HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Gasztronómia > Karalábé, és amit készíthetsz belőle

t: 2288

Karalábé, és amit készíthetsz belőle

Akkor friss, ha tapintásra jó kemény, a külseje nem sérült, levelei nem száradtak vagy fonnyadtak. Ha ilyennek találod, bátran megvásárolhatod.



Honos:
Észak-Európából származik, onnan terjedt el Nyugat-Európában és a Földközi-tenger környékén.

Miért jó:
Gazdag rostokban és C-vitaminban. Tartalmaz még a látást erősítő, a csontfejlődést segítő A-, az idegpályákat erősítő B1- és a szép bőrt garantáló B2-vitamint, valamint különféle ásványi anyagokat. Elősegíti az emésztést, vértisztító, valamint enyhíti a bőrproblémákat.

Hogyan használd:
A lila vagy világoszöld színű zöldség nyersen felkockázva és főve levesbetétként, megtöltve és megsütve egytálételként fogyasztható. Főzelék is készülhet belőle. Zsenge hajtásai jó ízt adnak az ételnek. De vékony hasábokra vágva, mártogatóssal finom tavaszi nass lehet.

Tárolása:
A leveleitől megtisztított gumó hűvös helyen (pincében, kamrában) 0-4 fok között több hétig eltartható. Hűtőben 3 napig tárolható.

Karalábé-retek carpaccio

Hozzávalók (4 személyre):
1 csomag (130 g) félkész pizzatészta, 1 ág rozmaring, 1/2 csokor koriander, 2-3 ek citromlé, 1 ek méz, 3 ek olívaolaj, 1 karalábé, 1 csomó hónapos retek, 5 dkg parmezán sajt, só, bors

Elkészítése:
1. A pizzatésztát 12 egyforma cikkre vágjuk. Megrakjuk koriander- és rozmaringlevelekkel, majd liszttel meghintve sütőpapírral kibélelt tepsibe fektetjük. Előmelegített sütőben, 200 fokon kb. 10 perc alatt megsütjük.
2. A citromlevet összekeverjük a mézzel, majd beledolgozzuk az olajat. Hozzáadjuk a maradék finomra aprított koriandert, és sózzuk, borsozzuk.
3. A meghámozott karalábét és a retket hajszálvékonyan felszeletelve elrendezzük a tányérokon. Meglocsoljuk a mártással, megszórjuk a forgácsokra gyalult parmezán sajttal, és a pizzaszeletekkel kínáljuk.
Elkészítési idő kb. 30 perc, kb. 1550 kJ (370 kcal) / adag.

Pink.hu

2011.05.15

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok