HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Egytál ételek > Bűvészkedjünk rizzsel!

t: 1801

Bűvészkedjünk rizzsel!

Zöldséges rizs serpenyőben

Hozzávalók: 35 dkg rizs (tasakos, előfőzött), 2 szál sárgarépa, 2 szál póréhagyma, 2 db cukkini, 1 db sárga hüvelyű paprika, 1 csokor petrezselyem, 2 dkg fenyőmag, 1 evőkanál kapribogyó, 4 evőkanál olívaolaj, só, bors

Lobogó vízben megfőzzük a rizst, majd melegen tartjuk. A megmosott főzelékféléket megszárítjuk, kisebb darabokra aprítjuk, a petrezselymet finomra vágjuk. Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, beletesszük a zöldségeket, és erős tűzön 3 percig pirítjuk. Közben sózzuk, borsozzuk. A rizst összekeverjük a fenyőmaggal, kapribogyóval és a finomra vágott petrezselyemmel, hozzáadjuk a zöldségekhez, elkeverjük és még két percig együtt pirítjuk.

Elkészítési idő: 15 perc
Egy adag: 1626 kJ/389 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Mőcsényi Zöldveltelini 2004

Zelleres rizssaláta sajttal

Hozzávalók: 35 dkg rizs (tasakos, előfőzött), 1 db kisebb zellergumó, 4 dkg őrölt dió, 1 db kisebb körte, 1 db citrom, 15 dkg ementáli sajt, 4 evőkanál olívaolaj, só, bors

A rizst a szokásos módon elkészítjük, hideg vízzel leöblítjük, félretesszük. Egy tálat kenjünk ki olajjal, tegyük bele a meghámozott és vékony szeletekre vágott körtét, a megtisztított, kisebb kockákra vágott zellert, reszeljük rá a citrom héját, szórjuk bele a diót, keverjük hozzá a rizst, sózzuk és borsozzuk meg. Tálalás előtt a reszelt sajtot is ráhintjük. Alaposan lehűtjük. Előételnek és köretnek egyaránt kellemes, könnyű fogás.

Elkészítési idő: 15 perc
Egy adag: 2024 kJ/484 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Csopaki Finale Cuvée 2003

Zsályás rizs szardellával és mandulával

Hozzávalók: 35 dkg konyhakész rizs, 1 zsályaágacska, 1 gerezd fokhagyma, 4 szardellafilé olajjal, 3 dkg mandula, 5 dkg kecskesajt, 4 dkg vaj, 1 evőkanál olívaolaj, só

Elkészítjük a rizst, melegen tartjuk. Letépkedjük a zsálya levélkéit, összezúzzuk a fokhagymát, a mandulát durvára törjük, elmorzsoljuk a kecskesajtot.
Egy serpenyőben megforrósítjuk az olajat és a vajat, együtt megpirítjuk benne a nagyobb darabokra vágott szardellát, a mandulát, a fokhagymát, a zsályalevélkéket. Belekeverjük a rizst, sózzuk, a tetejét megszórjuk kecskesajttal, és azonnal tálaljuk.

Elkészítési idő: 15 perc
Egy adag: 1432 kJ/342 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Tokaji Furmint 2004

Sörben főzött rizs

Ha úgy főzitek meg a rizst, ahogy most elmondjuk, a szemek cseppet sem ragadnak majd össze, a rizs íze különlegesen finom lesz, sült hús mellé a legjobb köretnek fog bizonyulni.
25 dkg rizst folyó vízben alaposan mossunk meg, tegyük lábosba, és öntsünk rá 0,5 liter sört úgy, hogy ne habozzon. Forrásig nagy lángon, utána kisebben főzzük fedő alatt 20 percig, utána zárjuk el a lángot, és a rizst hagyjuk lefedve még 10 percig pihenni, majd villával fellazítjuk. Ennyi az egész.

Elkészítési idő: 25 perc
Egy adag: 1443 kJ/545 kcal

Kelburokban párolt rizstorta

Hozzávalók: 1 fej káposzta, 40 dkg rizs, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg morzsolt kukorica, 10 dkg hámozott paradicsom konzerv, 12 dkg reszelt sajt, 30 dkg padlizsán, 30 dkg cukkini, 1 fej vöröshagyma, só, bors, majoránna, olaj, szódabikarbóna

A rizst főzzük puhára, majd hűtsük ki. Osszuk három egyenlő részre.
A kelkáposztát szedjük leveleire és sós-szódabikarbónás vízben forrázzuk le, majd hűtsük ki. Egy hatszemélyes tortaformát béleljünk ki a kellevél 2/3-ad részével.
A padlizsánt és a cukkinit mossuk meg, vágjuk karikára, kevés olajon süssük meg, majd hűtsük ki. A hagymát pucoljuk meg, pirítsuk üvegesre, öntsük rá a paradicsomkonzervet, sózzuk, borsozzuk, majoránnával ízesítsük, majd keverjük az egyik rész rizshez, és tegyük be a tortaformába első rétegként. Erre tegyük a megpirított padlizsánszeleteket.
A második rész rizst keverjük össze az előfőzött kukoricával és a sajt felével, majd helyezzük a padlizsánra. Erre a rétegre helyezzük a cukkiniszeleteket.
A répát pucoljuk meg, káposztareszelőn reszeljük le, kevés olajon pirítsuk meg, keverjük össze a harmadik rész rizzsel és a sajt másik felével, majd tegyük a cukkini tetejére. Fedjük be a maradék kellevéllel és gőzös sütőben pároljuk készre.

Elkészítési idő: 60 perc
Egy adag: 2240 KJ/520 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Budai Sauvignon Blanc 2004
(Magyar Konyha)
(forrás: www.origo.hu/noilapozo)

2005.10.18

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Zöldséges rizs serpenyőben
Zöldséges rizs serpenyőben
Zelleres rizssaláta sajttal
Zelleres rizssaláta sajttal
Zsályás rizs szardellával és mandulával
Zsályás rizs szardellával és mandulával
Kelburokban párolt rizstorta
Kelburokban párolt rizstorta

Legfrissebb magazinok