HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Gasztronómia > Fásy Ádám hagyományos receptjei

t: 4910

Fásy Ádám hagyományos receptjei

Köszönöm, hogy hétről hétre egyre többen szegődnek társul gasztronómiai kirándulásainkhoz. Bízom benne, hogy rovatommal jövőre is segíthetek mindennapi és ünnepi ételeink megismerésében, kiválasztásában. Mivel ebben az esztendőben már nem találkozunk, engedjék meg, hogy most kívánjak önöknek békés, boldog karácsonyt. A karácsony minden családban a szeretet ünnepe.

A feldíszített fenyőfa, az alá készített ajándékok, a szikrázó csillagszórók, a meleg, meghitt fényt sugárzó gyertyák közelebb hozzák egymáshoz a szíveket. Ilyenkor érezzük igazán, mennyire fontos számunkra a másik, a család, az együvé tartozás. Szeretünk s viszontszeretnek bennünket. Kívánom, vigyük magunkkal az ünnep hangulatát hétköznapjainkban is, mert a szeretet az, amire a legnagyobb szükségünk van!

Boldog karácsonyt, Magyarország! Békével teli boldog új esztendőt kívánok! Várom önöket jövőre is!jövőre is!

Fásy Ádám



Édesanyám húslevese

Hozzávalók (4 személyre)

1 db kisebb tanyasi tyúk

5 db sárgarépa

5 db petrezselyemgyökér

1 csomó petrezselyemzöld

1 fél zellergumó

1 fej karalábé

1 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

2 db burgonya

1 db t. v. paprika

1 db paradicsom

só, egész szemes bors

20 dkg házi csigatészta

Elkészítési mód: A tyúkot egészben jól átmossuk, letisztítjuk. Egy nagyobb fazékba beletesszük, vízzel felöntjük. Forrástól számítva 10 percig főzzük, majd ezt a levet leöntjük róla. A fazekat kiöblítjük, visszarakjuk a tyúkot és hozzáadjuk a tisztított zöldségeket, felöntjük vízzel, felforraljuk. Sóval ízesítjük, beleszórjuk a szemes borsot, és lassú tűzön gyöngyöztetve kb. 3 órán keresztül készre főzzük. Menet közben a házi csigatésztát kifőzzük. A levest szűrőn keresztül egy edénybe átöntjük, és lezsírozzuk. A zöldségeket és a főtt tyúkot egy tálcára kiszedjük. A főtt tyúkot szétbontjuk, külön a belsőséget és az aprólékot s külön a combját és a mellehúsát. A belsőséget és az aprólékot a zöldségekkel és a csigatésztával együtt a forró leves mellé tálaljuk.


Főtt tanyasi tyúk párizsi masszában kisütve, rizibizivel

Hozzávalók (4 személyre)

Rizibizi

30 dkg rizs

20 dkg zöldborsó

1 kis fej vöröshagyma

1 evőkanál olaj

5 dkg vaj



Elkészítési mód: A szétszedett tyúknak alsó-felső combjait és mellehúsát megsózzuk. Lisztből tojásból párizsimasszát készítünk. Belemártogatjuk a húsokat, és forró olajban aranysárgára sütjük.

Rizibizi: A rizst olajon üvegesre pirítjuk, felöntjük 1 l vízzel, beletesszük egészben a hagymát. Sóval beízesítjük, intenzív tűzön főzzük, amikor majdnem kész, konyharuhával letakarjuk az edényt, majd fedőt tesszünk rá, 15-20 percig félrerakjuk, hogy megduzzadjanak a rizsszemek. Menet közben vajon megpároljuk a zöldborsót, és összekeverjük a rizzsel. A hús mellé köretként tálaljuk.

Citrommázas szilvás kenyér

Hozzávalók (4 személyre)

30 dkg szilva

10 dkg mazsola

1 kávéskanál törött fahéj

20 dkg liszt

5 dkg margarin

15 dkg porcukor

1 tasak vaníliás cukor

2 db tojás

fél csomag sütőpor

A citromos mázhoz:

20 dkg porcukor

2 evőkanál citromlé

1 evőkanál víz

Elkészítési mód: A megtisztított, apróra vagdalt szilvát elkeverjük a mazsolával és a törött fahéjjal. Majd hozzáadjuk a 2 tojássárgáját, a margarint, a vaníliás cukrot és a porcukrot. A kikevert masszába beleszórjuk a sütőport és a lisztet, majd összekeverjük. Végül a fehérjékből felvert habot is hozzáadjuk. Margarinnal kikent, lisztezett, hosszúkás formába öntjük, és előmelegített sütőben 180 °C-on kisütjük. Ha kihűlt, bevonjuk a sűrűre kevert mázzal. Ízlés szerint tálalásnál porcukorral meghintjük.

blikk.hu

2010.12.20

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok