HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Egytál ételek > Magyaros menü sok tésztával

t: 3493

Magyaros menü sok tésztával

Gulyásleves benne főtt tarhonyával

Hozzávalók: 40 dkg marhalábszár vagy -comb, 0,5 dl olaj, 1 fej hagyma, 1 db sárgarépa, 1 db gyökér, 5 dkg zeller, 40 dkg burgonya, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál fűszerpaprika, 1 csipet őrölt kömény, só, 1 erős paprika, 5-8 dkg Gyermelyi 8 tojásos tarhonya ízléstől függően

A megmosott húst kis kockákra vágjuk. Olajon üvegesre pirítjuk a finomra vágott hagymát, rászórjuk a köményt, és beletesszük a húst. Ameddig a hús el nem veszíti nyers színét, kevergetjük, pirítjuk. Kevés vizet öntünk alá, sózzuk és letakarva 40-50 percig pároljuk - a hústól függően, amíg a hús háromnegyedig megpuhul -, amikor szükséges, pótoljuk a vizet. A megtisztított zöldségeket apróra összevágjuk, rátesszük a húsra, és beletesszük a megtisztított zúzott fokhagymát is. Ha kell, kevés vizet öntünk még hozzá és ismét letakarva 15-20 percet pároljuk. Amikor a zöldség majdnem puha és elpárolgott a víz, megszórjuk fűszerpaprikával, elkeverjük. Felöntjük 1,5-2 liter vízzel, beletesszük a tisztított, apró kockára vágott burgonyát, és az erős paprikát. Amikor forr, beleszórjuk a tarhonyát, ha kell, ízesítjük, még 20 percig főzzük, majd tálaljuk.

Mennyiség: 4-5 adag
Előkészítési idő: 10 perc, elkészítési idő: 80 perc


Tárkonyos sertésraguleves eperlevéltésztával

Hozzávalók: 40 dkg comb, 1 kicsi fej hagyma, 1 db sárgarépa, 1 db gyökér, 10 dkg zeller vagy szárzeller, 0,5 dl olaj, 1 evőkanál liszt, 2 teáskanál szárított tárkony, só, őrölt fehérbors, 5 dkg új- vagy póréhagyma, 5-8 dkg Gyermelyi eperlevél

A húst kis kockára vágjuk. Finomra vágjuk a hagymát, és az olajon megfonnyasztjuk, majd rátesszük a húst. Kicsit pirítjuk, majd 1 dl víz hozzáadásával pároljuk. Sózzuk, és amikor félig puha - úgy 20 perc után - beletesszük az apró kockára vágott tisztított sárgarépát, gyökeret, zellert. Ha szárzellert használunk, akkor azt később tegyük bele. Pótoljuk a vizet, és még 15 percig pároljuk. Rászórjuk a lisztet, jól elkeverjük és felöntjük 1,5-2 liter vízzel. Amikor felforrt, beletesszük a fél karikára vágott új- vagy póréhagymát. Sózzuk, borsozzuk, és beletesszük a tárkonyt is. Beleszórjuk a tésztát, és készre főzzük. A tésztát külön is ki lehet főzni sós vízben, és tálaláskor beletenni a levesbe.

Mennyiség: 4-5 adag
Előkészítési idő: 10 perc, elkészítési idő: 50 perc

Csülkös bableves gyufametélttel

Hozzávalók: 20 dkg fejtett bab, 1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 db gyökér, 1 db sárgarépa, 0,5 dl olaj, 40 dkg füstölt csülök, 4 db babérlevél, 1 kiskanál köménymag, 3 evőkanál olaj, 1 teáskanál fűszerpaprika, 1 evőkanál liszt, só, 1 dl tejföl, 5-8 dkg tészta, ízlés szerint erős paprika

A babot beáztatjuk előző este. A csülköt megmossuk és feltesszük főni a babérlevéllel. Amikor már félig puha a csülök, de az sem baj ha puhább, beletesszük a lemosott babot. Kevés olajon üvegesre pirítjuk a finomra vágott hagymát, majd rádobjuk a köménymagot és beleöntjük a fövő babhoz. Amikor a bab kezd puhulni, beletesszük a tisztított vékonyabb hasábokra vágott zöldségeket. Ha megpuhult a csülök, kivesszük, kicsit várunk, hogy hűljön, és összevágjuk kisebb kockákra, majd félretesszük. A babon pótoljuk az elfövő vizet, ha netán kell, sózzuk, erős paprikát is tehetünk bele. Amikor megpuhult a bab, a maradék 3 evőkanál olajat felmelegítjük, rátesszük a lisztet (folyós kell, hogy legyen az állaga) amit zsemleszínűre pirítunk, majd belekeverjük a zúzott fokhagymát, pirospaprikát, és beleöntjük a levesbe. Vigyázni kell, mert erősen forrni fog. Elkeverjük a levesben és 5 percig kíméletesen forraljuk. Beleszórjuk a tésztát, és készre főzzük. Amikor elkészült a leves, visszatesszük bele a félretett összevágott csülökhúst. Tálaláskor tetejére tejfölt teszünk. A Gyermelyi gyufametéltet külön is ki lehet főzni sós vízben és tálaláskor beletenni.

Mennyiség: 4-5 adag
Előkészítési idő: 10 perc, elkészítési idő: 120 perc

Marhapörkölt tarhonyával

Hozzávalók: 50 dkg marhalábszár vagy -comb, 1 fej hagyma, 0,5 dl olaj, 1 evőkanál fűszerpaprika, só,1 db paradicsom, 1 db paprika, 2 gerezd fokhagyma, 1 csipet őrölt kömény, erős paprika ízlés szerint
A körethez: 1 csomag Gyermelyi 8 tojásos tarhonya, 0,5 dl olaj, fél fej kisebb hagyma, só, 1 teáskanál fűszerpaprika, ízlés szerint erős paprika

A finomra vágott hagymát olajon megpirítjuk, majd beletesszük a kockára vágott húst. Kevergetjük, pörköljük, míg nyers színét el nem veszti. Sózzuk, megszórjuk a köménymaggal, ha nem engedett levet, akkor teszünk alá kevés vizet, és letakarva pároljuk. Néha megkevergetjük és pótoljuk a vizet, amikor már teljesen elpárolgott alóla. Amikor a hús már majdnem puha, beletesszük a tisztított zúzott fokhagymát, megszórjuk a fűszerpaprikával, elkeverjük és ismét kevés vizet öntünk alá. Ízlés szerint most tehetünk bele csípős paprikát is. Letakarás nélkül készre pároljuk, ügyeljünk, hogy kellő mennyiségű legyen a szaftja. Ha nagyon kevés lenne, akkor száraz, míg ha sok, akkor híg leves lesz. Amikor kész, beletesszük a kockára vágott paprikákat, paradicsomot, és még 3-4 percig összerottyantjuk. Köretnek tarhonyát tálalhatunk.

Készítése: lábasba tesszük az olajat és felhevítjük, amikor kellően meleg, beleöntjük a tarhonyát, sózzuk, és aranysárgára pirítjuk. Rátesszük a tisztított finomra vágott hagymát, picit pirítjuk azzal is. Levesszük a tűzről, beleszórjuk a fűszerpaprikát, gyorsan elkeverjük és 2,5-3-szoros forró vízzel felengedjük. Visszatesszük a tűzhelyre takarékon, lefedjük. 3-4 percig még kíméletesen forraljuk, majd lezárjuk a tűzhelyet, és lefedve hagyjuk 20-25 percet. Amikor eltelt az idő, átkeverjük, és tálaljuk.


Mennyiség: 4 adag
Előkészítési idő: 10 perc, elkészítési idő: 90 perc

Vargabéles

Hozzávalók: 80 dkg túró, 1 csomag 6 darabos réteslap, 25 dkg Gyermelyi cérnácska,
Az édes mártáshoz: 4 db tojás, 12 dkg cukor, 5 dkg vaj, 2 dl tejföl, 1 csomag vaníliás cukor, reszelt citromhéj 1 citromról, 2 evőkanál mazsola, csipet só
Szükségünk lesz még vajra a tepsi kikenéséhez és a lapok közötti locsoláshoz. A tálaláshoz porcukorra, tetszőleges gyümölcsökre, 1 üveg eperbefőttre vagy -lekvárra

A tésztát forró sós vízben kifőzzük, majd lehűtjük. A tojások sárgáját habosra keverjük a cukor felével, vajjal, és beletesszük a vaníliás cukrot, áttört túrót, csipet sót, beáztatott mazsolát, reszelt citromhéjat és tejfölt. Jól összekeverjük. A tésztát hozzáadjuk a mártáshoz, elkeverjük, és óvatosan belekeverjük a cukor másik felével kemény habbá vert tojásfehérjét is lazításként. Kikenünk olvasztott vajjal egy kisebb tepsit és kibéleljük réteslappal úgy, hogy a szélei kilógjanak. Meglocsoljuk olvasztott vajjal és beletesszük a tésztamasszát. Betakarjuk a lelógó résszel, ha szükséges és maradt még réteslap, ráfektetjük, meglocsolgatjuk vajjal. Előmelegített 160 fokos sütőben 40-50 percet sütjük. Melegen felszeletelve, porcukorral megszórva tálaljuk. Adhatunk mellé tetszőleges gyümölcsöt, citromfüvet, eperbefőttet vagy kikevert lekvárt, esetleg más öntetet is.

Mennyiség: 10 adag
Előkészítési idő: 10 perc, elkészítési idő: 70 perc
(forrás: www.origo.hu/noilapozo)


2005.11.21

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Gulyásleves benne főtt tarhonyával
Gulyásleves benne főtt tarhonyával
Tárkonyos sertésraguleves eperlevéltésztával
Tárkonyos sertésraguleves eperlevéltésztával
Csülkös bableves gyufametélttel
Csülkös bableves gyufametélttel
Marhapörkölt tarhonyával
Marhapörkölt tarhonyával
Vargabéles
Vargabéles

Legfrissebb magazinok