HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Miből mit főzhetünk? > Ötletek káposztára!

t: 2508

Ötletek káposztára!

Körtés vöröskáposzta

Elkészítés: 1 óra 30 perc
Tápérték adagonként: 294 kcal, 5 g fehérje, 13 g zsír, 38 g szénhidrát.

Hozzávalók 4 adaghoz: 1 fej vöröskáposzta (kb. 1,5 kg), 12 dkg hagyma, 3 dkg cukor, 5 dkg disznó- vagy libazsír, 5 szem borókabogyó, 1 szegfűszeg, 1/2 fahéj (egész), 1 babérlevél, 3 evőkanál vörösborecet, 3,5 dl körtelé, 25 dkg körte, só, bors

Elkészítése:
- A külsö káposztaleveleket eltávolítjuk, majd a káposztát négyfelé vágjuk. A torzsáját kivágjuk és a káposztát finom csíkokra vágjuk. A hagymát megpucoljuk és felkockázzuk.
- A cukrot egy edényben aranybarnára pirítjuk, a zsiradékot hozzáadjuk, majd a hagymát megpároljuk benne. Beletesszük a káposztát, a borókabogyókat, a szegfűszeget, a fahéjat és a babérlevelet, vörösborecettel és körtelével felöntjük. Lefedve közepes lángon 1 órán át pároljuk közben gyakran megkavarjuk.
- Ezután a fedőt levesszük, és addig főzzük, ameddig a folyadék elpárolog róla. A körtéket meghámozzuk és 1-2 cm nagyságú kockákra vágjuk. Hozzáadjuk a káposztához és még 6-8 percig tovább pároljuk. Sóval borssal ízesítjük.

Tejszínes káposztaleves

Hozzávalók 4-6 adaghoz: 1 kg fehér káposzta, 6 dkg vaj, 8 dkg kockára vágott szalonna, 1 evőkanál cukor, 1 teáskanál köménymag, 2 dl száraz fehérbor, 1 l zöldségleves (alaplé), 2 dl tejszín, só, bors, 25 dkg burgonya, 4 szelet kenyér, 1/2 csomag metélőhagyma

Elkészítés:
- A káposztát négyfelé vágjuk, torzsáját eltávolítjuk, majd a káposztát 1-2 cm vékony csíkokra felvágjuk. 3 dkg vajat megolvasztunk egy edényben és megpároljuk benne a káposztát, a felkockázott szalonnát, a cukrot és a köménymagot együtt.
- Ha kész, akkor felöntjük a borral, a tejszínnel és a zöldséglevessel, sóval és borssal ízesítjük. A krumplit meghámozzuk, lereszeljük és a káposztához keverjük. A levest lefedjük, és 25 percig főzzük.
- A kenyeret felkockázzuk, és egy serpenyőben 3 dkg vajat megolvasztunk, majd a kenyérkockákat aranybarnára pirítjuk benne, sóval ízesítjük. A kész levest tányérba szedjük a tetejére pirított kenyérkockákat szórunk, és a metélőhagymával díszítjük.

Kelkáposztás rakott torta

Hozzávalók, 6 adaghoz: 1 fej kelkáposzta (kb. 1,5 kg), só, 5 evőkanál olaj, 1 teáskanál köménymag, bors, 80 dkg darált hús, 10 dkg zsemlemorzsa, 2 tojás, olaj a forma kikenéséhez, 2,5 dl besamelmártás, 1 dl tejszín, 3 dl fehérbor, 1-2 evőkanál torma (üveges), 1,5 dl tej, metélőhagyma

Elkészítés
- A kelkáposztáról 12 db nagy levelet leválasztunk, és enyhén sós vízben megfőzzük.
- A megmaradt kelkáposztát négyfelé vágjuk, a torzsáját kiszedjük, majd az elnegyedelt részeket kis kockákra vágjuk. Egy nagy fazékban felforrósítjuk az olajat és a káposztát a köménymaggal megpirítjuk benne, majd sóval borssal fűszerezzük és 10 percig pároljuk még.
- A darált húst a zsemlemorzsával, a tojással és az előbb elkészített kelkáposztával jól összegyúrjuk, ízlés szerint sóval, borssal ízesítjük. Egy kör alakú forma alját olajjal kikenjük, és négy kelkáposztalevéllel kibéleljük, melyre rátöltjük a darált hús felét. Erre újabb négy levelet teszünk, majd a maradék darált hús következik. A tetejét a megmaradt levélekkel borítjuk be.
- A tortát 20 percig sütjük. Majd alufóliával leborítjuk, és további 30 percig sütjük.
- A tormamártáshoz a besamelmártást a tejszínnel, a fehérborral, a tormával, a tejjel elkeverjük és felforraljuk, sóval borssal ízesítjük.

Kelbimbós krumplipüré

Hozzávalók 4 adaghoz: 80 dkg burgonya, só, 4 dkg mandula, 4 dkg szárított paradicsom, 70 dkg kelbimbó, 1,5 dl tej, 4 dkg vaj, 6 dkg reszelt parmezán, bors

Elkészítés
- A burgonyát meghámozzuk, és sós vízben 25-30 perc alatt puhára főzzük. A mandulát egy serpenyőben zsiradék nélkül megpirítjuk. A szárított paradicsomot nagy darabokra vágjuk.
- A kelbimbót megtisztítjuk, és sós vízben 8-10 perc alatt készre főzzük. Ha kész, a vizet leöntjük róla, lecsöpögtetjük, és ha kihűlt, feldaraboljuk.
- A tejet a vajjal és az összevágott szárított paradicsommal összefőzzük. A főtt krumplit krumplinyomón átnyomjuk, és hozzáadjuk a tejes paradicsomhoz. A pürét simára kikeverjük, a kelbimbót is hozzáadjuk, összekeverjük, és még egyszer felforrósítjuk. Belekeverjük a parmezán sajtot is, és sóval, borssal ízesítjük. A pirított mandulával megszórjuk a tetejét. Kitünően illik hozzá a sült hal.

(forrás: holgyvilag.hu)

2005.11.25

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Körtés vöröskáposzta
Körtés vöröskáposzta
Tejszínes káposztaleves
Tejszínes káposztaleves
Kelkáposztás rakott torta
Kelkáposztás rakott torta
Kelbimbós krumplipüré
Kelbimbós krumplipüré

Legfrissebb magazinok