> A gesztenye - A téli időszak jellemző csemegéje, pedig egész évben fogyasztható gyümölcs
A gesztenye nyersen nem élvezhető ezért általában sütik, de főzve is tálalható.
A nemes gesztenye, a szelíd gesztenye teljesen pótolni tudja a gabonaféléket, a dióféléket, a burgonyát.
Egyes vidékeken igazi néptáplálék, még kenyérfélét is sütnek belőle. A külső kemény burkolatán kívül el kell távolítani a belső bőrt is. Ezeket a héjakat nem kell eldobni, meg kell szárítani, megőrölni.
Szilíciumtartalma miatt értékes. Kitűnő teát lehet készíteni belőle, melynek fogyasztása a téli megfázásos időszakban kimondottan hasznos.
Szilíciumtartalma miatt értékes. Kitűnő teát lehet készíteni belőle, melynek fogyasztása a téli megfázásos időszakban kimondottan hasznos.
Rendkívül sok felhasználása közül kedveltek a gesztenyével töltött sültek, és a gesztenyéből készült édességek. A karácsonyi menűsor kedvelt alapanyaga, például gesztenye-krémleveshez, töltött pulykához, gesztenyés beiglihez, gesztenyetortához.
Izelítőül a mindig aktuális gesztenyepüré receptje:
Hozzávalók:
2 fagyasztott gesztenyepüré
kevés vaj (selymesebb lesz tőle a massza)
3 dl tejszín
2 zacskó vaníliás cukor
2 evőkanál rum (gyerekeknek pár csepp rumaroma)
A masszába belekeverünk izlés szerint cukrot, a vajat és a rumot (aromát), a gesztenyemasszát krumplinyomón áttörjük, a tejszínt a vaníliás cukorral kemény habbá verjük.
Fogyasztás előtt fagyikehely, vagy tálka aljára teszünk egy adag felvert édesített tejszínhabot, arra teszünk egy adag gesztenyepürét, majd a tetejére újra tejszínhabot. Ízlés szerint gyümölccsel, citromfűvel díszíthetjük.
Gesztenyetorta
Hozzávalók a tésztához:
16 dkg vaj
24 dkg cukor
6 tojás
16 deka szitán áttört tisztított főtt gesztenye
5 deka tisztított mazsola
2 csomag vaníliás cukrot
10 deka liszt
1 csomag sütőport
kevés rum (vagy aroma)
Töltelékhez:
1 csomag gesztenye-krémpor,
2 dl tejszín,
vanília,
izlés szerint cukor,
3 dl tej,
rumaroma
Elkészítés:
A vajat a cukorral és a tojás sárgájával habosra keverjük, azután a szitán áttört tisztított főtt gesztenyét, a tisztított mazsolát, a rumot, a vaníliás cukrot és a liszttel kevert sütőport hozzáadjuk. Legvégül pedig a tojások keményre vert habját keverjük óvatosan bele. Két részben tortaformában sütjük.
Töltelék: 1 csomag gesztenye-krémport tejjel és cukorral elkeverve állandó keverés mellett sűrűre főzünk, melyhez a kihűléskor hozzákeverjük a vaníliát, a rumaromát, és a felvert tejszínhab felét.
A megtöltött és összeillesztett tortát a maradék tejszínhabbal bevonjuk és tetejét cukrozott gesztenyepürével nyomózsákból díszítjük.
Gesztenye-krémleves
Hozzávalók a leveshez:
20 db gesztenye,
kb 1 liter, csirkéből főzőtt húsleves
5 dkg liszt,
őrölt fehér bors, kevés cukor
só
A külső héjától meghámozott gesztenyét leforrázzuk, lehúzzuk a barna héját és húslével gyengén átgőzőljük. Finom szitán áttörjük, kevés liszttel elkeverve, őrölt fehér borssal és sóval ízesítve, égetett cukorral színezve a húslével fél óráig gyenge tűzön főzzük.
Tálaláskor beletesszük a csirkedarabokat és pár egész, főtt gesztenyét. Forrón tálaljuk.
(forrás: www.mtv.hu)