HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Miből mit főzhetünk? > Októberi kedvencek - Tök, gomba, padlizsán

t: 3264

Októberi kedvencek - Tök, gomba, padlizsán

Padlizsános tortilla

Hozzávalók: 2 ek olívaolaj, 1 hagyma, 1 padlizsán, 1 sütőtök, 1 cukkini, 1/4 kk csilipor, 1/2 kk őrölt kömény, 1 gerezd fokhagyma, 1 paradicsomkonzerv, 1 avokádó, 1/2 citrom leve
A szószhoz: 3 paradicsom, 3 lila hagyma, 4 ek korianderfű
A tálaláshoz: 8 ropogós kukoricatortilla, 1,5 dl zsírszegény joghurt

Elkészítési idő: 30 perc, Energia: 335 kcal, Fehérje: 9 g, Zsír: 16 g, Szénhidrát: 40 g

Elkészítés:
- A hagymát és a padlizsánt gyakori kevergetés mellett pirítsuk meg az olajban.
- Adjuk hozzá a sütőtököt és a cukkinit, majd keverjük bele a csiliport, a köményt és a fokhagymát. Öntsük bele a konzervparadicsomot a levével együtt, és sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Forraljuk fel, majd fakanállal nyomkodjuk szét a paradicsomot. Fedjük le a lábast, és főzzük csendesen.
- Az avokádót törjük át a citromlével. Ezután keverjük össze a szósz hozzávalóit.
- Süssük a tortillákat őket forró sütőben 3-4 percig. Töltsük beléjük a padlizsános keveréket. Kanalazzuk a tetejére az avokádót, joghurtot és a szószt.

Borjúgulyás kucsmagombával

Hozzávalók 6-8 adaghoz: 2 dkg szárított kucsmagomba, 50 dkg vöröshagyma, 1,2 kg borjú hús, 6 ek olaj, só, bors, 6-8 dl húsleves alaplé (borjúból), 1 tök, 4 ek olívaolaj, 75 dkg apró krumpli, 1 rozmaringág, 2 dl tejszín

Elkészítés:
- A kucsmagombát 5 dl meleg vízben kiáztatjuk. A hagymákat meghámozzuk, négyfelé vágjuk, majd vékony csíkokra vájuk. A húst forró olajban megpirítjuk. Hozzáaadjuk a hagymát és 5 percig pároljuk. Megsózzuk és borsozzuk.
- Hozzáadjuk a szárított gombát a vízzel és 4 dl hús alaplével együtt. Az egészet lefedjük, és közepes lángon másfél órán át pároljuk. Ha a lé elfőtt róla, akkor mindig hozzáöntünk egy kis húslevesalaplét.
- Az olívaolajat összekeverjük sóval és borssal, és a tök belsejét bedörzsöljük vele. A tököt rácsra fektetve, a középső sínre téve betesszük a sütőbe, és 200 fokon 1 órán át pároljuk.
- A krumplikat felkockázzuk, és 10-15 percig sós vízben megfőzzük. A rozmaringot durvára vágjuk, és a tejszínnel együtt a gulyáshoz adjuk. Sózzuk borsozzuk.

Töltött tök

Hozzávalók 6-8 adag: 1 uborka, só, 4 dkg szárított vargánya, 3 hagyma, 1 csomag kapor, 5 szelet kenyér (toast), 50 dkg darált hús (sertés), 15 dkg darált marhahús, 4 tojás, bors, szerecsendió, 1 tök, 3 ek olaj, 15 dkg friss krémsajt, 1,5 dl joghurt

Elkészítés:
- Az uborkát apró kockákra vágjuk és besózzuk. A szárított gombát 1,5 dl forró vízbe tesszük és kiáztatjuk. A gombát kivesszük a vízből és kinyomkodjuk, majd apróra vágjuk.
- A kenyér héját levágjuk, a belsejét pedig kockára vágjuk, és beáztatjuk abba a vízbe, amelyből a gombát kivettük. Az uborkát, a gombát, a hagymát, a kapor felét, a kenyérkockákat, a kétfajta darált húst és a tojásokat összekeverjük. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük.
- Az előbb összegyúrt masszából egy nagy gombócot formázunk, és a tök belsejébe tesszük. Meglocsoljuk egy kis olajjal, és sütőpapírra téve egy tepsibe helyezzük. Másfél óra után alufóliával takarjuk le még fél órára.
- A maradék kaprot a friss krémsajttal és a joghurttal összekeverjük, sóval, borssal ízesítjük. A kész tököt ezzel a szósszal tálaljuk.

Almatorta

Hozzávalók 6-8 adaghoz: 1 kg alma, 8 dkg vaj, 15 dkg puszedli, 8 dkg mazsola, 5 dl tejszínhab, 6 tojás, 12 dkg cukor, 2 vaniliarúd, 1 evőkanál reszelt citromhéj, 4 dkg mandula, 2 evőkanál porcukor

Elkészítés:
- Az almákat meghámozzuk, a közepét kivágjuk úgy, hogy az alma egészben maradjon, és 1 cm vastag szeletekre vágjuk. Az almakarikák mindkét felét forró vajban 1-2 percig sütjük. Az almakarikák felét egy formába tesszük. Rászórjuk a mazsolát és a puszedlit, majd beborítjuk a maradék almakarikákkal.
- A tejszínt összekeverjük a tojással, cukorral, a vaniliával, a reszelt citromhéjjal, és az almát a tetején meglocsoljuk vele. Mandulával megszórjuk, és vízfürdőbe téve előmelegített sütőben 160 fokon, alulról a második rácsra téve 1 óra 10 percig sütjük. 50 perc után alufóliával borítjuk be (gázsütőnél 1-es fokozat, légkeverés nem ajánlott).
- A kész almatortát kivesszük a sütőből, és 10 percig hűlni hagyjuk, ha kihűlt, porcukorral szórjuk meg a tetejét.
(forrás: www.holgyvilag.hu)

2005.10.20

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Padlizsános tortilla
Padlizsános tortilla
Borjúgulyás kucsmagombával
Borjúgulyás kucsmagombával
Töltött tök
Töltött tök
Almatorta
Almatorta

Legfrissebb magazinok