Én annyira szeretek enni, hogy ilyen, számomra drasztikus kúrákat biztos nem bírnék ki, ellenben néhány napig vígan elvagyok hús nélkül. Az itt következő zöldséges finomságok receptjét bátran ajánlom figyelmetekbe, hiszen nemcsak látványosak, de rendkívül laktatóak is.
Gnocchi zöldségágyon
A tészta színezéséhez használhatunk spenótot vagy paradicsomot, ezekből pár deka is elég az adott mennyiséghez.
Hozzávalók:
• 20 dkg burgonya
• 30 dkg finomliszt
• 1 evőkanál étolaj
• 30 dkg vegyes zöldség
Elkészítés:
Elsőként a gnocchit, más néven burgonyanudlit készítem el. Ehhez először a krumplit megtisztítom, majd kockákra vágom, puhára főzőm és még melegen krumplinyomó vagy villa segítségével összetöröm. Hozzákeverem a lisztet, majd tésztává gyúrom és ujjnyi vastagságúra sodrom. Ebből kis nudlikat vágok le, amelyeket aztán forrásban lévő vízbe teszek. A tészta akkor van kész, amikor feljön a víz felszínére. Közben a zöldségeket megtisztítom és a lehető legvékonyabb szeletekre vágom. Aztán az olajon kicsit megpárolom, végül a megfőtt gnocchit hozzákeverem, és már tálalhatok is.
Zöldséges tésztasaláta
A vegetáriánus ételeket nem sózom és borsozom, mert ezek a fűszerek elnyomják a zöldségek ízét.
Hozzávalók:
• 20 dkg spenótos durumtészta
• 2 evőkanál olívaolaj
• csipetnyi fenyőmag
• 3 levél friss bazsalikom
• zöldségek ízlés szerint
• 10 dkg mozzarella sajt
Elkészítés:
A tésztát forrásban lévő vízben közepesen puhára főzzük. Olaszul ezt „al dente"-nek, azaz ropogósnak nevezzük. Közben a felaprított zöldségeket serpenyőben a forró olívaolajon pár percig párolom. (Én kevés fehérbabot, reszelt sárgarépát és néhány szem koktélparadi-csomot válogattam össze.) A párolt zöldfélékhez hozzáadom a fenyőmagot, a bazsalikomot, végül pedig belekeverem a tésztát. (Fenyőmag helyett napraforgómagot is használhatunk.) Tálaláskor a tésztasalátát a mozzarellával gazdagítom.
Zöld fasírtgolyók
A tejes, bazsalikomos mártás remekül illik ehhez a fogáshoz, és az elkészítése sem túl bonyolult.
Hozzávalók:
• 50 dkg sárgarépa
• 50 dkg spárga
• 50 dkg spenót, lehet mélyhűtött is
• 50 dkg cukkini
• 10 dkg radiccio saláta
• 10 dkg zsemlemorzsa
• 1 tojásfehérje
A mártáshoz:
• 3 levél bazsalikom
• 2 evőkanál tej
• a díszítéshez egy paradicsom
Elkészítés:
A hozzávalókat összeturmixolom. A kapott masszából tetszőleges nagyságú golyókat gyúrok. Ezeket beleforgatom a zsemlemor-zsába, majd teflonserpenyőben zsiradék nélkül megsütöm. A tejet a felaprított bazsalikomlevelekkel összeforralom. Ha a szósz nem eléggé sűrű, egy kis zsemlemorzsával besűrítem. Tálaláskor apróra vágott paradicsomkockákkal szórom meg, így nemcsak a szemnek, de a szájnak is tetszetősebb lesz.
Répás muffin
Aki még nem evett répatortát, annak biztos, hogy e csemege hallatán a jól ismert nyuszis vicc jut eszébe. Ha valaki már kóstolta ezt az egészséges édességet, az tudja, hogy nagyon finom. Elkészíteni sem nagy ördöngösség!
Hozzávalók:
• 2 sárgarépa
• 1 alma
• 2 evőkanál liszt
• 30 dkg kristálycukor
• 20 dkg margarin
• 1 zacskó sütőpor
Elkészítés:
A répát és az almát meghámozom, majd egy tálba reszelem. Fokozatosan hozzákeverem a lisztet, a cukrot, a sütőport, a szétmorzsolt margarint, és
– a tészta állagától függően – 2-3 evőkanál vizet. Az a jó, ha piskóta állagú tésztát kapunk. A masszát muffin-sütőformákba töltöm, és előmelegített sütőben, 200 fokon körülbelül negyven percen keresztül sütöm. Akkor van kész, ha szép aranybarna színt kap.
(forrás: www.maximanet.hu)