HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Gasztronómia > Ebéd pillanatok alatt!

t: 2148

Ebéd pillanatok alatt!

Sági Szilárd: Nincs is jobb nyáron, mint egy hűsítő málnakrémleves! A málnát már az ókorban is fogyasztották, később pedig a középkori kolostorok kertjébe ültették, és gyógynövényként tartották számon. A málnát boldogasszony csipkéjének is hívják. Ha egy kicsit merészebbek vagyunk, akkor a leves készítésénél a turmixolt málnát összemelegíthetjük egy kis rózsaborssal, vagy egy kevés vörösborral. Arra azért figyeljünk, hogy ne főzzük túl. A melegítés csak arra kell, hogy az ízek összeérjenek.

A spaghetti alla puttanesca egy olasz városi legenda szerint az örömlányok tésztája volt. Vitatott, hogy honnan az elnevezés, egyesek szerint a szósz fűszerességére, csípősségére utal, mások úgy tartják, hogy a tészta olyan gyorsan és olcsón elkészíthető, hogy az örömlányok ezt főzték maguknak. De ez maradjon az olasz városok titka. Az alapanyagok vásárlásánál, ha tehetjük, magos olívabogyót vegyünk (és magozzuk ki mi magunk), mivel az sokkal finomabb.

Spaghetti alla puttanesca



HOZZÁVALÓK:

4 szelet szardellafilé, 80 g fekete olívabogyó, 1 evőkanál kapribogyó, 2 gerezd fokhagyma, 1 friss csili (kimagozva, apróra vágva), 4 evőkanál olívaolaj, 3 közepes paradicsom, 2 evőkanál finomra vágott petrezselyem, 20 dkg spagettitészta

Elkészítés: Olívaolajon megfuttatjuk a szeletelt fokhagymát, a csilit és az apróra vágott szardellafiléket. A paradicsomok héját lehúzzuk (X alakban bemetsszük a tetejüket, forró vízbe mártjuk, utána könnyedén eltávolítható a héjuk), húsukat apróra kockázzuk, majd hozzáadjuk a fokhagymás-szardellás olajhoz. Rádobjuk az olívabogyót és a kapribogyót is, majd lassú tűzön körülbelül 20 percig főzzük. Eközben kifőzzük a spagettitésztát is, lehetőleg roppanósra. A lecsöpögtetett tésztára ráöntjük a forró szószt, alaposan összeforgatjuk, és meghintjük finomra vágott petrezselyemmel.

Joghurtos málnakrémleves



HOZZÁVALÓK:

30 dkg málna, 5 dl tej, 3 dl natúr joghurt, 10 dkg cukor, 1 evőkanál méz, fél lime leve

Elkészítés: A málnát megmossuk, lecsöpögtetjük, majd összeturmixoljuk a többi hozzávalóval. Ezután finom szitán átpasszírozzuk, hogy a málna magjai ne kerüljenek a levesbe. Tálkákba szedjük, majd betesszük a hűtőbe. Tálaláskor tehetünk rá tejszínhabot.

Blikk.hu

2010.08.26

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok