HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Miből mit főzhetünk? > Kelkáposzta mindenkinek

t: 2710

Kelkáposzta mindenkinek

Azonban ki az, aki azért eszik kelkáposztát, mert az jól néz ki? A kelkáposztát az íze teszi remek étellé. Aki becsukja a szemét és hagyja a nyelvén szétáradni a még meleg kelkáposzta darabot, az élvezi a finom, lágyan édeskés és decensen kesernyés ízzel átjárt zöldségaromát. Az emberek sejtik, hogy ebben az élvezetben még annyi minden rejlik.

A színvonalas éttermek szakácsai már egy ideje úgy tesznek, mintha ők lennének azok, akik a kelkáposztát felfedezték. Nincs olyan étlap, amelynek ételei között ne díszelegne a kelkáposzta. Kelkáposztás kacsamell, süllő káposztába csavarva, kelkáposzta zöldséges vargányával. Azt mondhatjuk tehát, hogy ma már az előkelő társaság sem veti meg a kelkáposztát, noha ez nem volt mindig így.

Éppen a konyhaművészet kifinomult művelői vetették meg az elmúlt húsz - harminc évben mindazt, ami az egyszerű polgári konyha szerint készült. Ehhez a 'pórias konyhához' tartoztak mindenekelőtt a nagy káposztafejek is, amelyek ráadásul nem éppen finom illatokkal telítették meg a konyha levegőjét főzés közben. Kelkáposzta? Fúj - szólt akkoriban a válasz.

Az amerikaiak azonban ügyesek voltak és nem engedték, hogy elvegyék az étvágyukat. Annak ellenére sem, hogy Európában kifejezetten utálták a kelkáposztát. Nagy igyekezettel kutatták a kelkáposzta egészségjavító tulajdonságait. És láss csodát: rájöttek arra, hogy azoknak az embereknek, akik sok káposztát esznek, kevesebb gondjuk van a rákos megbetegedésekkel, mint azoknak, akik nem kedvelik és ezért étrendjükből száműzik. Tudományosan azonban eddig ezt a feltevést nem támasztották alá.

Időközben a kelkáposzta Európában is hírnevet szerzett a magas vérnyomás csökkentésében és a fertőzésekkel szembeni védekezésben játszott szerepe révén. Vitathatatlan, hogy igen sok vitamint, ásványi anyagot, növényi fehérjét és gyógyító hatású olajt tartalmaz. Ezek olyan anyagok, amelyek köztudottan egészségesek.

Azért, hogy lehetőség szerint, minél több egészséges anyag megmaradjon a kelkáposztában, vigyázni kell az elkészítésénél. A túlfőzés elpusztítja a vitaminokat és a leveleket is kilúgozza. A káposzta sokkal kevésbé lesz ízletes, mint amilyen lehetne, ha túlfőzzük. Inkább legyen kissé ropogós, és maradjon valamelyest szilárd, hiszen ki szereti az olyan zöldséget, ami szétfőzve folyik le a villájáról? A tél különösen ízletes kelkáposztafajtákkal ajándékoz meg. Májustól kezdve viszont megjelennek a zsengébb, finomabb fajták. A hideg évszakban ne fukarkodjunk elkészítésekkor a borssal, köménymaggal, sóval vagy a szerecsendióval. A tejföl hozzáadása is jótékony hatású. Aki átfagyottan érkezik haza, az egy egyszerű káposztafogást is értékel, csak legyen elég forró.

Caesar saláta kelkáposztával (4-6 személy részére)

Hozzávalók:
1 kg kelkáposzta

1 római saláta (350 g)
175 g majonéz
4 fokhagymagerezd a fokhagymanyomón keresztül nyomva
5 evőkanálnyi citromlé
4 evőkanálnyi magvas mustár
175 ml tejszín
bors
250 g fehér kenyér
80 g vaj
60 g parmezánsajt darabolva

A kelkáposzta leveleit le kell szedni, a vastag levélereket kivágni. 6-8 percig sós vízben főzzük, majd lehűtjük és jól lecsepegtetjük. A római salátát megmossuk és megtisztítjuk. A kelkáposztát és a salátát egyszerre nagy darabokra vágjuk fel.
A majonézt, a foghagyma felét, a mustárt és a tejszínt összekeverjük. Sóval és egy csipetnyi borssal fűszerezzük. A kenyér héját levágjuk, 1 centis kockákra daraboljuk. A megolvasztott vajat és a maradék fokhagymát összekeverjük. A sütőben állandó hőmérséklet alatt kell megpirítani. A parmezánt vékony szeletekre szeljük.
A kelkáposztát és a római salátát tegyük egy tálba és óvatosan keverjük össze az öntettel. Azután a kenyérkockákkal és a parmezánsajtos szeletkékkel megszórjuk.

Az elkészítéshez szükséges idő: 45 perc

--------------------------------------------------------------------------------

Kelkáposztarolád tökmagolajjal (4 személy részére)

Hozzávalók:
30 g szárított kucsmagomba
1 kg kelkáposzta úgy, hogy a levelei legyenek szedve

2 szelet toastkenyér (50 g)
100 g hagyma, finoman felkockázva
100 g vaj
7 kakkukfűág
500 g disznó darálthús
2 tojás
1 cirtom finoman lereszelt héja
feketebors törve
50 g tökmag, 2 evőkanál tökmagolaj
5 evőkanál olivaolaj , 5 evőkanál ecet
1 csomag metélőhagyma

1 kucsmagombára 125 ml forró vízzel ellepjük, 20 percig áztatjuk. Azután le kell önteni róla a vizet, a nedvességet felfogni. A gombákat jól kinyomkodjuk és nagyjából szétdaraboljuk. A kelkáposztalevélből vágjuk ki a vastag levélerezetet. A kelkáposztát 5-6 percig forró, sós vízbe rakjuk. Azután lehűtjük és lecsepegtetjük. 8-10 nagy levelet félre teszünk, és a többit nagyobb darabokra vagdaljuk, kinyomkodjuk.
A toast kenyeret felkockázzuk és konyhai mixerben összedaráljuk. A hagymákat 40 g vajban megpároljuk. A 3 kakkukfűág feldarabolt leveleit, a feldarabolt kelkáposztát és a kucsmagombát rövig ideig pároljuk. A darálthúst összekeverjük a toastkenyérrel, a tojással, a citromhéjjal, a hagymakeverékkel, a sóval és a borssal. A darálthúsmasszát 8-10 káposztalevélbe szétosztjuk. Azután felcsavarjuk és szorosan záró tűzálló formába helyezzük.
A maradék vajjal és kakkukfűággal bevonjuk. Előmelegített sütőben 200 fok mellett 25 percig (keringetett levegővel 160 fokon) sütjük. A tökmagokat megpirítjuk. A tökmagolajat, olivaolajat, 5 evőkanál kucsmagomba vizet, ecetet összekeverjük és megsózzuk. A tekercsekre rácsepegtetjük a keveréket, a metélőhagymát és a tökmagokat rászórjuk. Ehhez parasztkenyér illik vajjal és frissen reszelt tormával.

Az elkészítéshez szükséges idő: 55 perc

--------------------------------------------------------------------------------

Kelkáposzta-paradicsom borjúgerinccel (4 személy részére)

Hozzávalók:
1,2 kg kelkáposzta

800 g borjúgerinc feldarabolva
5 evőkanál olaj
175 g paradicsom
20 g cukor
100 g vaj
40 g kapri bogyó
durva fekete bors
1, 2 köteg bazsalikom
durva tengeri só

A kelkáposztának a leveleit leszedjük, a vastag levélerezetet kivágjuk. A káposztát 6-8 percre sós vízbe tesszük. Azután hagyjuk kihűlni, majd jól lecsöpögtetjük és nagy darabokra vágjuk fel.
A borjúgerincet megsózzuk és minden oldalát aranyló barnára sütjük. Előre melegített sütőben 200 fokon második fokozaton 30-35 percig (180 fokos keringtetett levegővel 30 percig) sütjük. Azután kivesszük a sütőből és 10 percig nem nyúlunk hozzá, azért, hogy a szaft mindenhol beterítse.
A paradicsomot megfelezzük. Egy edénybe cukrot olvasztunk, és a paradicsomot, vajat hozzáadjuk. Majd 3 perc múlva a kelkáposztát és a kapribogyót hozzáadjuk, megsózzuk, megborsozzuk, óvatosan összekeverjük a paradicsommal és rövid ideig pirítjuk. A tányérokon szétosztjuk és bazsalikomot szórunk rá. A borjúgerincet felvágjuk, adagonként sózzuk és borsozzuk. Ehhez az ételhez ciabattakenyér illik.

Elkészítési idő: 60 perc

--------------------------------------------------------------------------------

Rizspapírtekercsek (4 személy részére)

Hozzávalók:
500 g kelkáposzta

125 g vörös Bete
150 g sózott és pörkölt földimogyoró
2 zöld citrom (limo)
200 g majonéz
bors
24 garnéla fej és páncél nélkül
10 evőkanál olivaolaj
2- 3 teáskanál Sambal Oelek
10 g szezámmag megpirítva
16 rizspapírlevél (22 cm átmérőjű)
1 csomag koriander

A kelkáposzta vastag levélerezetét kivágjuk. A káposztát 6-8 percre sós vízbe tesszük. Azután hagyjuk kihűlni, majd jól lecsöpögtetjük. A vörös répát meghámozzuk, nagyon finom szeletekre vágjuk és jéghideg vízbe tesszük bele.
A földimogyorót a konyhai mixerben megdaráljuk. A reszelt citromhéjat, a majonézt, a sót és a borsot összekeverjük. A garnélákat megpucoljuk, megsózzuk és 5 evőkanál olajban 2-3 percig sütjük. A Sambalt 6 evőkanál kifacsart citromlével, a maradék olajjal, szezámmaggal és sóval összekeverjük.
A rizspapírt a csomagolás szerinti utasítás alapján benedvesítjuk. Mindig 3 levelet fogunk össze, kelkáposztával megtöltjük, majonézzel megkenjük. Szorosan feltekerjük és a varrat részére fektetjük. 8 tekercset csinálunk. Felvágjuk, lecsepegtetett vörös répával és korianderrel díszítjük. Szószt szolgálunk fel hozzá.

Elkészítéshez szükséges idő: 60 perc

--------------------------------------------------------------------------------

Kelbomba 4 személy részére

Hozzávalók:
Kelkáposzta 80 dkg
Hagyma közepes 2 fej
Sampinyon gomba 40 dkg
Sárgarépa 20 dkg
Zeller 10 dkg
Fokhagyma 2 gerezd
Petrezselyem 1 csomag
Zsemle Szikadt 2 db
Só, bors
Füstölt szalonna 5 dkg
Olaj 3 ek
Pulykahús darálva 40 dkg
Tojás 2 db

A zöldségeket megtisztítjuk és a zsemléket langyos tejbe beáztatjuk. A kelkáposzta fejet sós vízben kb. 10 percig elfőözzük, konyharuhára téve lecsepegtetjük majd a külső 8 - 10 levelét kihajtogatjuk a közepét pedig a pulykahússal ledaráljuk.
Az egyik hagymát, a szalonnát és a megtisztított gombákat apró darabokra vágjuk, és az olajon megfutatjuk. A tűzről félrehúzva a kinyomkodott zsemléket, a darált húst, a tojásokat, az áttört fokhagymát, az összevágott petrezselymet összekeverjük, közben ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A keverékből cipót formálunk és a kelkáposztafejbe a torzsa helyére dőltjük. A kihajtogatott leveleket szorosan visszahajtogatjuk, és cérnával átkötözzük. A kész, töltött káposztafejet tepsibe alufóliára helyezzük.
A maradék zöldségeket és a hagymát összekockázzuk és a kelkáposzta köré halmozzuk majd a fóliát köré hajtjuk. Előmelegített sütőben kb. 1 óra hosszát pároljuk, aztán még 15 percig fóliában pihentetjük. Az elkészült bombáról lehántjuk a fóliát, és mint a tortát szeletekre vágjuk. Melegen tálaljuk, tejfölt és reszelt sajtot kínálunk hozzá.

Elkészítéshez szükséges idő: 120 perc

(forrás: www.lakberendezes.hu)

2005.11.28

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Labirintus - egy szétvágott kelkáposztafej szemmel láthatóan a természet építészeti mesterremeke
Labirintus - egy szétvágott kelkáposztafej szemmel láthatóan a természet építészeti mesterremeke
A kelkáposztának a külső levelei tökéletesen alkalmasak töltésre, tekerésre. A káposzta vastag erezetét azonban simára kell vágni.
A kelkáposztának a külső levelei tökéletesen alkalmasak töltésre, tekerésre. A káposzta vastag erezetét azonban simára kell vágni.
Caesar saláta kelkáposztával
Caesar saláta kelkáposztával
Kelkáposztarolád tökmagolajjal
Kelkáposztarolád tökmagolajjal
Kelkáposzta-paradicsom borjúgerinccel
Kelkáposzta-paradicsom borjúgerinccel
Rizspapírtekercsek
Rizspapírtekercsek
Kelbomba
Kelbomba

Legfrissebb magazinok