HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Miből mit főzhetünk? > A szezon sztárja: a spenót

t: 2359

A szezon sztárja: a spenót

A felnőttek, ha nem is kedvelik, gyermekeiket azzal buzdítják, hogy a spenóttól dagad majd a muszklijuk. Nos, hogy az izmokat fejleszti-e, még nem bizonyított, de hogy nagyon egészséges vitaminforrás, az biztos, ami így kora tavasszal egyáltalán nem mellékes körülmény. És ha az általunk bemutatott, változatos formájában kínáljuk, és nem csupán „egyenfőzeléket” adjuk az asztalra, talán növekedhet a rajongói tábora is.

Spenótgombóc olasz módra

Hozzávalók 4 személyre:
• 60 dkg megtisztított spenót
• 10 dkg vaj

• 1 kis fej hagyma
• 20 dkg liszt
• 20 dkg ricotta
• 3 tojás
• 1 csipet őrölt szerecsendió
• só, őrölt bors,
• 4 dkg reszelt parmezán sajt,
• 4 dkg keménysajt-forgács,
• 1 cs. apróra vágott zsálya
• a gyúráshoz: liszt.

Elkészítés:
A spenótot vízgőzben megpároljuk, lecsepegtetjük, és hozzákeverjük a fele vajban megpirított hagymához. Az egészet tálba tesszük, kihűtjük, és összekeverjük az összetört ricottával, az átszitált liszttel, a sajttal, a tojásokkal és a szerecsendióval. Megsózzuk, megborsozzuk, és alaposan összekeverjük. A keverékből gombócokat formázunk, meghintjük liszttel, és lisztezett tányérra tesszük. A gombócokat enyhén sós vízben megfőzzük, lecsepegtetjük, és rögtön tányérokra osztjuk. A zsályával kevert, megolvasztott vajjal körítjük, és meghintjük keménysajt-forgácsokkal.

Paradicsomos rántotta

Hozzávalók 4 személyre:


• 3 krumpli
• 40 dkg fagyasztott spenót
• 1 fej hagyma
• 6 ek. olívaolaj
• reszelt szerecsendió
• só
• 3 dkg reszelt parmezán sajt
• 8 tojás
• fél liter paradicsompüré
• 1 póréhagyma, kakukkfű

Elkészítés:

A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, és 5 percig főzzük. A fagyos spenótot fölengedjük, lecsepegtetjük, kinyomjuk belőle a vizet. Az apróra vágott hagymát 4 ek. olajban megpirítjuk, hozzáadjuk a krumplit és a spenótot, majd 5 percig pároljuk. Megszórjuk szerecsendióval, megsózzuk. A tojásokat a sajttal együtt felverjük, a zöldségeket hozzáadjuk, és egy 20 cm-es sütőformába töltjük a keveréket. 200 °C-os sütőben 20 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni, majd kockákra vágjuk. A póréhagymát a maradék olajban megpároljuk, hozzáadjuk a paradicsompürét, kevés meleg vizet és csipetnyi kakukkfüvet, majd 15 percig főzzük. A rántottát a szószban felmelegítjük, és tálaljuk.

Spenótszalámi

Hozzávalók 8 személyre:

• 2 tojás
• 20 dkg liszt
• só
a töltelékhez:
• 1 kg spenót
• 15 dkg vaj
• 30 dkg túró
• 10 dkg reszelt parmezán sajt
• reszelt szerecsendió, só, őrölt bors

Elkészítés:

A lisztet a tojásokkal, 1 csipet sóval és 3 ek. vízzel eldolgozzuk, amíg puha és homogén tésztát kapunk. Ekkor tálba tesszük, és 30 percet pihentetjük. Közben a spenótot megmossuk, lecsepegtetjük, 7 dkg olvasztott vajban megpároljuk, 10 percig kislángon főzzük, majd feldaraboljuk. A túrót tálban összetörjük, hozzáadjuk a spenótot, a sajtot, 1 csipet szerecsendiót, sót, borsot, és az egészet jól összedolgozzuk. A tésztát 25x30 cm-es négyzetté nyújtjuk, elsimítjuk rajta a keveréket, és a tésztát feltekerjük. Tiszta konyharuhába tekerjük, a végeit cérnával bevarrjuk. A tekercset forrásban lévő vízzel teli lábasba tesszük úgy, hogy vízszintesen maradjon, és 20 percig főzzük. Amikor kész, lecsepegtetjük, kitekerjük a konyharuhából, és felszeleteljük. A maradék olvasztott vajjal tálaljuk.

Spenótos batyuk

Hozzávalók 6 személyre:

• 2 tojás
• 25 dkg liszt
• 2 ek. olaj
• só, őrölt bors
• 1 újhagyma
• 2 tk. vaj
• 25 dkg spenót
• 10 dkg márványsajt
• 2 ek. tejszín
• 5 dkg dióbél
az átkötéshez: újhagyma vagy snidling.

Elkészítés:

A tojásokat az átszitált liszttel tálban villával felverjük, apránként hozzáöntünk 3 dl szénsavas vizet és az olajat. Sóval, borssal ízesítjük, és fél órát pihentetjük. A felkarikázott hagymát a fele mennyiségű vajban megpároljuk, hozzáadjuk a megmosott és lecsepegtetett spenótot, megsózzuk, és lefedve 3 percig főzzük, majd, a tetőt levéve, hagyjuk elfőni a vizet. A márványsajtot a tejszínben felolvasztjuk, hozzáadjuk a durvára vágott dióbelet, krémes állagúra keverjük, és hozzáadjuk a spenótot. Levesszük a tűzről. Egy 18 cm-es serpenyőt a maradék vajjal kikenünk, a palacsintamasszából egy keveset beleöntünk, mindkét oldalát megsütjük, és tányérra csúsztatjuk. Ezt addig folytatjuk, amíg az alapanyag tart. A palacsintákat megtöltjük a spenótos töltelékkel, és csomagokat formálunk belőlük, amelyeket újhagymaszálakkal vagy snidlinggel rögzítünk.

(forrás: www.noklapja.hu)

2006.03.31

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Spenótgombóc olasz módra
Spenótgombóc olasz módra
Paradicsomos rántotta
Paradicsomos rántotta
Spenótszalámi
Spenótszalámi
Spenótos batyuk
Spenótos batyuk

Legfrissebb magazinok