HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Miből mit főzhetünk? > Meglepetések kenyérből

t: 2422

Meglepetések kenyérből

Különböző finomságokhoz ugyanolyan bátran használhatjuk, mint bármely más alapanyagot. Ráadásul nem is drága, bár kalóriatartalmát tekintve nem éppen a legkíméletesebb. Azt hiszem, meglepően sokféle ételt lehet belőle készíteni.

Töltött baguette

Kitűnő sorkorcsolya (kedvesed addig sem virslivel tömi magát a tv előtt, míg a focit nézi!).

Hozzávalók:
• 1 baguette
• 1 kis padlizsán
• 1 cukkini
• 1 szál zeller
• pár szem olajbogyó
• 1 fej vöröshagyma
• 6 evőkanál olívaolaj
• csipetnyi só, bors, oregánó, fenyőmag

Elkészítés:
A padlizsánt és a cukkinit meghámozom, és a zellerrel együtt kis kockákra vágom. A hagymát felaprítom, és egy serpenyőben felforrósított olívaolajon pár percig pirítom a fenyőmaggal és a lecsepegtetett olajbogyóval együtt. Ehhez a sült hagymás alaphoz adom a többi zöldséget, megsózom, borsozom, majd erős tűz felett dobva-rázogatva puhára főzőm. Közben négy egyenlő részre vágom a baguette-et, belsejét eltávolítom. A kiszedett kenyérbél egy negyed részét durvára vágom, majd a zöldségekhez keverem, és további öt percig együtt pirítom őket, oregánóval ízesítem. A négy kis baguette-et megtöltöm a sült zöldségekkel, majd egyenként alufóliába tekerem őket, és mintegy fél órát pihentetem tálalás előtt.

Sajtos-sonkás szeletkék

Kellemes vacsora, de akár egy kiadós villásreggelinek is megteszi.

Hozzávalók:
• 25 dkg szikkadt kenyér
• 3 dl tej
• 8 dkg vaj
• tojás
• 15 dkg sonka
• 15 dkg sajt
• 1 csokor petrezselyem
• 2-3 szál zöldhagyma

Elkészítés:
A tejet egy kicsit felmelegítem, a kenyeret kis kockákra vágom, egy lapos kerámiatálba helyezem, és meglocsolom a tejjel, majd harminc percig állni hagyom, amíg egy kicsit megpuhul, közben többször megkeverem. A sonkát és a sajtot kis kockákra vágom, a zöldhagymát meghámozom, és a petrezselyemmel együtt apróra metélem. Egy kanállal szétlapítom a kenyérdarabokat, hozzáadom az olvasztott vajat, a tojásokat, a sajtot és a sonkát, majd a zöldhagymát és a petrezselymet is, megsózom, borsozom. Kivajazok egy hosszúkás sütőformát, kibélelem sütőpapírral, majd beleteszem a masszát. 190 fokos sütőben 50 percig sütöm. Ha a teteje túlságosan barnulni kezdene, teszek rá egy alufóliát. Ha kész, kiborítom a formából, felszeletelem. Langyosan vagy hidegen tálalom.

Gnocchi kenyérrel és spenóttal

Bizarr színe ellenére fenséges főétel - akár vegetáriánusoknak is!

Hozzávalók:
• 20 dkg szikkadt kenyér
• 35 dkg spenót
• 1 fej vöröshagyma
• 8 dkg liszt
• 2 tojás
• 4 dkg vaj
• 4 evőkanál reszelt parmezán sajt
• csipetnyi őrölt fahéj, só, bors, 1 szál friss zsálya

Elkészítés:
A kenyeret szétmorzsolom, egy nagy tálba teszem, ráöntöm a langyos tejet, majd harminc percig állni hagyom, míg megpuhul. A spenótot és a hagymát megtisztítom és apróra vágom. A vajon megpirított hagymához adom a spenótot, majd öt percig együtt párolom őket. A kenyérmasszát egy fakanállal alaposan szétnyomkodom, belekeverem a tojásokat, a parmezán felét és a lisztet. A végén jöhet a spenót is. Ha a masszám nem elég szilárd, adok hozzá még egy kis lisztet. Két kanál segítségével hosszúkás gnocchikat formázok belőle, és forrásban lévő sós vízben megfőzöm. A vajat megolvasztom, beledobom a zsályát. A tésztagolyókat szűrőkanállal kihalászom, egy mélytányérba teszem, megöntözöm a fűszeres vajjal, rászórom a maradék parmezánt, és egy icipici fahéjjal ízesítem.

Vaníliás háromszögek

Néhány szem eperrel körítve fantasztikusan finom desszertet kapunk.

Hozzávalók:
• 6 szelet szendvicskenyér
• 5 dkg cukor
• 1,5 dl tej
• 1 fél citrom
• 1 fél rúd vanília
• 2 tojás
• 5 dkg zsemlemorzsa
• 6 dkg vaj

Elkészítés:
A tejet egy fazékba öntöm, beleteszem a cukrot és a citromhéjat, a vaníliarudat, majd lassú tűzön addig melegítem, míg a cukor elolvad. Ekkor kiveszem belőle a citromhéjat és a vaníliát is, majd hagyom kihűlni. Levágom a kenyerek héját, és a szeleteket átlósan félbevágom, hogy kis háromszögeket kapjak. A tojásokat felverem. A kenyérháromszögeket először az ízesített tejbe, majd a tojásba mártom, végül a zsemlemorzsába forgatom. Egy teflonserpenyőben felforrósítom a vajat, és a kenyérkék mindkét oldalát hirtelen megsütöm. Papírtörlő segítségével leitatom a felesleges zsiradékot, és a háromszögek tetejét meghintem porcukorral. Aki még édesebb desszertet akar, az két kenyérszelet közé kenhet egy kiskanálnyi gyümölcslekvárt, majd ezután következzen a tojás és a zsemlemorzsa, legvégül a sütés.

(forrás: www.maximanet.hu)

2006.01.03

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Töltött baguette
Töltött baguette
Sajtos-sonkás szeletkék
Sajtos-sonkás szeletkék
Gnocchi kenyérrel és spenóttal
Gnocchi kenyérrel és spenóttal
Vaníliás háromszögek
Vaníliás háromszögek

Legfrissebb magazinok