HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Miből mit főzhetünk? > Forralt borból

t: 2352

Forralt borból

Mámoros menyecske

Hozzávalók: a tésztához: 3 tojás, 10 dkg méz, 1 kiskanál sütőpor, 14 dkg liszt, csipetnyi só, 1 kiskanál reszelt citromhéj, a forralt borhoz: 6 dl vörösbor, 2-3 darabka fahéj, 2-3 szem szegfűbors, 4-5 szem szegfűszeg, kb. 5 dkg cukor, 2 szelet citrom, a sütéshez: olaj

A tojások sárgáját a mézzel habosra keverjük. A sütőporral elkevert lisztet hozzáadjuk, csipetnyit megsózzuk, a reszelt citromhéjat beleszórjuk, végül a tojások fehérjéből vert kemény habot is beleforgatjuk. A masszát kiskanállal a felforrósított olajba szaggatjuk és a kis fánkocskákat körös-körül aranysárgára sütjük. (Ez oldalanként kb. 2-2 percet jelent.) Közben a vörösbort a fűszerekkel és ízlés szerinti cukorral felforraljuk. Leszűrjük, tányérokba merjük és a megsült, szalvétán lecsöpögtetett fánkokat belepottyantva azon forrón kínáljuk.

Elkészítési idő: 40 perc.
Egy adag: 504 kcal / 2107 kJ

Kuglóf Bacchus kedvére

Hozzávalók (6 személyre)

10 evőkanál vörösbor, 1 kiskanál reszelt citromhéj, 2 kiskanál forraltbor-fűszerkeverék, 20 dkg cukor, 25 dkg vaj, 2 tojás, fél csomag sütőpor, 22 dkg liszt, a forma kikenéséhez: vaj, liszt, a tetejére: porcukor

A vörösbort a reszelt citromhéjjal, a forraltbor-fűszerrel és 2 evőkanál cukorral felmelegítjük. A maradék cukrot a vajjal és a tojások sárgájával habosra keverjük. A fűszeres bort ráöntjük, a sütőporral elkevert lisztet, és végül a tojások fehérjéből vert kemény habot is beleforgatjuk. A masszát kivajazott, liszttel meghintett kuglófformába töltjük és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sü-tőben 165 °C) kb. 25 perc alatt megsütjük. Porcukorral meghintve kínáljuk.

Elkészítési idő: 1 óra.
Egy adag: 644 kcal / 2692 kJ

Borbamártogatós

Hozzávalók (kb. 40 darabhoz): 25 dkg liszt, 20 dkg cukor, 1 csomag sütőpor, 3 tojás, 8 dkg vaj, 2 evőkanál forraltbor-fűszerkeverék (vagy 1-1 kiskanálnyi fahéj, szegfűszeg, szegfűbors porrá törve és csipetnyi reszelt szerecsendió), a nyújtáshoz: liszt, a tetejére: 0,5 dl tej

A lisztet a cukorral, a sütőporral, az egész tojásokkal, a vajjal és a forraltbor-fűszerrel összegyúrjuk. Az alaposan kidolgozott tésztát lisztezett deszkán 2-3 milliméter vastagra nyújtjuk és különféle formákat szúrunk ki belőle. A kis süteményeket sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, tetejüket tejjel megkenjük, azután előmelegített sütőben, nagy lánggal (200 °C; légkeveréses sütőben 180 °C) 8-10 perc alatt szép pirosra sütjük. Édes fehérborba vagy forralt borba mártogatva kitűnő sütemény – de anélkül is finom.

Elkészítési idő: 50 perc.
Egy adag: 53 kcal / 222 kJ

Háromcsúcsos forraltboros

Hozzávalók (kb. 20 darabhoz): 25 dkg vaj, 4 tojás, 25 dkg cukor, 1 csomag sütőpor, 25 dkg liszt, 5 dkg reszelt csokoládé, 3 dl vörösbor, 2 kiskanál forraltbor-fűszerkeverék, a tepsi kikenéséhez: vaj, liszt, a tetejére: 20 dkg porcukor, 10 dkg durvára vágott dió, 5 dkg reszelt csokoládé

A vajat az egész tojásokkal meg a cukorral habosra keverjük, majd a sütőporral elkevert lisztet és a reszelt csokoládét hozzáadjuk. A vörösbort a forraltbor-fűszerrel felforraljuk. 1,5 decit kimerünk belőle, és ha kihűlt, a tésztához öntjük, a többit félretesszük. A masszát kivajazott, belisztezett, közepes tepsibe öntjük, elsimítjuk és előmelegített sütőben, nagy lánggal (200 °C, légkeveréses sütőben 180 °C) 18-20 perc alatt megsütjük. A visszamaradt vörösbort a porcukorral simára keverjük, majd egyenletesen a kihűlt süteményre kenjük. Durvára vágott dióval meg a reszelt csokoládéval megszórjuk. Ha a máz a tetején megdermedt, háromszög alakúra szeleteljük.

Elkészítési idő: 1 óra.
Egy adag: 308 kcal / 1288 kJ

(forrás: www.eszemiszom.hu)

2006.02.17

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Mámoros menyecske
Mámoros menyecske
Kuglóf Bacchus kedvére
Kuglóf Bacchus kedvére
Borbamártogatós
Borbamártogatós

Legfrissebb magazinok