HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Miből mit főzhetünk? > Müzlis receptek

t: 2879

Müzlis receptek

Müzli alaprecept

Hozzávalók 1 adaghoz: 6 dkg gabona vegyesen, 1 alma, fél citrom leve, fél banán, 2 ek. kemény habbá vert tejszín, 6 szem mogyoró/mandula vagy 3 szem dió vagy 1 tk. napraforgómag vagy 1 tk. lenmag

Elõkészítés: Elõzõ este durvára megõröljük a gabonát vagy õrölve megvásároljuk a reformboltban. Nagy tálba tesszük, és összekeverjük annyi hideg vízzel (nem tejjel, joghurttal), hogy kása szerû masszát kapjunk. Tiszta ruhával letakarjuk, és másnap reggelig állni hagyjuk.

Elkészítés:
1. Az almát megmossuk, húsát apróbb darabokra vágjuk vagy lereszeljük, és azonnal megcsepegtetjük citromlével.
2. A banánt meghámozzuk, villával szétnyomjuk, és ezt is megcsepegtetjük citromlével.
3. A gyümölcsöket a gabonához keverjük, és tejszínhabot nyomunk a tetejére. Ízlés szerint megszórjuk apróra vágott mogyoróval vagy mandulával vagy dióval vagy egész napraforgómaggal vagy õrölt lenmaggal.

Munka: kb. 15 perc
Fogyasztható: másnap
1 adag: változó mogyoróval vagy mandulával: 1502 kJ/359 kcal, dióval: 1523 kJ/364 kcal, napraforgómaggal: 1460 kJ/349 kcal, lenmaggal: 1435 kJ/343 kcal

Ropogós müzli

Hozzávalók 4 személyre: 1 ek. margarin, 1,5 ek. barna cukor, 1,5 ek. méz, 1 tk. olaj, 5 csepp vaníliaaroma, 2 csepp mandulaaroma, negyed tk. õrölt fahéj, 12,5 dkg zabpehely, 1 ek. szezámmag, 3 dkg egész mandula, 2 dkg mandulaforgács, 5 dkg mazsola, 5 dl natúr joghurt (zsírszegény), 2 banán

Elkészítés:
1. Margarinnal kikenünk egy sütõtepsit. A sütõt 180 fokra (gázsütõ 2. fokozat) elõmelegítjük.
2. Lábosban összekeverjük a cukrot a mézzel, az olajjal, a vanília- és mandulaaromával, a fahéjjal, és lassú tûzön addig kevergetjük, amíg a cukor elolvad. Levesszük a tûzrõl, belekeverjük a zabpelyhet és a szezámmagot.
3. A masszát egyenletesen a tepsire kenjük, és a sütõ középsõ rácsán kb. 10 percig sütjük. Rászórjuk az egész mandulát és a forgácsot, és további 10 percig sütjük, amíg a mandula aranybarna lesz. Kivesszük a sütõbõl, és hagyjuk teljesen kihûlni.
4. A masszát széttördeljük, és belekeverjük a mazsolát. A banánt meghámozzuk, és vékonyan felkarikázzuk. A joghurtot négy tálkába szétöntjük egyenletesen elosztva rászórjuk a mandulás müzlit, és hozzákeverjük a banánt.

Munka: kb. 15 perc
Fogyasztható: kb. 35 perc múlva
1 adag: 1805 kJ/431 kcal

Ropogós müzliszelet

Hozzávalók (9 szelethez): 18 dkg sótlan vaj, 14 dkg méz, 25 dkg barna cukor, 35 dkg zabpehely, 1 kiskanál õrölt fahéj, 8-10 dkg dió vagy mogyoró, 8-8 dkg mazsola, kis kockákra vágott aszalt papaja vagy mangó, aszalt sárgabarack, tisztított tökmag, 5-5 dkg õrölt mandula és szezámmag

Elkészítése:
1. A sütõt közepesen forróra (190 °C; légkeveréses sütõben 170 °C) elõmelegítjük.
2. Egy kb. 23 centis oldalú, 5 centi magas, négyszög alakú tepsit sütõpapírral kibélelünk.
3. A vajat kis lábasban fölolvasztjuk, és kevergetve elõbb a mézet, majd ha sima, a cukrot is hozzáadjuk.
4. Kis lángon folyamatosan kevergetve 5 percig fõzzük, amíg a cukor el nem olvad benne, majd 1-2 percre nagy lángra állítjuk, hogy kissé besûrûsödjön, és olyan legyen, mint egy jó karamell.
5. A tûzrõl lehúzzuk, az összes többi hozzávalót belekeverjük.
6. A masszát a kibélelt tepsibe töltjük, és forró vízbe mártott evõkanállal egyenletesen belenyomkodjuk. Az elõmelegített sütõben közepes lánggal 15 percig sütjük.
7. Ha kihûlt, óvatosan körbevágjuk, vágódeszkára borítjuk és – miután a sütõpapírt lehúztuk róla – hagyjuk kihûlni. Végül 3x3 szeletre felvágjuk.

Elkészítési idõ: 40 perc

(forrás: www.holgyvilag.hu)

2006.01.18

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok