Eltevés előtt mindig több üveget készíts elő, hátha nem elég a receptben ajánlott mennyiség.
Ellenőrizd, hogy az üvegek illetve a tetejük nem repedtek-e. Mindegyiket alaposan mosd ki mosószerrel, forró tiszta vízzel öblítsd át, majd fejjel lefelé hagyd teljesen megszáradni. (Törölgetni nem szabad!).
Az üvegek bekötéséhez a celofánt előre vágd fel. Felhasználás előtt mártsd vízbe, és gumival szorítsd az üveghez.
Mindegyik üvegre ragassz címkét az eltevési dátumával.
A savanyúság hosszabb ideig eláll, ha eltevés után két nappal kinyitod az üvegeket, leöntöd a levet, majd újból leforrázod a savanyúságot.
Az üvegekbe kerülő zöldségek mindig legyenek teljesen frissek, egészségesek.
Ha gombát teszel el, önts rá bőven olajat, hogy ne érje levegő.
A csalamádéhoz ízlés szerint válogathatod össze a hozzávalókat. A lényeg, hogy mindent egyszerre tegyél bele!
Az ecetet soha ne közvetlenül az üvegbe öntsd. Kanalanként tedd bele, így elkerülheted a túladagolást.
Ha az ecetes lébe késhegynyi borként és nátrium-benzoátot is teszel, a zöldség biztosan nem barnul meg.
Az édes, vastag húsú paprikát hosszában szeleteld fel, és az üvegben szorosan állítsd egymás mellé. Így több fér bele.
A savanyúságot mindig hideg, sötét, levegős helyen tárold. A felbontott
üvegeket tedd a hűtőszekrénybe!
Ha nincs kamra
Sok lakásban ma már bőven van hűtőkapacitás, de hiányzik a jól bevált, hűvös spájz. A háziasszony ilyenkor próbálkozhat a zöldségfélék mélyhűtésével is.
Paprika: Magházát vájd ki, karikázd fel, kis csomagokban fagyaszd le.
Salátába, lecsóba, pörkölthöz jól használható.
Paradicsom: Az apró, érett, de még kemény szemeket, ha lehet,
gyorsfagyasztással hűtsd.
Uborka: Felengedve összeesik, löttyedt lesz. Uborkasaláta-rajongóknak mégis ajánlhatjuk, hogy fajtától függően hámozva vagy héjastól vékonyra gyalulva dobozba tegyék a mélyhűtőbe. Tojásos galuska mellé januárban még jól jöhet.ű
Gomba: Jól fagyasztható. Fejét válaszd le a tönkjéről. A kalapokat csomagold folpackba, majd alufóliába, a szárakat szeleteld fel, jól tömj meg vele egy műanyag dobozt. Tegyél rá folpackot, majd a doboz tetejét.
Vegyes vágott savanyúság
Hozzávalók kb. 8 db 1 l-es üveghez: 1 fej káposzta, 10 piros húsú paprika, 10 zöld húsú paprika, 10 sárga húsú paprika, 20 kis uborka, 3 nagy fej hagyma, 5 szál sárgarépa, 4 cukkíni, 1 l fehérbor ecet, 5 evőkanál cukor, 2-3 babérlevél, 1 evőkanál egész bors, 1 mokkáskanál nátriumbenzoát, 4 csokor kapor
Előkészítés: A káposztát megtisztítjuk, és hosszú szálsara gyaluljuk, megsózzuk. A paprikákat megmossuk, kicsumázzuk, és vékony karikára vágjuk, majd gyengén besózzuk. Az uborkát megmossuk, és héjával együtt karikákra gyaluljuk, besózzuk. A hagymát megtisztítjuk, vékony karikára vágjuk, és gyengén sózzuk. A sárgarépát megtisztítjuk, legyaluljuk, besózzuk. A cukkinit megmossuk, és kb. fél cm vastag szeletekre vágjuk, majd gyengén sózzuk. A zöldségeket 1 óra hosszat hagyjuk a sóban állni.
Elkészítés: Hozzákeverjük az ecetet, a cukrot 3 l vízhez, beletesszük a babérlevelet, a borsot, és felforraljuk. A zöldségeket kinyomkodjuk a sós léből, és egy nagy edényben alaposan összekeverjük, majd leöntjük az ecetes lével. Konyharuhával letakarjuk, és másnapig állni hagyjuk. Másnap leöntjük a levet, a salátát üvegekbe tömködjük, de nem túl szorosan. A leszűrt levet a tartósítószerrel ismét felforraljuk, hagyjuk teljesen kihűlni. Ráöntjük a salátára, tetejére tesszünk fél-fél csomag kaprot, és szorosan lekötjük, majd hűvös helyen tároljuk. (forrás: www.nana.hu)