A vitaminban gazdag sárgarépát édes aromája miatt süteménybe is teheted. De ha sósan jobban csúszik, ajánljuk a rokfortos-répás francia pitét.
Honos:
Közép-Ázsiából került Európába, vélhetően a mórok telepítették át, a spanyoloktól terjedt el a kontinensen. Egy másik elképzelés szerint Velencéből jutott el a földrész más országaiba.
Miért jó:
Értékes B- és C-vitamint, folsavat, vasat, magnéziumot és kalciumot tartalmaz. Rákmegelőző és immunerősítő hatása bizonyított. Legértékesebb hatóanyaga azonban – ez adja sárga színét is – a béta-karotin, az A-vitamin egyik előanyaga. Annak érdekében, hogy a szervezeted jobban tudja hasznosítani a karotint, fogyasztás előtt adj kevés olajat a sárgarépához.
Hogyan használd:
A zsenge sárgarépát héjastul fogyaszthatod. Tartsd folyó víz alá, és puha kefével alaposan súrold le! Ha télire teszed el, a répa héját kapargasd le, vagy zöldséghámozóval vágd le!
A főtt répát burgonyatörővel pépesítheted: ha már elég puha, könnyebb szétnyomni. Ezért főzés közben vegyél ki egy-egy darabot, és ellenőrizd az állagát.
Gyorsan elkészül a fenséges répasaláta, amit almával ízesíthetsz. Mindkettőt reszeld finomra, majd keverd össze diófélékkel, citromlével, 1 tk olajjal és csipetnyi cukorral.
Dekoratívak a tányéron a répacsíkok. Ehhez a sárgarépát zöldséghámozóval szeleteld vékony csíkokra, aztán párold sós vízben 2-3 percig. Metélt tésztával és mártással igen finom.
A legtöbb leves elképzelhetetlen sárgarépa nélkül, de kellemes aromája miatt kitűnő töltelékek és raguk ízesítéséhez. Egytálételekben, zöldségköretként, esetleg nyersen lereszelve vagy sütéshez (pl. répatorta) egyaránt remek. Frissen facsart leve szintén ízletes.
Tárolására a hűtőszekrény zöldséges rekesze is alkalmas, de homok között, a pincében egész évben eltarthatod anélkül, hogy karotintartalma károsodna. A nejlonzacskóval vigyázz, mert abban gyorsan rothadásnak indul. A zöldjét lehetőleg vágd le, mert úgy tovább megőrzi frissességét.
4 répatorta és 1 muffin receptjét olvashatod itt!
Rokfortos-répás quiche
Hozzávalók (4 személyre):
20 dkg liszt, 12 dkg vaj, 3 tojás, 3 közepes sárgarépa, 150 g tejszín (főzőtejszín is jó), 15 dkg rokfort (vagy márványsajt), 1 ek aprított kakukkfű, 2 ek napraforgómag, só, őrölt fehér bors, a forma kikenéséhez kevés margarin, folpack
Elkészítése:
1. A lisztet a munkalapra szitáljuk, majd összegyúrjuk a feldarabolt hideg vajjal, csipetnyi sóval meg 1 tojással. Golyóvá formáljuk, folpackba csomagoljuk, és kb. 30 percre hűtőbe tesszük.
2. A meghámozott répát kis cikkekre vágjuk, majd forrásban lévő, sós vízben kb. 3 percig főzzük. Leszűrjük, hideg vízzel azonnal leöblítjük és lecsöpögtetjük.
3. A megmaradt tojásokat alaposan összekeverjük a tejszínnel, és belevegyítjük a lereszelt sajtot meg a felaprított kakukkfüvet. A keveréket sóval, borssal ízlés szerint fűszerezzük.
4. A tésztát kinyújtjuk, és margarinnal kikent, 24 cm-es, kapcsos tortaformába fektetjük. Egyenletesen elosztjuk rajta a répát, és meglocsoljuk a sajtos-tojásos keverékkel. Megszórjuk a napraforgómaggal, és előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 40 percig sütjük.
Elkészítési idő kb. 1 óra, kb. 3540 (845 kcal) / adag.
A francia konyha hagyományos étele a quiche. Bármilyen zöldséget, hús- és sonkadarabokat is adhatsz hozzá. Melegen és hidegen egyaránt finom.
pink.hu