HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Gasztronómia > Kedvenc fejesünk, és amit ki lehet hozni belőle

t: 2253

Kedvenc fejesünk, és amit ki lehet hozni belőle

A fejes káposzta a karalábé, a karfiol, a kelbimbó és a brokkoli rokonságába tartozik. Érdemes fényes levelű, zárt fejű, nehéz káposztát választani a zöldségesnél. Ismerünk tavaszi fejes káposztát, zöld, vörös és fehér fejes káposztát.



Honos:

A fejes vagy édes káposzta a vadkáposzta termesztett változata – ez utóbbit az emberiség 4000 éve ismeri. A mediterrán régióból terjedt el.

Miért jó?

A káposzta tartalmaz káliumot, ként, jódot, kalciumot, foszfort, vasat, nagy mennyiségű A- és C-vitamint és többféle B-vitamint. Savanyítás után is megőrzi magas C-vitamin-tartalmát, ezért télen az egyik legkitűnőbb vitaminforrás. A vörös káposzta a fehérnél több fehérjét és káliumot tartalmaz, vastartalma pedig kétszer magasabb.

Hogyan használd:

A vörös vagy lila káposztát nyersen salátába keverheted, párolva – almával, körtével, esetleg meggylével vagy -lekvárral keverve - pedig kitűnő szárnyas- és vadhúshoz köretnek. Fejes káposzta egész évben kapható: felhasználható savanyúságnak (pl. csalamádé), egytálételnek, nyersen pedig saláta alapanyaga is lehet, és nem feledkezhetünk meg a káposztás kockáról sem. Hazánkban a káposztatermés jelentős részét savanyítják.



Így tárold:

Hűvös helyen sokáig eláll. A savanyú káposztát (mivel intenzíven illatozik) jól záródó edényben, saját levében tartsd a hűtőben, míg fel nem használod. Nyersen nem tanácsos mélyhűtőbe tenni, mert keserű mellékíze lesz, azonban főzve és párolva már kitűnően fagyasztható.

Sertéssült fűszeres káposztával

Hozzávalók (4 személyre):
1 kg sertéskaraj (csont nélkül), 1 adag konyhakész leveszöldség, 1 kg vörös káposzta, 1 nagy vöröshagyma, 1 dkg vaj, 3 ek cukor, 1 tk egész bors, 4 borókabogyó, 2 babérlevél, 4 szegfűszeg, 4-5 ek vörösborecet, 4 savanykás alma, 3 ek vörösáfonya-befőtt, 2 ek ételsűrítő, 2 ek tejföl, só, bors, a díszítéshez alma és petrezselyemzöld



Elkészítése:
1. A húst bedörzsöljük sóval, borssal, és olajjal kikent tepsiben, előmelegített sütőben 200 fokon kb. 30 percig sütjük.

2. Közben a leveszöldségeket feldarabolva a húshoz adjuk, sózzuk, borsozzuk, és 15 percig sütjük. 1/2 l vízzel felöntve, ugyanazon a hőfokon további kb. 30 perc alatt készre sütjük. Közben a húst időnként a pecsenyelével locsolgatjuk.

3. A négyfelé vágott káposzta torzsáját kivágjuk, a leveleit vékony csíkokra metéljük. A vöröshagymát felaprítjuk, majd a felhevített vajon a káposztával együtt kevergetve 10 percig pároljuk. Sóval, cukorral, egész borssal, borókabogyóval, babérlevéllel és szegfűszeggel ízesítjük. Hozzáadjuk az ecetet, és 1/2 dl vízzel felöntve, fedő alatt kb. 30 percig főzzük.

4. A kicsumázott almát feldarabolva a káposztához adjuk, és további 30 percig főzzük. Közvetlenül fogyasztás előtt még egyszer megfűszerezzük, és belekeverjük az áfonyát.

5. A húst kivesszük, a pecsenyelevet leszűrjük, felforraljuk, és beleszórjuk az ételsűrítőt. Tejföllel gazdagítjuk és megfűszerezzük. A sültet és a káposztát almaszeletekkel és petrezselyemzölddel díszítve kínáljuk. Sós burgonya illik hozzá.

Elkészítési idő kb. 1,5 óra, kb. 3360 kJ (800 kcal) / adag.

Pink.hu

2011.01.03

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok