HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Miből mit főzhetünk? > Spárgázzunk! - A zöldség öröme

t: 2403

Spárgázzunk! - A zöldség öröme

A spárga klasszikus kísérete a hollandi mártás és a sonka. Ez már így is nagyon finom, de hogy tovább fokozzuk az élvezeteket, a puha szárakat rafinált salátaként vagy sülten, salsával tálaljuk!

Gőzgombóc spárgakompóttal (4 adag)

A gőzgombócokhoz:
1 kocka élesztő (4,2 dkg)
2 dl tej
50 dkg liszt
1 tk. cukor
1/2 tk. só
5 dkg vaj vagy margarin
2 tojás
4 ek. olaj

A kompóthoz:
50 dkg zöld spárga
1 piros húsú paprika
4 narancs
1 gerezd fokhagyma
2 kisebb gyömbérgyökér szirupban
2 ek. fehér balzsamecet
2 ek. világos szójaszósz
3 ek. sherry krémlikőr
3 ek. édes-pikáns chiliszósz
só, bors, cukor
2 ek. étkezési keményítő
1 csokor koriander

– A szétmorzsolt élesztőt oldjuk fel egy kevés langyos tejben. A lisztet szitáljuk egy tálba, a közepébe nyomjunk egy kis mélyedést. Ebbe öntsük az élesztős tejet, majd keverjünk bele egy kevés cukrot és lisztet, aztán pihentessük letakarva 20 percig meleg helyen.
– A maradék tejet, sót, puha zsiradékot és a tojásokat adjuk hozzá a felfutott élesztőhöz, majd gyúrjunk belőle sima tésztát. Formázzunk a tésztából 8 gombócot, és kelesszük újabb 1/2 órát.
– Főzzünk fel 1/4 liter vizet kevés sóval és olajjal, majd ültessük bele a gombócokat. A fedőt tekerjük be egy nedves konyharuhával, és zárjuk le vele légmentesen a lábast. Kis lángon kb. 40 percig gőzöljük a gombócokat.
– A spárgát mossuk meg, az alsó harmadát hámozzuk meg, a végeket vágjuk le. A paprikát magozzuk ki és mossuk meg. A zöldségeket vágjuk nagyobb kockákra. Hámozzunk meg 3 narancsot vastagon úgy, hogy a fehér héját teljesen távolítsuk el. Egy éles késsel vágjuk ki a narancs húsát.
– A maradék narancsot mossuk meg, a héját vékonyan reszeljük le, a levét facsarjuk ki. A fokhagymát hámozzuk meg, majd préseljük a narancslébe. A gyömbért aprítsuk fel, és adjuk 1 ek. gyömbérsziruppal együtt a narancshoz. Ezek után öntsük bele az ecetet, a szójaszószt, a sherryt és a chiliszószt, majd az egészet főzzük fel.
– A fővő lében a spárgát és a paprikát 5 percig pároljuk. Sóval, borssal és cukorral ízesítsük. A keményítőt keverjük simára egy kevés hideg vízzel, majd adjuk a szószhoz. Forgassuk bele a narancshúst, és a kompótot szórjuk meg a lecsipkedett korianderlevelekkel. A gőzgombócokkal tálaljuk.
Adagonként kb. 860 kalória, 25 g fehérje, 31 g zsír, 122 g szénhidrát
Elkészítési idő: kb. 1 óra (kelesztés nélkül)

Spárga 3 mártással (4 adag)

1-1 kg fehér és zöld spárga
A vargányás vajhoz:
1 dkg szárított vargánya
1 kisebb fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
7,5 dkg vaj
1/2 csokor petrezselyem
só, bors
A lencsés vinaigrette-hez:
4 dkg vörös lencse
3 tk. koriandermag
7 db borókabogyó
4 ek. citromlé
8 ek. olaj
1/2 tk. mustár
cukor
1 csokor snidling
A citromos-vajas szószhoz:
12 dkg vaj
2 dkg liszt
3 tojás sárgája
2 citrom leve és reszelt héja
cayenne bors
pár csepp Worchester-szósz
A malacsülthöz:
60 dkg, kb. 5 cm szélesre szeletelt sertéshús
2 ek. olaj
1/2 doboz zsázsa
1 csokor turbolya

– Mossuk meg a zöld spárgát. A fehéret teljesen, a zöldet csak az alsó harmadáig hámozzuk meg. A végeket vágjuk le, majd takarjuk le az összes spárgát egy nedves konyharuhával.
– A gombát forrázzuk le 0,75 dl vízzel, és kb. 30 percig hagyjuk állni. A hagymát és a fokhagymát tisztítsuk meg, majd a hagymát kis kockákra vágjuk, a fokhagymát pedig összepréseljük. Mindkettőt pirítsuk üvegesre 1 dkg vajon. Csöpögtessük le a gombát, kockázzuk fel, és öntsük a megmaradt vízzel együtt a hagymára. Magasabb lángon főzzük addig, amíg a víz elpárolog, majd hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, keverjük a maradék puha vajhoz a finomra vágott petrezselyemmel együtt. Sóval és borssal ízesítsük.
– A vörös lencsét bő, forrásban lévő vízben kb. 7 perc alatt főzzük puhára, majd szűrjük le és hagyjuk kihűlni. A koriandermagokat törjük össze mozsárban, a borókabogyókat vágjuk finomra, azután az egészet keverjük el a citromlével, az olajjal és a mustárral. Sóval, borssal és cukorral ízesítsük, majd aprítsuk fel a snidlinget, és keverjük hozzá.
– Olvasszunk fel 2 dkg vajat, szórjuk bele a lisztet, és pirítsuk aranyszínűre. Öntsünk hozzá 1/4 liter hideg vizet folytonos keverés mellett, majd főzzük fel az egészet. A tojássárgákat keverjük el a citromlé felével, és adjuk a szószhoz. Vegyük le az edényt a tűzről. A maradék vajat vágjuk kisebb darabokra, és szórjuk a szószba, hogy ott felolvadjanak. A szószt sóval, cayenne borssal, Worchester-szósszal, a maradék citromlével és a citromhéjjal ízesítsük. Tartsuk melegen.
– A sertésszeleteket öblítsük le, és miután lecsepegtettük, nyomkodjuk kicsit szét. Forró olajban, közepes lángon kb. 10 perc alatt mindkét oldalán süssük meg a szeleteket. A fehér spárgát forró, sós vízben 8, a zöld spárgát 4 percig pároljuk, majd öntsük le róla a vizet. A húst sózzuk és borsozzuk. A zsázsát vágjuk le a tövéről, és a lecsipkedett turbolyalevelekkel összekeverve szórjuk vastagon a hússzeletekre. A spárgát és a húst a három különböző mártással tálaljuk.
Adagonként kb. 1000 kalória, 46 g fehérje, 79 g zsír, 27 g szénhidrát
Elkészítési idő: kb. 1 1/2 óra (a gomba puhulása és a hűtés nélkül)

(forrás: www.gyongy.hu)

2006.01.31

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Gőzgombóc spárgakompóttal
Gőzgombóc spárgakompóttal
Spárga 3 mártással
Spárga 3 mártással

Legfrissebb magazinok