HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Gasztronómia > Fásy Ádám disznóságai

t: 3093

Fásy Ádám disznóságai

A disznóságok receptjeit egyik kedves barátomtól tanultam, Dudás Istvántól, a Békés Megyei KISOSZ elnökétől. Tisztemnél fogva meg is koronáztam őt a kolbászgyártás királyává. Pisti barátom a nagyapjától örökölt recept alapján készíti el a világhírű csabai kolbászt, amely közel 100 éves családi hagyományra épül. Ahogy a mondás is tartja, a jól bevált családi recept apáról fiúra száll.
A Békéscsabai Kolbász Fesztiválon több mint tíz éve együtt gyúrjuk a kolbászt a KISOSZ csapatával: Czibula Zoltán főtitkár úrral, Ajtai Péterrel, Tímár Janival és természetesen a csapat irányítójával, az elnök úrral. Hadd büszkélkedjek vele, hogy több mint egy évtizede én is az Országos KISOSZ Érdekvédelmi Szervezet társelnöke vagyok. A mai ebéd elkészítéséhez türelmet, kitartást, jó kedvet és jó étvágyat kívánok!

Csabai kolbász

Hozzávalók (1 kg csabai kolbászhoz): • 20 dkg sertéscomb • 20 dkg karaj • 20 dkg lapocka • 10 dkg dagadó • 30 dkg hasalja szalonna • 1 dkg erős őrölt paprika • 2 dkg kalocsai édes-nemes őrölt paprika • 1 kávéskanál őrölt kömény • 1 gerezd fokhagyma • 2 dkg só

Elkészítési mód: A húst és a szalonnát lassú fordulatú és közepes (6, 5) rostélyú darálóval ledaráljuk. A darált húst egy tálba tesszük, a fűszerekkel és a sóval egyenletesen megszórjuk, majd alaposan összedolgozzuk. A műveletet nem kapkodva, nyugodtan pálinka szünetek beiktatásával végezzük. Sertésvékonybélbe töltjük, a hosszú kolbászokat ne vágjuk el, hanem többször csavarjuk meg.



Véres hurka

Hozzávalók (1 kg véres hurkához): • 2 dl sertésvér • 50 dkg húsos tokaszalonna • 1 fej vöröshagyma • 5 dkg liszt • 3 dkg só • 1 evőkanál majoránna • 1 teáskanál bors

Elkészítési mód: A húsos tokaszalonnát sós, babérleveles lében megabáljuk, majd ledaráljuk. Ugyanabban az abalében a rizst puhára főzzük. A kihűlt rizshez hozzáadjuk a ledarált húsos tokaszalonnát, az aranysárgára pirított hagymát, a vért, a fűszereket, a sót, valamint a lisztet. Jól elkeverjük, és vékonybélbe töltjük. 80°C-os abalében kb. 30 percig főzzük.


Májas hurka

Hozzávalók (1 kg májas hurkához): • 20 dkg húsos tokaszalonna • 40 dkg máj • 20 dkg tüdő • 20 dkg rizs • 1 fej vöröshagyma • 2 dkg só • 1 dkg kalocsai édes-nemes őrölt paprika • 1 kávéskanál majoránna

Elkészítési mód: Sós vízben abáljuk a szalonnát, a májat és a tüdőt. Kivesszük, hagyjuk kihűlni és ledaráljuk. Az abalében megfőzzük a rizst, lehűtjük. Az apróra vágott hagymát zsíron megpirítjuk, hozzáadjuk a darálékot, összekeverjük a rizzsel, és a fűszerekkel. Lazán betöltjük vastag hurkabélbe kb. 40-50 percig abáljuk.

Sütés: A kolbászt a véres és a májas hurkát, sütőben 120°C-fokon pirosra sütjük. Tanács: Nem kell siettetni a sütést, mert a hurkák könnyen szétpattanhatnak!
Tálalás: A disznóságokat és a párolt káposztát egy tálra helyezzük. Mellé házi savanyúságot és friss kenyeret adunk.


Párolt káposzta

Hozzávalók: • 1 fej vöröskáposzta • 1 fej lilahagyma • 1 kanál olaj • 5 dkg cukor • 3 kanál ecet • só, őrölt kömény

Elkészítési mód: Menet közben, amíg a disznóságok megsülnek, készítsük el a párolt káposztát. A torzsájától megtisztított káposztát vékony szeletekre gyaluljuk, besózzuk és 10-15 percig állni hagyjuk. A lilahagymát felszeleteljük. Az olajhoz hozzáadjuk a cukrot, megpirítjuk (karamellizáljuk) majd beletesszük a felszeletelt lilahagymát, valamint a kinyomkodott vöröskáposztát. Fedő alatt megpároljuk, hozzáadjuk az ecetet, a sót, az őrölt köményt, ha édesebben szeretjük, még cukorral ízesíthetjük.

Mézes süti

Hozzávalók (4 személyre): • 35 dkg liszt • egy csipetnyi só • 15 dkg porcukor • 1 kávéskanál szódabikarbóna • 1 evőkanál méz • 1 db tojás • egy csipetnyi fahéj • 1 db citrom (héja) • 10 dkg margarin • 1/2 dl tej • 10-15 dkg házi baracklekvár • 15 dkg darált dió

Elkészítési mód: A lisztet, a sót, a porcukrot, a szódabikarbónát kikeverjük. Beletesszük a mézet, a tojást, a fahéjat, a reszelt citromhéjat, a margarint és a tejet, majd alaposan kidolgozzuk. A tészta kétharmadát kinyújtjuk, margarinnal kikent, lisztezett közepes méretű tepsibe tesszük. A tetejét megkenjük a házi baracklekvárral, meghintjük darált dióval, és a maradék tésztából sodort rudacskákból rácsot készítünk. Előmelegített sütőben sütjük 180 °C-on, ha kihűlt, kockára vágva tálaljuk.

Blikk.hu

2010.11.01

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok