HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Gasztronómia > Medvehagymával bolondított fogások

t: 2283

Medvehagymával bolondított fogások

Íze a fokhagymáéra hasonlít, a hétköznapi ételeket is pikánssá, izgalmassá varázsolja. Az orfűi Muskátli vendéglő és Németh József, az MNGSZ hagyományőrző bizottságának elnöke ajánlja az alábbi három kiváló receptet olvasóinknak.

Túróval töltött paradicsom

Hozzávalók: 4 személyre: 4 db nagyobb, kemény húsú paradicsom, 25 dkg túró, 5 dkg vaj, 1 dl tejföl, 10 dkg medvehagymalevél, só, ízlés szerint köménymag, őrölt pirospaprika.

Elkészítés: A paradicsomok tetejét levágjuk, belsejüket kikaparjuk. A vajat a túróval és a tejföllel habosra keverjük, hozzáadjuk a nagyon fi nomra vágott megtisztított medvehagymaleveleket, tetszés szerint fűszerezzük. Ezzel töltjük meg a paradicsomokat úgy, hogy a töltelék szép mutatósan kicsúcsosodjon belőle, a paradicsom tetejét fedőnek visszahelyezzük a töltelékre. Előételnek is adhatjuk, de kitűnő körete lehet grillezett húsoknak is.


Igazi csemege a túróval töltött paradicsom.

Tavaszi vagdalt

Hozzávalók: 60 dkg darált sertés- és baromfi hús vegyesen, 2 zsemle, 1 fej hagyma, 80 dkg sárgarépa (egyforma méretű, közepesen vastag), 40 dkg medvehagymalevél, kevés olaj vagy olívaolaj, só, bors, 2 tojás, zsemlemorzsa

Elkészítés: A hagymát apró kockára vágjuk, és kevés olajon megdinszteljük. A sárgarépát megtisztítjuk, és egészben hagyva, fedő alatt megpároljuk vagy sós vízben előfőzzük. A zsemlét vízbe áztatjuk és jól kicsavarjuk. A medvehagymaleveleket 1-2 percig pároljuk, ha kihűltek, betekerjük velük a sárgarépákat. A darált húst összedolgozzuk a dinsztelt hagymával, a zsemlével, a két tojással, sózzuk, borsozzuk. A húsmasszát zsemlemorzsával meghintett deszkán kiterítjük, s a medvehagymalevelekkel „vastagon" betekert sárgarépákat hosszában a közepébe tesszük. A széleit felhajtjuk, henger alakúra formázzuk. Tepsibe tesszük, a tetejét megszórjuk zsemlemorzsával, és meglocsoljuk kevés olajjal. Sütőben lefedve, 180 fokon kb. 60 percig sütjük. A végén, a fedőt levéve, a tetejét aranybarnára pirítjuk (kb. 15 perc alatt). Nagyon mutatós, olcsó és egészséges húsétel. Fogyasztható hidegen és melegen is. Első esetben friss kenyér és idényzöldség illik hozzá. Meleg főételként főtt burgonyával vagy krumplipürével tálalhatjuk.


Az ízletes tavaszi vagdalt hidegen és melegen egyaránt fogyasztható.

Májkrémmel ízesített fánk

Hozzávalók: a töltelékhez: 3 tojássárgája, 3 csapott ek. liszt, 15 dkg natúr krémsajt, 25 dkg reszelt sajt, 15 dkg vaj, 3 dl tej, 10 dkg nagyon apróra vágott medvehagymalevél A tésztához: 2,5 dl víz, 12 dkg vaj, 1 ek. só, 14 dkg rétesliszt, 4 db tojás

Elkészítés: A vizet lábosban felforraljuk, és beletesszük a vajat. Addig forraljuk, míg a vaj megolvad, hozzáadjuk a sót. Beleszórjuk a lisztet, és fakanállal addig kevergetjük, míg a massza el nem válik az edény falától. A tűzről levéve langyosra hűtjük, majd egyenként belekeverjük a tojásokat. A tésztából két teáskanál segítségével halmokat rakunk egy kivajazott tepsire, tetejüket felvert tojással megkenjük, közepesen meleg sütőben 35 perc alatt megsütjük, ha kihűlt éles késsel felvágjuk, töltjük. A töltelékhez a tojássárgákat a liszttel, a krémsajttal, 15 dkg reszelt sajttal és a tejjel simára keverjük, lassú tűzön besűrítjük. Hagyjuk kihűlni. A vajat 10 dkg reszelt sajttal habosra keverjük, hozzáadjuk a kihűlt, krémet és az aprított medvehagymaleveleket is. Készen vásárolt sós, töltetlen képviselőfánkból gyorsabban is elkészíthető.


A májkrémes fánk elsőre talán furcsán hangzik, de nagyon finom és egészséges.

Jó tudni!

A medvehagyma leveleit tavasszal szedik. A hazánkban főként a Mecsekben élő „vadfokhagyma" piacon is beszerezhető. Gyűjtése kizárólag hozzáértőknek ajánlott, hiszen a medvehagyma összetéveszthető a májusi gyöngyvirággal és az őszi kikericcsel. Ez utóbbiak emberi fogyasztásra alkalmatlanok, a növények akár halálos mérgezést is okozhatnak.

blikk.hu

2011.05.02

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok