CSIRKEMÁJAS SALÁTA
20 dkg csirkemáj, 4 főtt tojás, 1 fej fodros saláta, 2 evőkanál metélőhagyma, 15 dkg császárszalonna, 1 evőkanál olaj
Az öntethez: 1 mokkáskanál mustár (csípős), 4 evőkanál olaj, 2 evőkanál borecet, őrölt bors
só
Elkészítés: A leveleire szedett salátát megmossuk, és lecsöpögtetjük. Az öntethez egy csészében villával összekeverjük a mustárt, az olajat és az ecetet. Megsózzuk, borsozzuk, és hozzákeverünk 1 evőkanál metélőhagymát. Salátástálra tesszük a leveleket, és meghintjük a maradék metélőhagymával. Serpenyőben átsütjük a csíkokra vágott szalonnát, hozzáadjuk a feldarabolt májat, és nagylángon, állandóan kevergetve 4-5 percig együtt pirítjuk. Amikor jól átsült, a szalonnával együtt a salátába keverjük. A tojásokat cikkekre vágjuk, és a salátára tesszük. Azonnal tálaljuk, az öntetet pedig tálkában adjuk mellé.
DIÓS ALMASALÁTA
12 diógerezd, 2 gyöngyhagyma, 4 evőkanál olaj, 1 evőkanál fehérborecet, 3 szál zellerlevél
1 citrom, 2 alma (savanykás), 2 alma (starking), őrölt bors, só
A díszítéshez turbolya és zellerlevél
Elkészítés: A diót durvára, a hagymát 2 cm-es szárral együtt vékony karikákra vágjuk. Az olajat, az ecetet és a hagymát összekeverjük, majd sóval, borssal ízesítjük. A zellerleveleket letépkedjük a szárról, és a szárat vékonyan felkarikázzuk. Az almák magházát kivágjuk, majd az almákat karikákra vágjuk, és a citrom levével meglocsoljuk. A kétféle almát váltogatva tányérokra rendezzük, a zellerszárral és a dióval megszórjuk, végül a mártást ráöntjük. Turbolyával és zellerlevelekkel díszítve, frissen tálaljuk.
GYORS SALÁTA
20 dkg (konzerv) bab (fehér), 40 dkg (konzerv) zöldbab, 25 dkg káposzta (fehér), 2 paradicsom, 1 lilhagyma, 2 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál petrezselyem (finomra vágott)
1 evőkanál borecet, 1 evőkanál szezámmag, őrölt bors, só
Elkészítés: Salátástálban gyors mozdulatokkal összekeverjük az olajat, a borecetet, beletesszük a petrezselymet, sózzuk, borsozzuk, lefedjük folpackkal, és 10 percre a hűtűbe rakjuk, hogy az ízek összeérjenek. Kibontjuk, leszűrjük és leöblítjük a fehér babot. Forró vízbe mártjuk, meghámozzuk, és feldaraboljuk a paradicsomot. A hagymát felkarikázzuk, a zöldbabot, ha konzerv, leszűrjük, leöblítjük, lecsöpögtetjük, ha mirelit, 5 percig sós, forró vízben fűzzük, és leszűrjük.A káposztát vékony csíkokra szeljük, és néhány percig sós forró vízben fűzzük. Amikor kihűlt, a salátástálba öntjük a fehér babbal meg a paradicsommal együtt, és jól átforgatjuk, hogy az öntet mindenhol átjárja. Meghintjük szezámmaggal és kevés félretett petrezselyemmel. Ha lehet, hidegen tálaljuk, de langyosan is finom.
GYÜMÖLCSÖS-CSIRKÉS TÉSZTASALÁTA
30 dkg masnitészta, 35 dkg csirkemellfilé (sült), 3 szál újhagyma, 1 evőkanál olaj, 1 mangó
2 narancs. A szószhoz: 3 evőkanál majonéz, 2 dl kefir, 1 kávéskanál gyömbérszirup, currypor
só. A díszítéshez 30 dkg dió.
Elkészítés: A tésztát sós vízben kifőzzük, majd salátástálba tesszük. A húst felkockázzuk. Az újhagymákat felkarikázzuk, és az olajjal összekeverjük. A mangót meghámozzuk, kettévágjuk, kimagozzuk, húsát felkockázzuk. Tál fölött a narancsokat meghámozzuk, gerezdekre szedjük, és a hártyákat is eltávolítjuk. A szószhoz a felfogott narancslevet, a kefirt, a gyömbérszirupot, a curryt simára keverjük, és sóval, borssal ízesítjük. A húst, a hagymakarikákat, a narancsot, a mangót és a szószt óvatosan a tésztához keverjük. A diógerezdekkel megszórva tálaljuk.
KÍNAI TÉSZTASALÁTA
30 dkg kínai tészta, 6 evőkanál olaj, 30 dkg kínai kel, 3 sárgarépa, 10 dkg cukorborsó, 15 dkg szójacsíra, 3 tojás, 1 evőkanál szójaszósz, 1 evőkanál petrezselyem (apróra vágott)
1 evőkanál zellerlevél, 1 hegyes paprika (piros színű), 1 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál ecet
őrölt bors, só
Elkészítés: A tésztát sós vízben kifőzzük. Salátástálba tesszük, és 1 evőkanál olajjal összekeverjük. A kelt hosszú, vékony szeletekre vágjuk. A sárgarépát felkarikázzuk. A cukorborsót és a répát külön-külön sós vízben roppanós puhára főzzük, majd hideg vízzel leöblítjük. A szójacsírát és a kelt 1 percig főzzük. A tojásokat a zöldfűszerekkel, sóval és borssal felverjük. 2 evőkanál olajban omlettet sütünk belőle. A paprikát vékony karikákra vágjuk. A szószhoz a maradék olajat, a zúzott fokhagymát, az ecetet, a szójaszószt kevés sóval és borssal összekeverjük. Az omlettet csíkokra vágjuk, a szósszal és a paprikával együtt a tésztához adjuk.
Metélttésztával is készíthetjük, de kínai tésztával sokkal finomabb ("ázsiai" boltokban kapható).
Ehhez a recepthez és más hideg ételekhez a tojással készült kínai tésztát használjuk, ha meleg ételt (levest stb.) készítünk, az üvegtészta (rizstészta) a jobb.
PARMEZÁNOS GOMBASALÁTA
40 dkg csiperkegomba, 10 dkg parmezán sajt, 1 citrom, 4 evőkanál olaj, 2 zellerszár, 12 bazsalikomlevél, őrölt bors, só
Elkészítés: A parmezán héját levágjuk (ha szükséges), majd sajtszeletelővel vékonyra szeleteljük. A citrom levét kinyomjuk, salátástálban a felét simára keverjük az olajjal, majd sóval, borssal ízesítjük. A zellerszárat és a bazsalikomleveleket apróra vágjuk. A gombát nagyon vékonyan felszeleteljük. Minden hozzávalót a salátástálba öntünk, a maradék citromlével azonnal meglocsoljuk, végül sóval, borssal ízesítjük. Összekeverjük, és rögtön tálaljuk. Rizottót, marhasültet adhatunk mellé.
SALÁTA FOKHAGYMÁS PIRÍTÓSSAL
4 szelet füstölt szalonna, fél jégsaláta, 1 fej saláta, 4 főtt tojás, 6 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál száraz fehérbor, 1 evőkanál almaecet, 1 gerezd fokhagyma, 3 szelet kenyér (héj nélkül), őrölt bors, só
Elkészítés: A szalonnát megpirítjuk, kiszedjük, a felesleges zsiradékot leitatjuk, majd kihűlés után kockákra vágjuk. A salátákat levelekre szedjük, és nagyobb darabokra vágjuk. Salátástálban 4 evőkanál olajjal elkeverjük a bort és az ecetet, majd sóval, borssal ízesítjük, végül beleforgatjuk a salátát. A fokhagymával bedörzsöljük a kenyereket, majd a maradék olajban megpirítjuk. A szeleteket a salátástál szélére rakjuk. A félbevágott tojásokkal megrakjuk, és frissen tálaljuk.
A saláta legjobb frissen elkészítve, de néhány napig hűtőben is tarthatjuk a salátafejeket, ha előtte megmossuk, leszárítjuk, majd tiszta konyharuhába csavarjuk.
VEGYES JOGHURTOS SALÁTA
Fél-fél fejes és fodros saláta, 2 paradicsom, 1 piros színű paprika, fél uborka, 1 fej vöröshagyma, 4 főtt burgonya, 12 kimagozott fekete olajbogyó, 2 dkg fenyőmag
A szószhoz 4 dl joghurt, 2 evőkanál ecet, 3 evőkanál olaj, 1 evőkanál apróra vágott, korianderlevél, őrölt bors, só
Elkészítés: A salátákat megmossuk, lecsöpögtetjük, apróra tépkedjük, és salátástálba szórjuk. A zöldségeket, a burgonyákat és az olajbogyókat felkarikázzuk. Minden hozzávalót összekeverünk. A fenyőmagot teflonedényben megpirítjuk. A szószhoz a joghurtot simára keverjük az ecettel, az olajjal, a korianderrel, és sóval, borssal ízesítjük. Ezzel a salátát meglocsoljuk, a fenyőmaggal megszórjuk, összekeverjük, és rögtön tálaljuk.
Variáció: Vegetáriánusok tofuval gazdagíthatják. Grillezett húsok, kolbászok mellé kitűnő.
ZÖLDBABSALÁTA FOKHAGYMÁS ÖNTETTEL
1 kg zöldbab, 4 paradicsom, 3 burgonya, 1 csokor bazsalikom
Az öntethez 1 tojássárgája, 4 gerezd fokhagyma, 1 kávéskanál mustár, őrölt bors, só, 3,5 dl olaj, citromlé
Elkészítés: A paradicsomokat meghámozzuk, negyedekre vágjuk, és belsejüket kikaparjuk. A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, és felkarikázzuk. Az öntethez a zúzott fokhagymát a tojássárgájával simára keverjük, majd a mustárral és a fűszerekkel ízesítjük. Hozzáadjuk az olajat, először cseppenként, majd vékony sugárban. Végül a citromlével ízesítjük. A zöldbabot sós vízben roppanós puhára főzzük, majd lecsöpögtetjük. Mély tálba tesszük a szósz felét, belerakjuk a zöldbabot, rá a paradicsomokat, majd a burgonyát. A maradék öntetet a zöldségekre locsoljuk. Apróra vágott bazsalikommal megszórjuk. Csak tálaláskor keverjük össze!
Langyosan használjuk a zöldbabot a salátához, így kissé folyóssá teszi a szószt!
GOUDÁS KARFIOLSALÁTA
1 kis karfiol, 1 zeller, 15 dkg gouda sajt, 2 mogyoróhagyma, 3 evőkanál olaj, 2 evőkanál ecet pirospaprika, őrölt kömény, őrölt bors, só
Elkészítés: A karfiolt rózsáira szedjük, kemény részeit kivágjuk. A zellert meghámozzuk, felkockázzuk, és sós vízben puhára főzzük. A goudát kockákra, a hagymát apróra vágjuk. Mély tálban az olajat, az ecetet, a hagymát, a köményt, a pirospaprikát összekeverjük, és sóval, borssal ízesítjük. A zöldségeket lecsöpögtetjük, és a fűszeres olajhoz keverjük, majd a goudát is hozzáadjuk.
Ha szeretjük az erős ízeket, az étel még különlegesebb lesz, ha jó érett goudát használunk.
A karfiol felét brokkolival helyettesíthetjük, így színpompás ételt tálalhatunk. (forrás: Fakanál)