A meleg előételben az a jó, hogy enyhíti egy picit az éhséget, és tovább csigázza az étvágyat. A cukorborsó szarvasgombával cuki kis párosítás, friss, zöld és kímélő. Nem érdemes belőle teleenned magad, mert ami követi, az egy nagyon fenséges fogás: bárányborda zöldfűszeres vajjal, burgonyával.
Párolt cukorborsó
Hozzávalók:
40 dkg cukorborsó (héjas)
4 ek cukor
1 dl zöldséglé
1 db narancs
5 g fokhagyma
szarvasgomba
olaj
balzsamecet
só, bors
4 szelet toast
Egy edényben elkaramellizáljuk a cukrot, majd rádobjuk a borsót héjastul, megsózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk olajjal és párolni kezdjük. Hozzáadjuk a szeletelt fokhagymát és a narancsfiléket, felöntjük zöldséglével és készre pároljuk. Miután kihűlt, meglocsoljuk balzsamecettel. Tálaláskor tetejét megszórjuk vékonyra metélt szarvasgombával, mellé pirítóst kínálunk.
Bárányborda zöldfűszeres vajjal, burgonyával
Hozzávalók:
4 db bárányborda
15 dkg vaj
6 gerezd fokhagyma
1 db paradicsom
40 dkg főtt burgonya
1 db lime
só, bors
olívaolaj
bazsalikom,
kakukkfű,
koriander
menta
petrezselyem
A friss fűszereket apróra vágjuk. A puha vajat egy tálba tesszük, hozzáadjuk a fűszereket, és a fokhagymát, majd sóval, borssal ízesítjük és összedolgozzuk. Az így kapott fűszervajat folpackba csomagoljuk és hűtőben kihűtjük.
A bordákat a csontoknál bevagdossuk, majd borssal ízesítjük. Egy serpenyőt felforrósítunk, majd zsiradék nélkül elkezdjük pirítani a húst. A lime héját lereszeljük, a mentát és a fokhagymát apróra vágjuk.
A húst megfordítjuk, meglocsoljuk olívaolajjal és megszórjuk az összeaprított fűszerekkel. Miután mindkét oldala megsült, félretesszük, megsózzuk, meglocsoljuk limelével. A visszamaradt zsiradékon megpirítjuk a héjában főtt, cikkekre vágott burgonyát, majd összeforgatjuk apróra vágott paradicsommal, és petrezselyemmel. Az elkészült ételt a fűszeres vajjal tálaljuk.
Jó étvágyat!
rtlklub.hu