Hagymaleves
Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma, 1 szál póréhagyma, 3 ek. olívaolaj, 1 ek. liszt, 1 dl fehérbor, 1 dl tejföl, só, bors, szerecsendió, 5 dl húsleves (kockából).
Galuskához: 10 dkg sonka, 10 dkg kenyér, 1 tojás, 30 dkg liszt, 2 ek. tejszín, tárkony, só, fehér bors
A hagymákat apróra vágjuk, olajon lepirítjuk, megszórjuk kevés liszttel, felöntjük a levessel és a borral, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, körülbelül negyedóra hosszat főzzük. Végül a tejfölt kevés langyos vízzel simára keverjük, s a levest készre forraljuk. A kenyeret és a sonkát kis kockákra vágjuk, olaj nélkül megpirítjuk, majd galuskasűrűségűre dolgozzuk a tojással, a liszttel, a tejszínnel és a felaprított vagy szárított tárkonnyal. Sóval, borssal ízesítjük, lobogó, sós vízbe szaggatjuk, ha megfőtt, a forró levesbe szedjük, és tálaljuk.
Töltött hagyma
Hozzávalók: 3 nagy fej hagyma, 3 szelet bacon, 3 szál rozmaring, 15 dkg füstölt sajt, 10 dkg mozzarella, 5 dkg vaj, 4 ek. liszt, 2,5 dl tej, só, bors, szerecsendió, 3 nagy fej gomba
A hagymákat sós vízben öt percig előfőzzük, közepüket óvatosan kiemeljük, 2-3 külső réteget hagyva csak. Besamelmártást készítünk: a vajon megfuttatjuk a lisztet, felöntjük a tejjel, sűrűre főzzük, sóval, borssal, reszelt szerecsendióval ízesítjük. Kevés olajon megpirítjuk a gombát és a reszelt füstölt sajttal együtt elkeverjük a mártásban, majd betöltjük a hagymákba. Mindegyiket betekerjük szalonnába, átszúrjuk egy-egy szál rozmaringgal, mozzarellával megszórjuk, sütőben pirulásig sütjük. Párolt rizzsel tálaljuk.
Hagymás muffin
Hozzávalók: 20 dkg sonka, 1 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 2 cs. metélőhagyma, 20 dkg liszt, 2,5 tk. sütőpor, 1 mk. szódabikarbóna, 12 dkg reszelt ementáli sajt, 1 tojás, 6 cl olaj, só, bors, fűszerpaprika
A sonkát és a hagymát apróra vágjuk, elkeverjük a sütőporos liszttel, a szódabikarbónával, a sóval és a fűszerekkel (körülbelül egy-egy mokkáskanálnyival) és a sajttal. A tojást felverjük, elvegyítjük az olajjal, s végül ezt is eldolgozzuk a lisztes keverékkel. A tésztát formákba töltjük, megszórjuk sajttal, előmelegített sütőben 180 fokon készre sütjük.
Hagymalekvár
Hozzávalók: 25 dkg apróra vágott lilahagyma, 2 dkg vaj, 1 ek. barna cukor, 1 ek. balzsamecet, só, bors ízlés szerint
A hagymát a vajon megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a cukrot, sózzuk, borsozzuk, majd egy deci vízzel felöntjük, lassú tűzön 20-25 perc alatt puhára pároljuk. Végül összeforraljuk a balzsamecettel, és kézi mixerrel pépesítjük. Sült-párolt húsok mellé kínáljuk.
Blikk.hu