1. Húsimádó lecsó
Elkészítette: Sevella Erzsók
Hozzávalók (2 személyre):
4 paradicsom, 2 zöldpaprika, 1 vöröshagyma, 10 dkg csípős parasztkolbász, 15 dkg kolozsvári szalonna, só, 2 tojás, 1 ek étolaj
Elkészítése:
1. Felaprítjuk a hagymát, felkarikázzuk a paprikát, a paradicsomot kereszt alakban bevagdossuk, 1 percre forró vízbe mártjuk, lehúzzuk a héját, majd felkockázzuk. A szalonnát felkockázzuk, a kolbászt felkarikázzuk.
2. A hagymát lepirítjuk, hozzáadjuk a szalonnát és a kolbászt. Együtt pirítjuk 2-3 percig, hozzáadjuk a paprikát, és további 2-3 percig pirítjuk. Végül összefőzzük a felkockázott paradicsommal. Sózzuk, beletesszük a villával felvert tojást, és készre főzzük.
Miért szeretem?
Őszintén szólva nem vagyok nagy húsimádó, ellentétben a férjemmel. Így ezt a receptet elsősorban az ő kedvéért választottam. Bátran tudom ajánlani mindenkinek ezt a változatot, igazán laktató, és a csípős kolbász kifejezetten különlegessé teszi – utólag megfejelhetjük némi erős paprikával.
Elkészítési idő: 30 perc
Nehézségi fok: 3
2. Lecsó tojással és rizzsel
Elkészítette: Wirth-Sándor Adrienn
Hozzávalók (4 személyre):
4 paradicsom, 4 paprika, 1 fej vöröshagyma, 1 szál főzőkolbász vagy 2 pár virsli, 6 tojás, 1 zacskó gyors rizs, étolaj, só
Elkészítése:
1. Felkockázzuk a hagymát, és kevés olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a felkarikázott paprikát, majd ha kicsit puhult, a kicsumázott, felkockázott paradicsomot, végül a felkarikázott főzőkolbászt. Sózzuk ízlés szerint.
2. Ha megfőtt, azonnal hozzáöntjük a rizst, így az a lecsó levében fő meg. Ha már majdnem puha a rizs, beletesszük a villával felvert tojást.
Miért szeretem?
Azért, mert a lecsó csak a tojástól még nem tűnik nagyon szilárd ételnek, így jólesik tenni hozzá egy kis rizst, mert nekem attól lesz kerek egész.
Elkészítési idő: 45 perc
Nehézségi fok: 2
3. Mediterrán lecsó
Elkészítette: Kozma Rita
Hozzávalók (2 személyre):
1 padlizsán, 2 zsenge cukkini, 3 paradicsom, 4 lecsópaprika (zöld és piros), 1 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, olívaolaj, bors, csemegepaprika, só, bazsalikom, kakukkfű
Elkészítése:
1. Felkockázzuk a padlizsánt, a cukkinit és a paradicsomot. Felaprítjuk a vörös- és a fokhagymát, felkarikázzuk a paprikát.
2. Olívaolajon megpároljuk a kétféle hagymát, rátesszük a paprikát és a többi zöldséget, majd puhára pároljuk. Végül borssal, paprikával, sóval, bazsalikommal és kakukkfűvel ízlés szerint fűszerezzük.
Miért szeretem?
A többi hozzávalón kívül nagyon szeretem a cukkinit és a padlizsánt, ezért tettem le a voksom a mediterrán lecsó mellett. Ez a változat önmagában és köretként egyaránt fogyasztható, a sokféle zöldségnek köszönhetően rendkívül egészséges. Érdemes kipróbálni fokhagymás tejföllel is!
Elkészítési idő: 30 perc
Nehézségi fok: 2
4. Rataouille
Elkészítette: Sajószegi Veronika
Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 20 dkg padlizsán, 20 dkg paradicsom, 20 dkg paprika, 20 dkg cukkini, 10 dkg gomba, 4 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál finomra vágott petrezselyem, 1 teáskanál finomra vágott bazsalikom, 1 konzerv sűrített paradicsom, húsos szalonna és további fűszerek ízlés szerint
Elkészítése:
1. A vörös- és a fokhagymát felaprítjuk, a zöldségeket kockára vágjuk. Az olívaolajon megpirítjuk a kétféle hagymát, majd megpároljuk rajta a zöldségeket.
2. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, összeforraljuk, majd ízesítjük a petrezselyemmel, bazsalikommal és az ízlés szerinti többi fűszerrel. Bár az alapreceptből hiányzik, pirított húsos szalonnát is adhatunk hozzá.
Miért szeretem?
Nagyon szeretem a zöldségeket és a finom fűszereket, a rataouille-ban pedig bőven van mindkettőből. Az alapreceptet még kakukkfűvel és oregánóval egészítettem ki.
Elkészítési idő: kb. 45 perc
Nehézségi fok: 3
Pink.hu