HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Miből mit főzhetünk? > Kabát helyett pecsenye

t: 2434

Kabát helyett pecsenye

Saláta sajttal, fürjtojással

Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg vegyes salátalevél (pl. fejes, fodros, radikkió, cikóriasaláta, kötözősaláta), 1 csomó hónapos retek, 1 piros húsú paprika, 10 dkg feta sajt, 10 dkg trappista sajt, 16 főtt, füstölt fürjtojás. Az öntethez: 2 evőkanálnyi a füstölt fürjtojás olajából, 2 evőkanál mustár, 1 teáskanál méz, 1 evőkanál almaecet, apróra vágott metélőhagyma

Az öntethez a füstölt ízű olajat kikeverjük a mustárral, mézzel és az almaecettel. Ha szükséges, kevés vizet is adunk hozzá. Ízlés szerint apróra vágott metélőhagymával és borssal fűszerezzük. - A salátaleveleket megmossuk, megtöröljük, összetépkedjük. A retket felkarikázzuk, a paprikát kockára vágjuk. A kétféle sajtot ugyancsak felkockázzuk. - A saláta hozzávalóit összekeverjük, tálba tesszük és meglocsoljuk az öntettel. A saláta tetejét félbevágott fürjtojással díszítjük.

Bőrös karaj aszalt szilvás gombával

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg bőrös malackaraj (csonttal együtt), 5 dkg füstölt szalonna, 70 dkg burgonya, 20 dkg aszalt szilva, 2 dkg szárított kínai gomba, 1 fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál tisztított tökmag, 1 dl sör, 1 dl tej, 5 dkg vaj, 10 dkg zsír, 1 teáskanál olaj, só, majoránna

A bőrös részt beirdaljuk. A karaj húsos részét sóval és majoránnával bedörzsöljük. Tepsibe tesszük, vizet öntünk alá. Megkenjük a zsírral, mellédobjuk a megtisztított, felnegyedelt hagymát. 150 fokos sütőben kb. másfél órát sütjük. - Közben sörbe mártott szalonnával gyakran megkenjük. Akkor jó, ha a húsba szúrt tű nyomán nem folyik ki lé. - Közben elkészítjük a köretet. A szárított kínai gombát meleg vízbe áztatjuk. Ha szükséges, az aszalt szilvát is beáztatjuk. - A meghámozott burgonyát sós vízben megfőzzük, leszűrjük, összetörjük. Kikeverjük forró tejjel, vajjal, sóval, majd belekeverjük a tökmagot is. - Olajon megpároljuk a lecsöpögtetett, csíkokra vágott gombát és a zúzott fokhagymát, majd hozzáadjuk a feldarabolt szilvát is. Meglocsoljuk a malacsült szaftjával és összeforraljuk. - A megsült húst a csontról lefejtjük, majd felszeleteljük. Tökmagos burgonyapürével és aszalt szilvás gombával körítjük.

Tipp

A sütni való karaj vagy comb bőrös részét soha ne sózzuk be, mert felhólyagzik és nem sül ropogósra.

Mákkrém rummal

Hozzávalók 4 személyre: 10 dkg darált mák, 10 dkg cukor, 1,5 dl tej, 4 dl tejszín, 1 zacskó vaníliás cukor, 1 teáskanál őrölt fahéj, 4 lap fehér zselatin

A tejet felforraljuk a cukorral és a vaníliás cukorral. Beleszórjuk a darált mákot, a fahéjat és 3-4 perc alatt összefőzzük. Ízlés szerint rummal vagy rumaromával gazdagítjuk. - A zselatint hideg vízbe áztatjuk, majd kevés meleg vízben feloldjuk és a krémbe vegyítjük. - Amikor a krém kihűlt, a tejszínt kemény habbá verjük. Először a felét keverjük a krémbe, majd amikor jól elegyedett, a hab másik felét is belekeverjük. Poharakba szétosztjuk és fél órára hűtőszekrénybe helyezzük.

(forrás: www.gyongy.hu)

2006.02.21

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Bőrös karaj aszalt szilvás gombával
Bőrös karaj aszalt szilvás gombával

Legfrissebb magazinok