HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Gasztronómia > Így lesz finom a báránysült!

t: 3184

Így lesz finom a báránysült!

A hagyományos húsvéti fogások sorában a különlegesebbek közé tartozik a báránysült. Adunk néhány hasznos tippet, hogyan készítheted el, és mi illik hozzá.

Minél idősebb az állat, annál sötétebb színű a húsa, és több zsírt is tartalmaz. Elkészítése előtt el kell távolítani az inakat és a fölösleges faggyút, azonban 3-5 mm-es rétegnek maradnia kell rajta, mert így nem szárad ki sütés közben.



A porhanyósság titka

A szeletekre vágott bárányborda percek alatt megsüthető. Ám a hússzeleteket előtte érdemes kb. 12 órán át érlelni olívaolajból, borsból, citromléből és fokhagymából készült pácban. Ezután serpenyőben a hús mindkét oldalát 2-3 percig kell sütni. Fehér kenyérrel és salátával kínálható.

Egy kb. 1,5 kilós báránycombra 200 fokos sütőben kb. 2 órát kell számolni. A köretet, pl. a burgonyát, hagymát vagy sárgarépát a hússal együtt is elkészítheted, így még aromásabb lesz. A combot a sütési idő vége előtt kb. fél órával kend meg narancs- vagy baracklekvárral, hogy finom ropogós kérge legyen!

A tökéletes ízesítés

Jellegzetes íze intenzív aromájú ízesítőket kíván. Egyszerre legfeljebb csak három különböző zöld fűszert használj, ezek lehetnek pl. kakukkfű, rozmaring, oregánó, bazsalikom vagy zsálya. További fűszerei lehetnek: chili, borókabogyó, paprika, római kömény és gyömbér.

Mézes báránycomb

Hozzávalók (6 személyre):
2 piros paprika (kb. 40 dkg), 2 közepes vöröshagyma (kb. 15 dkg), 1 kis báránycomb csonttal (kb. 1,4 kg), 2-3 ek olívaolaj, késhegynyi sáfrányszál, 1/2 tk édesnemes pirospaprika, 1 ek spanyol brandy, 2 dl száraz, spanyol fehérbor, 2 kis ág rozmaring, 1 kg apró burgonya, 5-6 ek fehérborecet, 2-3 ek folyékony méz, 2-3 ek napraforgóolaj, só, bors

Elkészítése:
1. A paprikát meg a vöröshagymát apróra kockázzuk. A báránycombot borssal bedörzsöljük. A sáfrányszálakat 2,5 dl forró vízben feloldjuk. Az olívaolajat felhevítjük, majd körös-körül megsütjük benne a húst. Hozzáadjuk a hagymát meg a paprikát, rövid ideig pirítjuk, majd a húst sóval és pirospaprikával fűszerezzük. Felöntjük a brandyvel, a borral meg a sáfrányos vízzel és felforraljuk. Lefedjük, és előmelegített sütőben, 200 fokon 1 1/2-1 3/4 órát sütjük. Közben a combot kétszer megfordítjuk.

2. 1 rozmaringág leveleit durvára aprítjuk. A burgonyát meghámozzuk, és a felhevített olajon kevergetve 18-22 percig sütjük. Beleszórjuk a rozmaringot, további 2-3 percig sütjük, és megsózzuk, megborsozzuk.

3. A báránycombot kivesszük, és melegen tartjuk. Az ecetet és a mézet a pecsenyelébe vegyítjük, és 5-10 percig főzzük. A húst kevés mártással meg a rozmaringos burgonyával tálra tesszük, és a félretett rozmaringgal díszítjük. A maradék mártást külön kínáljuk hozzá.
Elkészítési idő kb. 2 1/4 óra, kb. 2980 kJ (710 kcal) / adag.

Pink.hu

2011.04.25

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok