Szüret
– A szüret idején járunk, ám ez közel sem csak a szőlőre vonatkozik – kezdi Anita, aki a Danubius Hotels Blikk Nők által támogatott őszi receptversenyének egyik zsűritagja. – Ilyenkor takarítjuk be a céklát, a burgonyát, a téli répát, a kelbimbót, a káposztaféléket, a téli almát, a körtét, hogy aztán elrakhassuk azokat a hűtőbe, a pincébe. Fontos, hogy később rendszeresen átnézzük őket, nehogy a kicsírázott példányok köztük maradjanak.
- Részesítsük előnyben az őszi idényzöldségeket! Sokan hajlamosak például megfeledkezni arról, hogy a mivel burgonyából sokat fogyasztunk, jelentős C-vitamin-mennyiséget is megeszünk. Vagy itt van például a sütőtök, magas ß-karotintartalma... De mindegy is, melyik terméket választjuk, a lényeg az elkészítési módban rejlik! A sütőtök például rendkívül egészséges, de ha tejszínnel-tojással készítünk belőle krémlevest, az bizony a magas zsírtartalom miatt már tetemes energiát vihetünk be!
Vitaminbombák
- A som, a kökény, a homoktövis, a csipkebogyó, a naspolya mind-mind igazi vitaminbomba. A somnak és a kökénynek magas az antioxidáns-tartalma, a homoktövisben pedig rengeteg a C-vitamin. A somból ráadásul nyersen, egy kis méz hozzáadásával remek biolekvárt készítenek: picit savanykás, picit édes, és rengeteg benne a jótékony flavonoid!
Pink.hu