HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Miből mit főzhetünk? > A puliszka és alakváltozásai - Az eltűnt idő nyomában

t: 10096

A puliszka és alakváltozásai - Az eltűnt idő nyomában

A szegényebb családok táplálkozásában nagyjából a múlt század elejéig jelentős szerepet töltöttek be a kukoricából készült ételek. A paraszti étrendből hiányzott a zöldség, a gyümölcs, vagyis mondhatjuk úgy, hogy vitaminban meglehetősen szegényesen táplálkoztak. Ugyanakkor a mindennapi kemény fizikai munka, a ház körüli teendők, a munka a földeken, a parasztgazdaságban jó fizikai erőnlétet követelt. Ezt bőséges kalóriafogyasztással tudták csak pótolni; táplálékuk fő összetevője a szalonna és a kenyér mellett a burgonya, és a kukoricából készült ételek voltak, melyeket hagymával, répával, a jobb módú családoknál pedig túróval, lekvárral, dióval, mézzel tettek még laktatóbbá.

Puliszka, polenta

A puliszka népszerű, ősrégi magyar étel volt, mely olcsósága miatt a "szegények eledele" lett. A kukoricalisztből készült étel népszerű volt a Felvidéken, a Dunántúlon és Erdélyben egyaránt.
Hagyományosan bográcsban készítették, sós vizet forraltak, egy marék kukoricalisztet beleszórtak és keverés nélkül hagyták, hogy nagy gombóc formájában összefőjön. Ezután egy 30-40 cm egyenes fabottal összekeverték a sűrűvé főtt kukoricalisztet és a főző vizet. Ebből a masszából egy tömény, félgömbszerű pép keletkezett, amelyet szikadás után madzag segítségével vágtak egyenletes szeletekre.

Kedvelt eledel volt ez ünnepnapokon és munkanapokon egyaránt: ették reggelire, vacsorára, leveshez, húshoz, főzelékhez.
Moldvában és Bukovinában, Háromszéken inkább a málé elnevezését használták, a Felső-Tisza menti magyaroknál tokánynak hívják, az olaszok kásás változatát polentaként említik.

Málé, prósza

A málé számos édesített változatban is elterjedt, melynek az a tulajdonság adta az alapját, hogy a kukoricaliszt forró vízzel elkevert, hosszabb időn át melegen tartott tésztája már önmagában is édeskés ízű volt. A málé tejjel, aludttejjel elkevert változata a prósza, melyet Szeged környékén már zsírral, tojással és kelesztőanyaggal, méz hozzáadásával készítettek (poroja).

Puliszka alaprecept

Hozzávalók: 20 dkg kukoricaliszt, 4-5 dl víz, 2 dkg vaj, só.

Forrald fel a vizet és sózd meg. Óvatosan, folyamatos keverés mellett, hogy ne csomósodjon, add hozzá a kukoricalisztet és főzd sűrű kásává (mint a tejbegríz). Amikor besűrűsödik, keverj hozzá egy kevés vajat és zárd el a gázt.
A masszát öntsd bele egy kerek jénai tálba, hogy tortaformája legyen, vagy vajjal kikent evőkanállal kiszaggatott galuskaként, gombócként is tálalhatod. Kiváló körete bármilyen szaftos, "testesebb" húsnak.

Tipp: A kukoricaliszt kukoricadarával, a víz tejjel is helyettesíthet és még ízletesebb, ha a főzés vége felé, amikor már sűrűsödik a massza 10 dkg reszelt sajtot, keversz bele.

Juhtúrós puliszka

Hozzávalók:

• 30 dkg kukoricadara
• 20 dkg juhtúró
• 2 dkg margarin
• 7-8 dl víz
• 4-5 szelet vékony bacon szalonna
• só

Elkészítése:

Az enyhén sós vizet forrald fel, majd amikor forr, folyamatos kevergetés mellett szórd bele a kukoricadarát és főzd sűrű kásává. A baconszalonnát egy serpenyőben pirítsd meg,
Kenj be margarinnal egy tűzálló tálat és önts bele egy réteg puliszkát, majd egy réteg juhtúrót, felváltva. Tetejére dobd rá a pirított bacon szalonnát, öntsd rá a szalonna szaftját és néhány percig tedd be a sütőbe, hogy a juhtúró krémes állagúra olvadjon.

Ízes prósza

Hozzávalók:

• 50 g élesztő
• 1, 5 + 3 dl tej
• 50 dkg kukoricaliszt
• 10 dkg margarin
• 10 dkg cukor
• 2 tojás
• 10 dl tejföl
• áfonyalekvár

Elkészítése:

Az élesztőt 1, 5 dl langyos cukros (1 evőkanál) tejben futtasd fel. A puha margarint keverd krémes állagúra a cukorral és az egész tojással. Apránként szórd bele a lisztet (minden egyes adag után jól átkeverve a tésztát), öntsd hozzá a megfuttatott élesztőt, adj hozzá egy csipetnyi sót, 2-3 evőkanál tejfölt és 3 dl tejet.
Egy nagyobb tepsit kenj ki vajjal, liszttel, öntsd bele a masszát, és a tetejére áfonyalekvárt kanalazz, szétszórtan. Előmelegített sütőbe 30-40 percig süsd. Vágd fel nagyobb kockákra és a tetejét szórd meg vaníliás porcukorral.

Meggyes prósza

Hozzávalók:

• 60 dkg kukoricaliszt
• 5 g élesztő
• 1, 5 + 3 dl tej
• 10 dkg margarin
• 15 dkg cukor
• 2 tojás, egy deci tejföl
• egy üveg meggybefőtt
• 2-3 evőkanál darált dió

Elkészítése:

Az élesztőt 1, 5 dl langyos cukros (1 evőkanál) tejben futtasd fel. A puha margarint keverd krémes állagúra a cukorral és az egész tojással. Apránként szórd bele a lisztet (minden egyes adag után jól átkeverve a tésztát), öntsd hozzá a megfuttatott élesztőt, adj hozzá egy csipetnyi sót, 2-3 evőkanál tejfölt és 3 dl tejet.
Két-három evőkanál darált diót keverj össze egy evőkanál cukorral és ezzel szórd meg a lecsöpögtetett meggyet.
A tésztát öntsd egy kivajazott, kilisztezett tepsibe és szórj a tetejére meggyhalmokat. Előmelegített sütőbe kb. 30-40 percig süsd. Vágd fel nagyobb kockákra és a tetejét szórd meg porcukorral.

(forrás: www.nlcafe.hu)


2006.02.02

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Juhtúrós puliszka
Juhtúrós puliszka
Ízes prósza
Ízes prósza
Meggyes prósza
Meggyes prósza

Legfrissebb magazinok