HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Egytál ételek > Ünnepi asztal

t: 3711

Ünnepi asztal

Fokhagymás-napraforgós harcsatekercs

Hozzávalók: 1 db másfél kilós nyúzott harcsa, 3 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, só, bors, 3 evőkanál olívaolaj, 1 db citrom, 2 evőkanál napraforgómag

A harcsa húsát gerincénél hosszában vágjuk be, majd éles késsel fejtsük le a csontokról. A két darab halfilét terítsük ki, csorgassuk meg olívaolajjal, őröljünk rá borsot, sózzuk és szórjuk meg a felszeletelt fokhagymával. Tépkedjünk rá petrezselyemzöldet, majd göngyöljük fel.

A tekercseket összetűzhetjük egy hústűvel vagy egy ág rozmaringgal. Helyezzük sütőpapírral letakart tepsibe, a tetejét szórjuk meg napraforgómaggal, és tegyünk rá egy-egy cikk citromot.
Az egészet csorgassuk meg olívaolajjal és forró sütőben 150 fokon süssük 40-45 percig, míg szép piros lesz.

Ha elkészült, szedjük át pecsenyés vagy halas tálra, körítésnek kapros-vajas burgonyát vagy rozmaringos sütőtököt készítsünk.

Rántott magvas pontyrudacskák

Hozzávalók 4 személyre: 1 db közepes méretű ponty, 3 db tojás, 20 dkg zsemlemorzsa, 10 dkg liszt, 0,5 pohár napraforgó mag, 1 pohár durvára darált dió, 0,5 pohár szezámmag, só, 1 csomag petrezselyemzöld, olaj a sütéshez, 1 citrom a tálaláshoz

A pontyot konyharuhával fogjuk meg, majd éles késel vágjuk be a gerincénél, és a húst a halcsontok mentén fejtsük le a csontjáról. Ha ez nehézségbe ütközik, vásároljunk pontyfilét.

Tegyük a kifilézett halhúst bőrével lefelé egy vágódeszkára, majd egy éles késsel egy-két milliméterenként vágjuk át egészen a bőréig. Vigyázzunk, a bőrét ne vágjuk át! Ezt a műveletet irdalásnak nevezzük. Így a halhúsban lévő kis szálkákat felaprítottuk, és ezután biztonsággal ehető.

A beirdalt halat a vágás mentén vágjuk ujjnyi csíkokra, majd fűszerezzük sóval és összevágott petrezselyemzölddel. Forgassuk bele lisztbe, utána mártsuk felvert tojásba, és a végén a zsemlemorzsás magkeverékben hempergessük meg.

Egy nagy lábasban vagy serpenyőben forrósítsunk fel étolajat, tegyük bele a bepanírozott halrudacskákat, és süssük ropogós pirosra. Ha kisült, itatóspapíron itassuk le róla a felesleges olajat. Citromgerezdekkel díszítve tálaljuk.

Süssünk mákos kockát!

Hozzávalók a tésztához: 14 dkg liszt, 14 dkg vaj, 7 dkg porcukor, 5 dkg darált mandulabél, csipetnyi só
A töltelékhez: 3,5 dl tej, 12 dkg cukor, 1 db fahéjrúd, 20 dkg darált mák, csipetnyi só, 5 dkg búzadara, 1 db citrom héja, 2 evőkanál rum, fél marék mazsola

Tegyük a tészta alapanyagait egy keverőtálba, és kezünkkel addig gyúrjuk, míg össze nem áll. Lisztezzünk be egy gyúródeszkát, majd jól gyúrjuk át. Pihentessük a hűtőben egy kis ideig.

Vajjal kenjünk ki és liszttel szórjunk meg egy 20x14 centi átmérőjű tepsit. A tészta kétharmadát nyújtsuk ki vékonyra, majd óvatosan béleljük ki vele a tepsi alját. Ha nem sikerül egyben belehelyezni, kezünkkel foltozzuk ki a hiányos részeket.

A töltelékhez két decinyi tejet forraljunk fel 10 dkg cukorral és a fahéjrúddal, majd adjuk hozzá a darált mákot és a mazsolát. Hagyjuk állni 10 percig.
Egy másik lábasban másfél deci tejben, csipetnyi sóval és a maradék cukorral főzzük meg a búzadarát.
Keverjük a megfőzött darát a mákhoz, reszeljük bele a citrom héját, és ízesítsük rummal. Keverjük jól össze, majd tegyük a tésztával beborított tepsibe. Kanállal egyengessük el simára.

Tetejére reszeljük káposztareszelővel a maradék tésztát. Könnyebb tudjuk reszelni, ha előtte 10 percre betesszük a fagyasztóba.
Előmelegített sütőben 150 fokon süssük 40-45 percig. Ha elkészült vágjuk kis kockákra.

Grillezett süllő kapros túróstésztával

Hozzávalók négy személyre: 8 szelet tengeri süllő, 20 dkg lebbencs tészta, 4 szelet bacon, 25 dkg túró, 1 doboz tejföl, 1 csokor kapor, só, bors, 2 evőkanál vaj a hal sütéséhez, 2 evőkanál olívaolaj

A halfiléket szórjuk be sóval, durvára őrölt borssal és kevéske szárított kaporra. Csorgassunk rá olívaolajat, majd sütésig tegyük a hűtőszekrénybe.

A felkockázott szalonnát egy nagy serpenyőben pirítsuk meg, majd vegyük le a tűzről. Keverjük hozzá a kifőzött tésztát, a szétmorzsolt túrót és a tejfölt. Sóval, összevágott kaporral és kevéske őrölt borssal ízesítsük. Öntsük egy tűzálló tálba, majd előmelegített sütőben 160 fokon süssük 25 percig.

Egy serpenyőben forrósítsuk fel a vajat, tegyük bele a befűszerezett halakat. Mindkét oldalukat süssük két-két percig, míg szép piros lesz.

Tálaláskor tegyünk a tányér közepére a kockára felvágott és megsütött túróstésztából, majd helyezzünk rá a megsütött halszeletekből. Díszítsük paradicsommal.

Aszalt szilvával töltött pulykamell

Hozzávalók: 4 db tenyérnyi nagyságú pulykamell szelet, 16 szem aszalt szilva, 8 szelet bacon, őrölt feketebors, só, kakukkfű, 2 evőkanál olívaolaj

Tegyük a pulykamell szeleteket vágódeszkára, fedjük be frissen tartó fóliával, majd klopfolóval ütögessük meg gyengén. Csorgassuk meg olívaolajjal, szórjuk meg az őrölt feketeborssal és a kakukkfűvel. Tegyünk mindegyik szelet közepébe egymás mellé négy szem aszalt szilvát, göngyöljük fel, kezünkkel nyomjuk jól össze, majd tekerjük be a szalonnával.

Tegyük a begöngyölt húsokat sütőlapra - célszerű, ha a tepsibe sütőpapírt teszünk, könnyebb lesz majd elmosogatni -, és süssük előmelegített sütőben 190 fokon 15-18 percig.

Ha elkészült, ferdén vágjuk három darabba, körítsük sütőtökpürével és rozmaringgal megsütött körtével, és karácsonyi chutney-t is kanalazhatunk mellé.

A sütőtökpüréhez a sütőben megsütött tökhúst még melegen tegyük keverőtálba, adjunk hozzá vajat és fűszerezzük kevéske őrölt szerecsendióval, majd keverjük habosra, mint a krumplipürét.

Mákos nudli karácsony estére

Hozzávalók: 1 kg burgonya, 35 dkg búzaliszt, 2 tojás, 5 dkg vaj, 20 dkg darált mák, 10 dkg porcukor, fél citrom reszelt héja, só

A burgonyákat mossuk meg alaposan, majd héjával együtt sós vízben főzzük puhára. Szűrjük le a főzőlevétől, és még melegen hámozzuk meg. Nyomjuk át burgonyanyomón és tegyük egy nagy tálba. Szórjuk bele a lisztet, majd üssük rá a tojásokat, és kézzel jól dolgozzuk össze.

Borítsuk lisztezett deszkára, gyúrjuk át még egyszer, majd sodrófával nyújtsuk egy centi vastagságúra. A kinyújtott burgonyás tésztát vágjuk három centis széles csíkokra, majd metéljük fel ujjnyi csíkokra. Kezünkkel sodorjunk egyet rajta, majd forrásban lévő sós vízben főzzük ki.

Ha a nudlik a forrásban lévő víz tetejére jönnek, szedjük ki szűrőkanállal, forgassuk meg olvasztott vajban, majd szórjuk meg alaposan porcukorral és reszelt citromhéjjal összekevert darált mákkal.

(forrás: www.origo.hu/noilapozo - Kaldenecker György receptjei)


2005.12.22

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Aszalt szilvával töltött pulykamell
Aszalt szilvával töltött pulykamell
Fokhagymás-napraforgós harcsatekercs
Fokhagymás-napraforgós harcsatekercs
Grillezett süllő kapros túróstésztával
Grillezett süllő kapros túróstésztával
Mákos kocka
Mákos kocka
Mákos nudli karácsony estére
Mákos nudli karácsony estére
Rántott magvas pontyrudacskák
Rántott magvas pontyrudacskák

Legfrissebb magazinok