Hazánk lakossága csak a napi ajánlott rostbevitel felét fogyasztja el. Pedig a ballasztanyagok nélkülözhetetlenek az egészség megőrzéséhez!
Miért fontos?
-A rostok az emésztés legfőbb támogatói, ám emellett fontos szerepük van többek között a vastagbélrák, a székrekedés, a cukorbaj és az elhízás megelőzésében, valamint a koleszterin szinten tartásában is.
-Teltségérzetet okoznak, így csökkentik az étvágyat – ezért olyan fontosak a súlycsökkentő étrendekben!
-Lassítják a szénhidrátok felszívódását, így kisebb vércukorszint-emelkedést okoznak.
-Segítik a méreg- és a salakanyagok távozását a szervezetből.
Miben találhatók meg?
Fő forrásai a zöldségek, a gyümölcsök, a hüvelyesek és a hántolatlan gabonafélék.
-A gabonafélék közül a búzakorpa, a lenmag, a búzacsíra, a Graham-liszt és a zabkorpa;
-a hüvelyesek közül a bab, a lencse és a zöldborsó;
-a zöldségek közül a kukorica, a petrezselyemgyökér, a karalábé, a burgonya és a kelkáposzta;
-a gyümölcsök közül pedig a málna, a piros ribizli, a körte, a szilva és a szőlő tartalmazza a legtöbb rostanyagot.
Fontos lenne, hogy naponta legalább 30 g élelmi rostot bevigyen a szervezetébe, épp ezért a friss zöldségek és gyümölcsök, a teljes kiőrlésű gabonatermékek legyenek az étrendje állandó elemei! (Ha nem tudja, miből, mennyit fogyasszon, kérje az orvosa vagy dietetikus segítségét!)
Ahhoz, hogy a rostok megfelelően ki tudják fejteni áldásos hatásukat, elegendő mennyiségű, azaz legalább 1,5-2 liternyi folyadékot is el kell fogyasztania napközben!
Pink.hu