HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Egytál ételek > Tavaszi friss zöldségek

t: 1640

Tavaszi friss zöldségek







Formában sült sonkás kelkáposzta

Hozzávalók: 40 dkg kelkáposzta, 30 dkg burgonya, 25 dkg füstölt, főtt sonka, 25 dkg paraszt kolbász, 2 dl tejföl, 125 ml zöldség alaplé (instant)
só, frissen őrölt bors, 2 evőkanál finomra vágott petrezselyem

Elkészítése:

A kelkáposztát megtisztítjuk külső, vastagabb leveleitől, majd a megmosott és lecsöpögtetett leveleket felcsíkozzuk. Meghámozzuk a burgonyát, megmossuk és felkockázzuk. A füstölt, főtt sonkát kockákra, a parasztkolbászt pedig karikára vágjuk.

A zöldségalaplevet felforralt vízben feloldjuk, majd óvatosan hozzáöntjük a simára kikevert tejfölt. Ha szükséges, akkor megsózzuk, megborsozzuk, majd ráöntjük a zöldséges-kolbászos keverékhez. Zsiradékkal kikent felfújtformába öntjük a káposzta leveleket, és hozzáöntjük a tejfölös zöldséget. Alufóliával lefedjük az edényt, és előmelegített sütőben (180°) kb. 45 percig sütjük. Ha összeértek az ízek, megkóstoljuk, és utólag még ízesíthetjük. A kész ételt friss, vágott petrezselyemmel megszórjuk. Melegen és hidegen egyaránt kínálhatjuk.

Zöldséges-földimogyorós sertéscurry

Hozzávalók: 60 dkg sertéshús (pl. comb), 125 ml zöldség alaplé, 10 dkg tisztított földimogyoró, 3 sárgarépa, 1 szál póréhagyma, 1-1 piros, sárga és zöld húsú kaliforniai paprika, 6 evőkanál földimogyoró-olaj, 3 evőkanál szójaszósz, 1 eevőkanál currypor, 1 teáskanál „ötfűszer” keverék, 1 taáskanál cukor, só, frissen őrölt bors

Elkészítése:

A húst vékony csíkokra vágjuk. Összekeverjük az „ötfűszer” keveréket a szójaszósszal, és a húsra öntjük, jól átkeverjük az egészet, és kb. 30 percig pácoljuk benne. A földimogyorót finomra vágjuk. A sárgarépát megtisztítjuk és vékony csíkokra vágjuk. A póréhagyma fehér és világoszöld részét felkarikázzuk. Egy wokban felforrósítunk 3 evőkanál földimogyoró-olajat, majd a húst 1-2 perc alatt megsütjük benne. A maradék olajat is beleöntjük a wokba, és folytonos kevergetés mellett megsütjük benne a zöldségeket. Curryporral, cukorral, sóval és borssal ízesítjük, felöntjük a zöldség alaplével, és visszatesszük bele a húst. Rászórjuk a mogyorót, kicsit együtt rotyogtatjuk, majd ízesítjük. Rizzsel tálaljuk.

Sárgarépás puffancs, hónapos retekkel

Hozzávalók: 50 dkg burgonya, 40 dkg sárgarépa, 2 tojás, 2 evőkanál liszt, só, frissen őrölt bors, olvasztott vaj a sütéshez, rukkola és hónapos retek a díszítéshez

Elkészítése:

A sárgarépát és a burgonyát lereszeljük, összekeverjük a tojással és a liszttel, majd erősen megsózzuk és megborsozzuk.
Egy nagy serpenyőben megforrósítunk kevés olvasztott vajat, majd beleteszünk egy púpozott kanálnyi tésztakeveréket, laposra nyomkodjuk, és mindkét oldalán kb. 3-4 perc alatt aranybarnára sütjük. Az elkészült tócsnikat sütőben (70°) melegen tartjuk.
A puffancsokat egy halom rukkolára rendezzük, és retekszeletekkel a tetején tálaljuk.

(holgyvilag.hu)

2006.04.07

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Bármilyen zöldséget választunk is, ízletes köret vagy egytálétel készülhet belőle.
Bármilyen zöldséget választunk is, ízletes köret vagy egytálétel készülhet belőle.

Legfrissebb magazinok