HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Miből mit főzhetünk? > Parajos csodák a spenótfőzeléken túl

t: 3959

Parajos csodák a spenótfőzeléken túl

Parajjal töltött paradicsom tükörtojással

Hozzávalók: 40 dkg paraj, 6 dkg vaj, 2 gerezd fokhagyma, 8 db paradicsom, 8 db tojás, szerecsendió, törött bors, só

A parajlevelek szárait letépkedjük, alaposan megmossuk, majd a zubogó sózott vízbe tesszük, és 1-2 percig forrázzuk. A leforrázott parajt leszűrjük, hideg vízzel átöblítjük, majd kinyomkodjuk. Olvasztott vajra téve átforgatjuk, közben törött borssal, zúzott fokhagymával, reszelt szerecsendióval fűszerezzük, és megsózzuk. A paradicsomok kalapját levágjuk, belsejét kiszedjük úgy, hogy tölthetőek legyenek. Belsejüket kevés törött borssal és sóval fűszerezzük, majd mindegyik paradicsom belsejébe parajt teszünk. Készíthetjük úgy is, hogy csak háromnegyed részt töltjük meg a paradicsomokat parajjal, és a tükörtojást tesszük felülre. A tojásokat a vajazott tepsibe egymás mellé ültetett paradicsomok mellett sütjük meg, közepes hőmérsékletű sütőben. Azonnal, forrón tálaljuk!

Elkészítési idő: 40 perc
Egy adag: 1277 kJ/304 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Csopaki Chardonnay 2003

Spenótos rétes parmezánnal sütve

Hozzávalók: 60 dkg paraj, 3 dl tej, 3 zsemle, 6 dkg vaj, 1 db tojás, 2 gerezd fokhagyma, 5 dkg zsemlemorzsa, 6 dkg parmezán, szerecsendió, törött bors, só

A szárától megtisztított, jól megmosott, leforrázott parajt a víztől jól kinyomkodjuk, majd a vágódeszkára téve kissé összevágjuk. A tejben áztatott zsemléket jól kinyomkodjuk, hozzáadjuk a parajt, kevés lágy vajat és a tojást. Sóval, reszelt szerecsendióval, törött borssal, apróra vágott fokhagymával ízesítjük. Egy tiszta konyharuhára terítjük a réteslapot, és megkenjük olvasztott vajjal, kevés szitált zsemlemorzsát szórunk rá, és egyenletesen rászórjuk a parajt. A konyharuha segítségével a rétest felgöngyöljük. Sütőtepsibe rakjuk, tetejét olvasztott vajjal megkenjük, és kevés parmezánnal megszórjuk. 200 fokos sütőbe toljuk, és szép pirosra megsütjük.

Elkészítési idő: 30 perc
Egy adag: 2268 kJ/540 kcal
Ajánlott ital: száraz rozé - Villányi Rosé Cuvée 2003

Sajtban forgatott spenótgombóc

Hozzávalók: 60 dkg friss paraj, 8 db zsemle, 10 dkg vaj, 5 cl tejszín, 4 db tojás, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg reszelt sajt, szerecsendió, őrölt fehér bors, só

A parajlevelek szárát eltávolítjuk, majd alaposan megmossuk. Enyhén sós vizet forralunk, ebbe beletesszük a parajt, és 3-4 perc alatt leforrázzuk. Leszűrjük, hideg vízzel jól átmossuk, és lecsepegtetjük. Az így előkészített parajt vágódeszkára tesszük, és egy nagyobb éles késsel apróra vagdaljuk. A szikkadt zsemléket meghámozzuk, apró kockákra vágjuk. Keverőtálba tesszük a parajt, hozzáadjuk a 4 dkg lágy vajat, a tejszínt és a tojást. Sóval, reszelt szerecsendióval, őrölt fehér borssal ízesítjük, végül a zsemléket is hozzáadva, összegyúrjuk. Vizes kézzel gombócokat formálunk belőle és sós vízbe téve 6-8 percig főzzük. Amikor a gombócok a víz felszínére felúsznak, kiszedjük és jól lecsepegtetjük. Tűzálló tálba tesszük, meglocsoljuk péppé tört fokhagymával ízesített olvasztott vajjal, és gazdagon meghintjük reszelt sajttal. Forró sütőbe toljuk, és addig sütjük, ameddig a sajt a tetejére olvad. Különleges ízű önálló ételként kínálhatjuk, de sült bárányhúsok elegáns körete is lehet.

Elkészítési idő: 50 perc
Egy adag: 1880 kJ/450 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Bianco Toscano 2002 Piccini

Parajjal töltött tengeri halfilé csőben sütve

Hozzávalók: 50 dkg tonhal, 40 dkg paraj, 2 dl fehérbor, 2 dkg citrom, 8 dkg vaj, 5 dkg liszt, 2 db tojássárgája, 1,5 dl tejszín, 10 dkg reszelt sajt, őrölt fehér bors, szerecsendió, só

A kb. egyforma nagyságú tonhalfiléket kiterítjük, megsózzuk. A parajleveleket leforrázzuk, leszűrjük, jól lecsepegtetjük, majd enyhén megsózzuk, és őrölt fehérborssal megszórjuk. Az így előkészített parajt a halfilékre terítjük, majd a filéket felgöngyöljük és fogvájóval átszúrva rögzítjük. Egy kisebb, magas falú tepsibe tesszük a halfiléket, meglocsoljuk fehérborral, kevés vízzel, és egy gerezd citromot adunk hozzá. Fedővel vagy fóliával letakarva a sütőbe tesszük, és puhára pároljuk. A megpárolt halakat a léből óvatosan kiemeljük, a párolólét finom szűrőn keresztül átszűrjük. A felforrósított 5 dkg vajhoz hozzáadjuk a lisztet, elkeverjük, de nem pirítjuk meg. Azonnal felöntjük kb. 2 dl pároló lével és mártássűrűségűre forraljuk. Sóval, őrölt fehér borssal, reszelt szerecsendióval fűszerezzük. A tűzről levéve belekeverjük a tojássárgájával simára kevert tejszínt, és a reszelt sajt felét. Kivajazott tűzálló tálba tesszük a halfiléket, a mártással leöntjük, és megszórjuk a megmaradt reszelt sajttal. Sütőbe tolva szép pirosra sütjük.

Elkészítési idő: 55 perc
Egy adag: 2192 kJ/522 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Neszmélyi Sauvignon Blanc 2003

Parajjal töltött derelye

Hozzávalók: 30 dkg liszt (+ egy kevés a szóráshoz), 75 dkg paraj, 3 db tojás, 1 fej hagyma, 4 dkg vaj, 0,5 kg kelkáposzta, 10 dkg sárgarépa, 8 dl marhahúslé (kockából), 3 gerezd fokhagyma, 2 csomag kapor, 1 dl fehérbor, olaj, só, bors, szerecsendió

A lisztet, tojást, csipet sót, bort összegyúrjuk, míg rugalmas és meleg nem lesz. Lefedve fél órát pihentetjük. A parajt megtisztítjuk, a vastagabb ereket kivágjuk, szűrőkanálban forró vízbe merítjük fél percre. Lecsepegtetjük, kicsavarjuk, durvára vágjuk, sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval fűszerezzük. A hagymát, fokhagymát finomra vágjuk, olajon üvegesre pirítjuk. A kaprot megmossuk, összevágjuk, a hagymával és a parajjal elkeverjük, hidegre tesszük.
A tésztát kevés liszttel megszórt gyúródeszkán 70 x 50 cm-es méretűre kinyújtjuk, széleit levágjuk. A tésztát 12 négyzetre osztjuk. Mindegyiket megtöltjük parajjal, a szélüket megnedvesítjük, átlósan összenyomjuk, villával lelapítjuk. Adagonként enyhén sós vízben 20-25 percig kifőzzük.
A káposztát vékony metéltre vágjuk, a sárgarépát hasábokra szeljük. Kevés zsíron átpároljuk, felöntjük a marhahúslével, fedél nélkül gyenge tűzön 10 percig főzzük. Közben sózzuk, fűszerezzük. Belerakjuk a derelyéket, tálaljuk, díszítésül kaporlevelekkel megszórjuk.

Elkészítési idő: 90 perc
Egy adag: 1691 kJ/404 kcal
Ajánlott ital: félédes fehérbor - Tokaji Aszú 4 puttonyos 1999

Parajsaláta paradicsommal, bevert tojással

Hozzávalók: 30 dkg friss paraj, 6 evőkanál olívaolaj, 4 evőkanál fehérborecet, 1 gerezd fokhagyma, 25 dkg koktélparadicsom, 1 rozmaringágacska, 4 db tojás, 3 tojássárgája, 2,5 dkg friss torma, 1 dl olívaolaj, 2,5 dl tejszín, fél citrom leve

1 evőkanál ecetet összekeverünk az olívaolajjal, hozzáadjuk a finomra vágott fokhagymát is. A paradicsomok szárát eltávolítjuk, bemetsszük, blansírozzuk (forrázzuk), bőrét lehúzzuk. A rozmaring tűit letépkedjük, finomra vágjuk, a paradicsommal együtt a marinádhoz adjuk.
A parajt megmossuk, leszárítjuk.
Elkészítjük a majonézt: a tojássárgákat egy edénybe tesszük, az olajat folytonos keverés mellett hozzácsepegtetjük. A tormát meghámozzuk, finomra reszeljük. A tejszínt, citromlét és tormát a tejszínhez keverjük, sózzuk, borsozzuk.
Egy edényben az ecetet enyhén sós vízzel elkeverve felforraljuk, mérsékeljük a hőt, a tojásokat külön-külön egy merítőkanálba ütjük, és egyenként óvatosan a forró vízbe süllyesztjük 5-6 percre, amíg megszilárdul.
A parajt a majonézzel elkeverjük, a tojásokkal és a paradicsomokkal tálaljuk.

Elkészítési idő: 35 perc
Egy adag: 7429 kJ/580 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Budai Don Olivér 2003

Sertésszűz parajjal töltve

Hozzávalók: 2 db szűzpecsenye (darabja 35 dkg), 0,5 kg paraj, 1 evőkanál vaj, 15 dkg füstölt szalonna, 1 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 4 evőkanál olaj, 5 dkg reszelt sajt, 2,5 dl száraz fehérbor, 2 evőkanál tejszín, só, bors, reszelt szerecsendió

A parajt megmossuk, forró vízben röviden fonnyasztjuk, lecsorgatjuk, összekeverjük a felolvasztott vajjal. A füstölt szalonnából 5 dkg-ot apró kockákra vágunk, 2 evőkanál olajon lassú tűzön kiolvasztjuk, a megtisztított, felaprított hagymát és fokhagymát a szalonnán megfonnyasztjuk úgy, hogy ne kapjon színt.
A parajt finomra vágjuk, hozzákeverjük a sajtot, sózzuk, borsozzuk, reszelt szerecsendióval is ízesítjük. A sütőt fokra melegítjük. A hártyától, zsiradéktól megtisztított húsokat vágódeszkán hosszában felmetsszük, de csak háromnegyedig. Sózzuk, borsozzuk. A két szűzre elosztjuk a parajt, felgöngyöljük, két végén begyűrjük.
A megmaradt szalonnát vékony szeletekre vágva beburkoljuk a göngyöleget, és konyhai zsineggel átkötjük. Serpenyőben minden oldalukat a maradék olajon megsütjük, majd egy kisebb tepsibe áttesszük a sütőzsiradékkal együtt, amibe beleöntjük a bort is. A tepsit befedjük alufóliával, és 15 percig sütjük a húst. Ekkor melléöntjük a tejszínt is, vele még egyszer felforraljuk a sütőlét. A húst vastagabb szeletekben tálaljuk, tetszés szerinti körettel. A mártást leszűrve, külön adjuk hozzá.

Elkészítési idő: 60 perc
Egy adag: 2900 kJ/690 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Siklósi Chardonnay Barrique 2001

Parajjal töltött palacsinta rántva

Hozzávalók: 8 db sós palacsinta, 60 dkg paraj, 6 dkg vaj, 2 db tojássárga, 10 dkg liszt, 2 db tojás, 15 dkg zsemlemorzsa, 3 dl étolaj, törött bors, szerecsendió, só

A szokásos módon elkészítjük a sós palacsintákat. A leforrázott parajt leszűrjük, majd a vágódeszkára téve apróra összevágjuk. A vajat felmelegítjük, hozzáadjuk az összevágott parajt, sóval, őrölt borssal, reszelt szerecsendióval fűszerezzük, és elkeverve jól átforrósítjuk. A tűzről levéve egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat, és alaposan elkeverjük. Ezzel a töltelékkel a palacsintákat megkenjük, majd két szélét behajtva felgöngyöljük. A megtöltött palacsintákat lisztbe, felvert tojásba, zsemlemorzsába bundázzuk, és bő, forró olajban kisütjük. Tartármártást adunk mellé.

Elkészítési idő: 25 perc
Egy adag: 1814 kJ/432 kcal
Ajánlott ital: édes fehérbor - Tokaji Szamorodni Édes 2000

Tojáslepény parajjal

Hozzávalók: 2 db tojás, 1,5 dl tej, 15 dkg burgonya (lisztes), 10 dkg liszt, 1 gerezd fokhagyma, 5 dkg paraj, 5 dkg zöldfűszer (petrezselyem, koriander, metélőhagyma), 8 dkg gomba, 2 evőkanál vaj, só, bors

Keverjük el a tejet a tojásokkal. A burgonyát hámozzuk meg, mossuk meg, finom reszelőn reszeljük le, és adjuk a tojásos tejhez a zúzott fokhagymával, és a liszttel együtt.
A megmosott, leszárított parajt és a gombát finomra vágjuk, a korianderrel együtt a masszához keverjük, sózzuk, borsozzuk. Vajon süssünk négy, kissé vastagabb lepényt, tartsuk lefedve melegen a tálalásig. Önállóan fogyasztva is nagyon ízletes, ám ha konyhánkon éppen készül valamilyen vad vagy vadszárnyas étel, azokhoz ideális köretnek is.

Elkészítési idő: 35 perc
Egy adag: 1130 kJ/270 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Zamárdi Muscatel 2002

(forrás: www.origo.hu/noilapozo - Magyar Konyha)



2005.12.02

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Parajjal töltött paradicsom tükörtojással
Parajjal töltött paradicsom tükörtojással
Sajtban forgatott spenótgombóc
Sajtban forgatott spenótgombóc
Parajjal töltött tengeri halfilé csőben sütve
Parajjal töltött tengeri halfilé csőben sütve
Parajsaláta paradicsommal, bevert tojással
Parajsaláta paradicsommal, bevert tojással
Sertésszűz parajjal töltve
Sertésszűz parajjal töltve
Tojáslepény parajjal
Tojáslepény parajjal

Legfrissebb magazinok