HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Miből mit főzhetünk? > Póréhagyma, a császári kedvenc

t: 2906

Póréhagyma, a császári kedvenc

Provanszi póréhagymaleves túróval, Csőben sült póréhagyma

A középkorban a pórét ártalmasnak vélték, mivel gyomorfájást, felfújódást tulajdonítottak neki. Az idő teltével azonban visszakapta rangját, különösen az olasz és a francia gasztronómia kedvelte és használta. Igaz, a póré alakját tekintve nem hasonlít a makói vöröshagymára, a holland édes hagymára, de a tetszetős gyöngyhagymára sem. Rokonságát mégsem tagadhatja le. Tömött, fejesedett része a hagyma, levele a fokhagyma ízére emlékeztet. Gyengén édeskés ízű, kevésbé csípős, illata kevésbé maró, mint a vöröshagymáé. Táplálkozás-élettani szempontból kénes illóolaj tartalma miatt kedvező hatással van az emésztőszervekre. A-, B1-, B2- és C-vitamin tartama mellett jelentős a kálium-és vastartalma is.

Színe szerint kétféle pórét különböztetünk meg. A viszonylag törékeny világoszöld színűek a tavaszi fajták. A vastagabb sötétzöldek a télállóak, amelyeket az őszi-téli időszakban már mindenhol beszerezhetünk. Mit kell tudni a póré tárolásáról? Amennyiben vásárlás után nem használjuk fel azonnal, akkor leveleit vágjuk le, és száraz, hűvös helyen vagy a hűtőszekrénybe téve néhány napig eltarthatjuk. Ügyeljünk azonban arra, hogy megkezdett póréhagymát ne tegyünk el, mert akkor megkeseredik.

Provanszi póréhagymaleves túróval

Hozzávalók: 2 szál póréhagyma, 8 dkg vaj, 20 dkg zeller, 1 szál zellerzöldje, 10 dkg zöldpaprika, 5 dl tej, 20 dkg tehéntúró, 5 cl tejszín, őrölt fehér bors, pirospaprika, só

A póréhagymát vékony szeletekre vágjuk. Vajat hevítünk, beletesszük a pórét, és gyenge tűzön pároljuk. Amikor a hagyma üvegesedni kezd, hozzáadjuk a vékony csíkokra vágott zellert, és az apróra darabolt zellerzöldet. Gyakori keverés közben addig pároljuk, ameddig a zeller félig megpuhult. Ekkor beletesszük a csíkokra vágott, nem erős zöldpaprikát. Sóval, őrölt fehér borssal, kevés pirospaprikával fűszerezzük, és felengedjük 2 dl vízzel. Amikor felforrt, hozzáadjuk a tejet, és még néhány percig forraljuk. Ezután a tűzről levesszük, és belekeverjük az áttört tehéntúrót, majd a tejszínt is hozzáöntve azonnal forrón tálaljuk.

Elkészítési idő: 45 perc
Egy adag: 1010 kJ/240 kcal

Csőben sült póréhagyma

Hozzávalók: 6 szál póréhagyma, 12 dkg vaj, 1 szál zellerzöld, 2 dl fehérbor, 8 dkg liszt, 4 dl tej, 2 tojássárga, 1 dl tejszín, 8 dkg reszelt sajt, 2 dkg zsemlemorzsa, mustármag, őrölt fehér bors, babérlevél, só

A megtisztított, és jól megmosott póréhagymát kb. 6-8 cm-es hasábokra szeljük. A világoszöld, zsenge zöldjét finomra vágjuk.
A megvágott póréhagymát vajjal gazdagon kikent tűzálló tálba tesszük, gyengén megsózzuk, megszórjuk apróra vágott zellerzöldjével, mustármaggal, ráteszünk 1-2 db babérlevelet, majd a sütőbe tolva jól átforrósítjuk. Felengedjük száraz fehérborral, és a pórét puhára pároljuk.
Közben egy zománcozott edényben 8 dkg vajat olvasztunk, beletesszük a lisztet, és elkeverve nem pirított rántást készítünk, amelyet állandó habverővel történő keverés mellett felengedünk a forró tejjel. Mártás sűrűségűre forraljuk, sóval és őrölt fehér borssal ízesítjük. A tűzről levéve belekeverjük a tojássárgát és a tejszínt. Egy megfelelő nagyságú tűzálló tálba elterítjük az elkészített mártás felét, majd a megpárolt pórét lapátkanállal kiemeljük, hogy leve jól lecsuroghasson, és a mártásra tesszük. Bevonjuk a megmaradt mártással, végül megszórjuk reszelt sajttal, az apróra vágott pórézölddel, és kevés zsemlemorzsával meghintjük. Forró sütőben szép pirosra sütjük.

Elkészítési idő: 55 perc
Egy adag: 1380 kJ/330 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Neszmélyi Sauvignon Blanc 2003

Póréhagymás szűzpecsenye sajttal

Hozzávalók: 50 dkg szűzpecsenye, 5 dkg vaj, 80 dkg burgonya, 15 dkg póréhagyma, 1 csomó zöldpetrezselyem, 20 dkg paradicsom, 3 dl húsleves, 10 dkg reszelt sajt, 1 dl tejszín, őrölt fehér bors, só

Ennek az ételnek az a különlegessége, hogy minden anyagot nyersen teszünk az edénybe. Alufóliával lezárjuk, így az ízek, aromák megmaradnak és különlegesen jó ízű ételt nyerünk. Egy tepsit alaposan kikenünk vajjal, majd az aljára egy sor burgonyakarikát rakunk. Erre szórjuk a vékony karikára vágott póréhagymát. Kissé megsózzuk, kevés őrölt fehér borssal meghintjük. Ezután a 4-5 dkg-os szeletekre vágott, egy kissé kiveregetett, megsózott hússzeletek jönnek, amelyekre ismét burgonyakarikákat rakunk. Karikákra szelt paradicsom és apróra vágott zöldpetrezselyem következik, majd ismét szűzszeletek és a póréhagyma. Burgonyával zárjuk a sort, amelyekre vajdarabkákat teszünk. Ráöntjük a húslevest, alufóliával lezárjuk és közepes hőmérsékletű sütőben 40-50 percig sütjük. Ezután a fóliát eltávolítjuk, meghintjük reszelt sajttal, meglocsoljuk egy kevés tejszínnel. Visszatesszük a forró sütőbe, és addig sütjük, ameddig a sajt teljesen megolvad a tetején.

Elkészítési idő: 90 perc
Egy adag: 2630 kJ/629 kcal
Ajánlott ital: száraz vörösbor - Csongrádi Kékfrankos 2000

Pórés csirkemellel töltött cannelloni

Hozzávalók: 40 dkg csirkemellfilé, 75 dkg póré, 3 dkg margarin, 20 szál cannelloni (vastag olasz csőtészta), 15 dkg reszelt Gouda sajt, 2 dl tejszín, 1 tojás, 2 evőkanál tejszín, só, bors, reszelt szerecsendió

A csirkemellet megmossuk, megszárítjuk, fűszerezzük, apróbb kockákra vágjuk. Forró margarinon 5-7 percig pirítjuk, kivesszük. A póré fehérjét karikákra vágjuk, a csirkemell margarinjában 5 percig pároljuk, majd hozzákeverjük a csirkehúst, a 2 dl tejszínt, megkóstoljuk, ha szükséges, még fűszerezzük. A cannellonit a húsos keverékkel megtöltjük. Kikent tűzálló tálba fektetjük, a megmaradt tölteléket és a póré apróra vágott zöldjét mellé tesszük. Rálocsoljuk a tojást, a 2 evőkanál tejszínt, rászórjuk a reszelt sajtot, és 200 fokon 45 percig sütjük.

Elkészítési idő: 1 óra
Egy adag: 2470 kJ/590 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Csopaki Finale 2003

Rostonsült báránybordák franciás póréfőzelékkel

Hozzávalók: 60 dkg báránygerinc, 8 dkg liszt, 5 cl étolaj, 4 szál póréhagyma, 2 dl fehérbor, 2 dl tejszín, 6 dkg vaj, őrölt bors, currypor, só

A báránygerincből 8 egyforma nagyságú szeletet vágunk. Enyhén kiveregetjük, megsózzuk, őrölt borssal enyhén megfűszerezzük, majd lisztbe mártva, kevés olajban szép pirosra sütjük. A megtisztított, megmosott póréhagymát az ehető zöld részével együtt nem túl vékonyra szeleteljük. Kevés felhevített vajon a póréhagymát gyengén sózva átforgatjuk, majd száraz fehérborral meglocsolva, mérsékelt tűzön, lefedve puhára pároljuk. Ízlés szerint curryvel ízesítjük. Amikor a hagyma puhára párolódott, tejszínes habarással besűrítjük, és még 2-3 percig forraljuk.
A megsütött báránybordákat ízlésesen tálra rendezzük, és külön edénybe szedve kínáljuk mellé a póréfőzeléket.

Elkészítési idő: 60 perc
Egy adag: 1640 kJ/390 kcal
Ajánlott ital: száraz vörösbor - Csongrádi Cabernet Sauvignon 2000

Póréval tűzdelt rostélyos

Hozzávalók: 60 dkg rostélyosszelet (4 db), 8 dkg füstölt szalonna, 5 dkg liszt, 6 dkg zsír, 10 dkg póréhagyma, 5 dkg paradicsom, 10 dkg zöldpaprika, 3 g törött bors, 12 dkg juhtúró, 1/2 csokor zöldpetrezselyem, só

A rostélyos szeleteket enyhén kiveregetjük, majd a vékony csíkokra vágott füstölt szalonnával megtűzdeljük úgy, hogy mindegyik hússzeletre két szalonnacsík jusson. Megsózzuk, és lisztbe mártva, kevés forró zsírba téve elősütjük. Ezután a húst egy másik lábasba átszedjük. A sütésből visszamaradt zsírban a vékony karikára vágott póréhagymát enyhén megfonnyasztjuk. Ekkor hozzáadjuk a cikkekre vágott paradicsomot és a zöldpaprikát. Sóval és törött borssal ízesítjük, majd rövid pirítás után kevés vízzel felengedjük, felforraljuk és a húsra öntjük. Fedővel letakarva, takaréklángon a húst puhára pároljuk. Közben a juhtúróhoz hozzákeverjük a puha vajat, apróra vágott metélőhagymát, és zöldpetrezselymet teszünk hozzá, enyhén megsózzuk, majd összedolgozás után a mélyhűtőbe tesszük, hogy keményre dermedjen. A hússzelteket tálra rendezzük, saját mártásával leöntjük. Mindegyik tetejére egy kis darab ízesített juhtúrót teszünk, amely a forró húsra ráolvadva kitűnő zamatot ad a rostélyosnak. Köretnek petrezselymes főtt burgonyát adhatunk hozzá.

Elkészítési idő: 55 perc
Egy adag: 2060 kJ/490 kcal
Ajánlott ital: száraz vörösbor - Soproni Terra Nemo 2002

Cukkinicsemege póréval

Hozzávalók: 10 db cukkini, 5 dkg vaj, 5 dkg liszt, 0,5 liter hideg tej, 10 dkg reszelt ementáli sajt, 3 evőkanál reszelt kemény sajt, 4 db tojás, 4 közepes póréhagyma, só, bors, frissen reszelt szerecsendió

A cukkiniket megmossuk, a szárcsonkokat levágjuk, 0,5 cm-es szélességűre karikázzuk, majd néhány percre szűrőkanálban, forró vízbe tartjuk őket.
A sütőt fokra hevítjük. A vajat, lisztet egy edényben összekeverjük, hozzáadjuk a tejet is, 10 percig melegítjük, de csak enyhén. Belekeverjük az ementálit, kevés reszelt szerecsendiót szórunk bele, végül hozzáadjuk folytonos keverés közben a tojások sárgáját is. A tepsit a maradék vajjal vékonyan kikenjük. Felverjük a tojások fehérjét kemény habbá, hozzákeverjük a sajtos masszához, és az egészet elterítjük a tepsiben. A pórét megmossuk, karikákra vágjuk, egészen a zöldjéig. Megszórjuk vele a cukkini tetejét, erre meg ráhintjük a reszelt kemény sajtot. Anélkül, hogy emelnénk a sütő hőfokát, süssük 20 percig. Ha kész, még 10 percig pihentessük a tepsiben.

Elkészítési idő: 60 perc
Egy adag: 1260 kJ/300 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Mőcsényi Chardonnay 2003

(forrás: www.origo.hu/noilapozo)

2006.01.26

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Póréhagymás szűzpecsenye sajttal
Póréhagymás szűzpecsenye sajttal
Pórés csirkemellel töltött cannelloni
Pórés csirkemellel töltött cannelloni
Póréval tűzdelt rostélyos
Póréval tűzdelt rostélyos

Legfrissebb magazinok