. Vágjuk olyan vékonyra, amilyenre csak tudjuk. Helyezzük folpack fóliára a szeleteket egymás mellé, átfedésekkel. (Mint amikor tetőt fednek). Forraljunk egy lábosban vizet, blansírozzuk pár másodpercig a leveleket, majd hűtsük ki gyorsan hideg vízben, szárítsuk meg. Hámozzuk meg, majd vékonyan szeleteljük fel a mangót. Helyezzük egy rétegben mangószeleteket a hússzeletekre. Erre fektessük a spenótleveleket. Tekerjük fel a három réteget. A fóliát nem szabad vele együtt tekerni. A göngyöleget rögzítsük a fóliával. Még szorosabb lesz a tekercs, ha alufóliába is betekerjük, melyet a végeknél megcsavarunk. Fagyasszuk legalább 5-6 óra hosszat. Vegyük ki a hűtőből, és annyira engedjük megmelegedni, hogy szépen tudjuk szeletelni. Egy szelet kb. 1/2 centis legyen. Mossuk meg a salátaleveleket. Keverjük össze az ecetet, az olajat, a sót és a borsot. Forgassuk bele a salátaleveleket. Helyezzük a kacsaszeleteket a salátaágyra, dekoráljuk a dióval.

Rizses-halas egytál

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg rizs, 1 citrom, 40 dkg sóska és spenót vegyesen, 15 dkg mélyhűtött tonhal, 2 evőkanál olaj + a sütéshez

Előkészítés: A rizst megmossuk, sós vízben megfőzzük. A citrom levét kifacsarjuk, leszűrjük. A spenótot és a sóskát forró, sós vízben 10 percig főzzük, leszűrjük. A halat hagyjuk kiengedni, majd apró darabokra vágjuk.
Elkészítés: A rizst összekeverjük az olajjal, a citrom levével, a spenóttal és a sóskával. A halat olajban kisütjük (kb. 5 perc). A rizses zöldséghez adagoljuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és jól összekeverjük. Citromgerezddel díszítve tálaljuk.

Füstölt pisztráng spenótos rókagomba szósszal

Hozzávalók 6 személyre: 6 füstölt szivárványos pisztrángfilé (á kb. 10 dkg).
A szószhoz: 30 dkg friss rókagomba, 20 dkg friss spenót, 2 db mogyoróhagyma, 1 evőkanál vaj, 1 teáskanál liszt, 1,5 dl tejszínhab, fél dl portói bor, 1,5 dl főzőtejszín, só, fehér bors, kevés apróra vágott lilahagyma díszítéshez

Elkészítés: A gombát és a spenótot megmossuk. Megpucoljuk és apró kockákra vágjuk a hagymát. Vajon megsütjük a rókagombával, de nem hagyjuk hogy megbarnuljon! Megszórjuk liszttel és megkeverjük. Hozzáadjuk a tejszínhabot és a portói bort. Néhány percig főzzük, majd hozzá keverjük a tejszínt, sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a spenótot, mielőtt felszolgáljuk. A pisztráng bőrét eltávolítjuk. A spenótos gombás szószt előmelegített tányérokra öntjük, ráhelyezünk mindegyikre egy-egy halszeletet és finomra vágott lilahagymával díszítjük.

Harcsa almás-mustáros szósszal

Hozzávalók 4 személyre: 1 fej hagyma, 30 dkg savanykás alma, 30 dkg sóska, 1 piros chilipaprika, 4 harcsaszelet (á 20 dkg), 1,5 dl száraz fehérbor, 1 teáskanál mustármag, 5 szem bors, 1 evőkanál olaj, 2 dkg vaj, 1 dl tejszín, 1 evőkanál dijoni mustár

Előkészítés: A hagymát meghámozzuk, felaprítjuk. Az almát meghámozzuk, negyedekre vágjuk, magházát kiemeljük, húsát felszeleteljük. A sóskát megmossuk, szárát lecsípjük, a chilipaprikát megtisztítjuk, és mindkettőt csíkokra vágjuk. A halat leöblítjük, felitatjuk róla a nedvességet, enyhén sózzuk-borsozzuk.

Elkészítés: Nagy kuktaedényben felforralunk negyed liter vizet a borral, a mustármaggal és a szemes borssal. A halfiléket bekenjük olajjal, és egymás mellé a kukta párolóbetétjére helyezzük. Lefedjük, és 8–10 percig pároljuk, majd a halat alufóliába csavarjuk, és a sütő legkisebb fokozatán melegen tartjuk. Serpenyőben felforrósítjuk a vajat, a hagymát és az almát 6 percig állandóan kevergetve megpároljuk benne. Másfél deci párolófolyadékot öntünk hozzá, és kissé besűrítjük. Hozzáadjuk a tejszínt, a mustárt, és együtt felfőzzük, sóval-borssal ízesítjük. A sóska és a chilipaprika felét belekeverjük a mártásba, és a halra öntjük. A maradék sóskát a tetejére szórjuk. Köretként sós vízben főtt burgonyát kínáljunk.

Pulykatekercs spenóttal

Hozzávalók 4 személyre: 10 dkg spenót, 20 dkg márványsajt, 4 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem, 2 evőkanál olívaolaj, 5 dkg kenyérszalonna ledarálva, 4 kicsontozott bébipulykacomb-felső, 4 mokkáskanál darált dió, 2 dl száraz fehérbor, 20 dkg vékonyszálú sárgarépa, 2 kisebb cukkíni, 30 dkg zöldhüvelyű zöldbab, 1 l zöldségleves kockából

Előkészítés: A spenótot megmossuk, a száraitól megtisztítjuk. A márványsajtot lereszeljük vagy villával összenyomkodjuk. A fokhagymát megtisztítjuk, összezúzzuk. A petrezselymet megmossuk, lecsöpögtetjük, apróra vágjuk, majd egy tálban az olajjal összekeverjük, és állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek. A sütőt 180 °C-ra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük.

Elkészítés: A spenótleveleket sós vízben egyszer felforraljuk, levesszük a tűzről, kicsit állni hagyjuk. Leszűrjük, villával megnyomkodjuk, majd a darált szalonnával és a márványsajttal jól összekeverjük. A combokat kiterítjük, belső felüket bedörzsöljük a fokhagymával, megszórjuk a darált dióval, sózzuk, borsozzuk, majd ráterítjük a spenótos masszát, és feltekerjük, cérnával átkötjük. A húsokat tűzálló tálba tesszük, megkenjük a fűszeres olajjal, aláöntjük a bort, és a sütőben kb. 25 percig sütjük. Közben a sárgarépát meghámozzuk, a zöldféléket megmossuk, kb. egyforma darabokra vágjuk. A zöldséglében pár percig főzzük, majd leszűrjük. A zöldségeket a félig elkészült hús mellé tesszük, és a sütési hőt 150 °C-ra csökkentve az ételt 25 percig továbbsütjük. Ha a hús megpuhult, hagyjuk kissé kihűlni, levesszük róla a cérnát, majd a tűzálló tálba visszatéve átmelegítjük, és a zöldségekkel együtt tálaljuk.

Spenótos-sajtos batyu

Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta- 50 dkg spenót (lehet mirelit is), 1 mozzarella sajt (vagy 15-20 dkg trappista), vaj, só, bors, szerecsendió, egy tojás

Elkészítés: A tésztát felengedés után vékonyra kinyújtjuk, négyzetekké vágjuk. A spenótot vajon a fűszerekkel megpároljuk. Belekeverjük a kockára vágott mozzarellát vagy a reszelt (kockára vágott) trappistát. A tésztadarabokra egy kanálnyit helyezünk, batyuvá formázzuk, megkenjük tojással, és előmelegített sütőben körülbelül 25 percig sütjük. A tepsit kenjük ki zsiradékkal vagy béleljük ki sütőpapírral. Önállóan is fogyasztható, de sajtszósszal még finomabb.

(forrás: www.nana.hu)

2006.04.10

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Sajtos polenta spenótszósszal
Sajtos polenta spenótszósszal
Kacsamell-tekercs salátaágyon
Kacsamell-tekercs salátaágyon
Füstölt pisztráng spenótos rókagomba szósszal
Füstölt pisztráng spenótos rókagomba szósszal
Pulykatekercs spenóttal
Pulykatekercs spenóttal
Spenótos-sajtos batyu
Spenótos-sajtos batyu

Legfrissebb magazinok