HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Salátabár > Saláták - akár egytál ételnek

t: 3955

Saláták - akár egytál ételnek

CSIRKEMÁJAS SALÁTA

20 dkg csirkemáj, 4 főtt tojás, 1 fej fodros saláta, 2 evőkanál metélőhagyma, 15 dkg császárszalonna, 1 evőkanál olaj
Az öntethez: 1 mokkáskanál mustár (csípős), 4 evőkanál olaj, 2 evőkanál borecet, őrölt bors

Elkészítés: A leveleire szedett salátát megmossuk, és lecsöpögtetjük. Az öntethez egy csészében villával összekeverjük a mustárt, az olajat és az ecetet. Megsózzuk, borsozzuk, és hozzákeverünk 1 evőkanál metélőhagymát. Salátástálra tesszük a leveleket, és meghintjük a maradék metélőhagymával. Serpenyőben átsütjük a csíkokra vágott szalonnát, hozzáadjuk a feldarabolt májat, és nagylángon, állandóan kevergetve 4-5 percig együtt pirítjuk. Amikor jól átsült, a szalonnával együtt a salátába keverjük. A tojásokat cikkekre vágjuk, és a salátára tesszük. Azonnal tálaljuk, az öntetet pedig tálkában adjuk mellé.

DIÓS ALMASALÁTA

12 diógerezd, 2 gyöngyhagyma, 4 evőkanál olaj, 1 evőkanál fehérborecet, 3 szál zellerlevél
1 citrom, 2 alma (savanykás), 2 alma (starking), őrölt bors, só
A díszítéshez turbolya és zellerlevél

Elkészítés: A diót durvára, a hagymát 2 cm-es szárral együtt vékony karikákra vágjuk. Az olajat, az ecetet és a hagymát összekeverjük, majd sóval, borssal ízesítjük. A zellerleveleket letépkedjük a szárról, és a szárat vékonyan felkarikázzuk. Az almák magházát kivágjuk, majd az almákat karikákra vágjuk, és a citrom levével meglocsoljuk. A kétféle almát váltogatva tányérokra rendezzük, a zellerszárral és a dióval megszórjuk, végül a mártást ráöntjük. Turbolyával és zellerlevelekkel díszítve, frissen tálaljuk.

GYORS SALÁTA

20 dkg (konzerv) bab (fehér), 40 dkg (konzerv) zöldbab, 25 dkg káposzta (fehér), 2 paradicsom, 1 lilhagyma, 2 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál petrezselyem (finomra vágott)
1 evőkanál borecet, 1 evőkanál szezámmag, őrölt bors, só

Elkészítés: Salátástálban gyors mozdulatokkal összekeverjük az olajat, a borecetet, beletesszük a petrezselymet, sózzuk, borsozzuk, lefedjük folpackkal, és 10 percre a hűtűbe rakjuk, hogy az ízek összeérjenek. Kibontjuk, leszűrjük és leöblítjük a fehér babot. Forró vízbe mártjuk, meghámozzuk, és feldaraboljuk a paradicsomot. A hagymát felkarikázzuk, a zöldbabot, ha konzerv, leszűrjük, leöblítjük, lecsöpögtetjük, ha mirelit, 5 percig sós, forró vízben fűzzük, és leszűrjük.A káposztát vékony csíkokra szeljük, és néhány percig sós forró vízben fűzzük. Amikor kihűlt, a salátástálba öntjük a fehér babbal meg a paradicsommal együtt, és jól átforgatjuk, hogy az öntet mindenhol átjárja. Meghintjük szezámmaggal és kevés félretett petrezselyemmel. Ha lehet, hidegen tálaljuk, de langyosan is finom.

GYÜMÖLCSÖS-CSIRKÉS TÉSZTASALÁTA

30 dkg masnitészta, 35 dkg csirkemellfilé (sült), 3 szál újhagyma, 1 evőkanál olaj, 1 mangó
2 narancs. A szószhoz: 3 evőkanál majonéz, 2 dl kefir, 1 kávéskanál gyömbérszirup, currypor
só. A díszítéshez 30 dkg dió.

Elkészítés: A tésztát sós vízben kifőzzük, majd salátástálba tesszük. A húst felkockázzuk. Az újhagymákat felkarikázzuk, és az olajjal összekeverjük. A mangót meghámozzuk, kettévágjuk, kimagozzuk, húsát felkockázzuk. Tál fölött a narancsokat meghámozzuk, gerezdekre szedjük, és a hártyákat is eltávolítjuk. A szószhoz a felfogott narancslevet, a kefirt, a gyömbérszirupot, a curryt simára keverjük, és sóval, borssal ízesítjük. A húst, a hagymakarikákat, a narancsot, a mangót és a szószt óvatosan a tésztához keverjük. A diógerezdekkel megszórva tálaljuk.

KÍNAI TÉSZTASALÁTA

30 dkg kínai tészta, 6 evőkanál olaj, 30 dkg kínai kel, 3 sárgarépa, 10 dkg cukorborsó, 15 dkg szójacsíra, 3 tojás, 1 evőkanál szójaszósz, 1 evőkanál petrezselyem (apróra vágott)
1 evőkanál zellerlevél, 1 hegyes paprika (piros színű), 1 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál ecet
őrölt bors, só

Elkészítés: A tésztát sós vízben kifőzzük. Salátástálba tesszük, és 1 evőkanál olajjal összekeverjük. A kelt hosszú, vékony szeletekre vágjuk. A sárgarépát felkarikázzuk. A cukorborsót és a répát külön-külön sós vízben roppanós puhára főzzük, majd hideg vízzel leöblítjük. A szójacsírát és a kelt 1 percig főzzük. A tojásokat a zöldfűszerekkel, sóval és borssal felverjük. 2 evőkanál olajban omlettet sütünk belőle. A paprikát vékony karikákra vágjuk. A szószhoz a maradék olajat, a zúzott fokhagymát, az ecetet, a szójaszószt kevés sóval és borssal összekeverjük. Az omlettet csíkokra vágjuk, a szósszal és a paprikával együtt a tésztához adjuk.
Metélttésztával is készíthetjük, de kínai tésztával sokkal finomabb ("ázsiai" boltokban kapható).
Ehhez a recepthez és más hideg ételekhez a tojással készült kínai tésztát használjuk, ha meleg ételt (levest stb.) készítünk, az üvegtészta (rizstészta) a jobb.

PARMEZÁNOS GOMBASALÁTA

40 dkg csiperkegomba, 10 dkg parmezán sajt, 1 citrom, 4 evőkanál olaj, 2 zellerszár, 12 bazsalikomlevél, őrölt bors, só

Elkészítés: A parmezán héját levágjuk (ha szükséges), majd sajtszeletelővel vékonyra szeleteljük. A citrom levét kinyomjuk, salátástálban a felét simára keverjük az olajjal, majd sóval, borssal ízesítjük. A zellerszárat és a bazsalikomleveleket apróra vágjuk. A gombát nagyon vékonyan felszeleteljük. Minden hozzávalót a salátástálba öntünk, a maradék citromlével azonnal meglocsoljuk, végül sóval, borssal ízesítjük. Összekeverjük, és rögtön tálaljuk. Rizottót, marhasültet adhatunk mellé.

SALÁTA FOKHAGYMÁS PIRÍTÓSSAL

4 szelet füstölt szalonna, fél jégsaláta, 1 fej saláta, 4 főtt tojás, 6 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál száraz fehérbor, 1 evőkanál almaecet, 1 gerezd fokhagyma, 3 szelet kenyér (héj nélkül), őrölt bors, só

Elkészítés: A szalonnát megpirítjuk, kiszedjük, a felesleges zsiradékot leitatjuk, majd kihűlés után kockákra vágjuk. A salátákat levelekre szedjük, és nagyobb darabokra vágjuk. Salátástálban 4 evőkanál olajjal elkeverjük a bort és az ecetet, majd sóval, borssal ízesítjük, végül beleforgatjuk a salátát. A fokhagymával bedörzsöljük a kenyereket, majd a maradék olajban megpirítjuk. A szeleteket a salátástál szélére rakjuk. A félbevágott tojásokkal megrakjuk, és frissen tálaljuk.
A saláta legjobb frissen elkészítve, de néhány napig hűtőben is tarthatjuk a salátafejeket, ha előtte megmossuk, leszárítjuk, majd tiszta konyharuhába csavarjuk.

VEGYES JOGHURTOS SALÁTA

Fél-fél fejes és fodros saláta, 2 paradicsom, 1 piros színű paprika, fél uborka, 1 fej vöröshagyma, 4 főtt burgonya, 12 kimagozott fekete olajbogyó, 2 dkg fenyőmag
A szószhoz 4 dl joghurt, 2 evőkanál ecet, 3 evőkanál olaj, 1 evőkanál apróra vágott, korianderlevél, őrölt bors, só

Elkészítés: A salátákat megmossuk, lecsöpögtetjük, apróra tépkedjük, és salátástálba szórjuk. A zöldségeket, a burgonyákat és az olajbogyókat felkarikázzuk. Minden hozzávalót összekeverünk. A fenyőmagot teflonedényben megpirítjuk. A szószhoz a joghurtot simára keverjük az ecettel, az olajjal, a korianderrel, és sóval, borssal ízesítjük. Ezzel a salátát meglocsoljuk, a fenyőmaggal megszórjuk, összekeverjük, és rögtön tálaljuk.
Variáció: Vegetáriánusok tofuval gazdagíthatják. Grillezett húsok, kolbászok mellé kitűnő.

ZÖLDBABSALÁTA FOKHAGYMÁS ÖNTETTEL

1 kg zöldbab, 4 paradicsom, 3 burgonya, 1 csokor bazsalikom
Az öntethez 1 tojássárgája, 4 gerezd fokhagyma, 1 kávéskanál mustár, őrölt bors, só, 3,5 dl olaj, citromlé
Elkészítés: A paradicsomokat meghámozzuk, negyedekre vágjuk, és belsejüket kikaparjuk. A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, és felkarikázzuk. Az öntethez a zúzott fokhagymát a tojássárgájával simára keverjük, majd a mustárral és a fűszerekkel ízesítjük. Hozzáadjuk az olajat, először cseppenként, majd vékony sugárban. Végül a citromlével ízesítjük. A zöldbabot sós vízben roppanós puhára főzzük, majd lecsöpögtetjük. Mély tálba tesszük a szósz felét, belerakjuk a zöldbabot, rá a paradicsomokat, majd a burgonyát. A maradék öntetet a zöldségekre locsoljuk. Apróra vágott bazsalikommal megszórjuk. Csak tálaláskor keverjük össze!
Langyosan használjuk a zöldbabot a salátához, így kissé folyóssá teszi a szószt!

GOUDÁS KARFIOLSALÁTA

1 kis karfiol, 1 zeller, 15 dkg gouda sajt, 2 mogyoróhagyma, 3 evőkanál olaj, 2 evőkanál ecet pirospaprika, őrölt kömény, őrölt bors, só

Elkészítés: A karfiolt rózsáira szedjük, kemény részeit kivágjuk. A zellert meghámozzuk, felkockázzuk, és sós vízben puhára főzzük. A goudát kockákra, a hagymát apróra vágjuk. Mély tálban az olajat, az ecetet, a hagymát, a köményt, a pirospaprikát összekeverjük, és sóval, borssal ízesítjük. A zöldségeket lecsöpögtetjük, és a fűszeres olajhoz keverjük, majd a goudát is hozzáadjuk.
Ha szeretjük az erős ízeket, az étel még különlegesebb lesz, ha jó érett goudát használunk.
A karfiol felét brokkolival helyettesíthetjük, így színpompás ételt tálalhatunk. (forrás: Fakanál)




2005.04.22

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Csirkemájas saláta
Csirkemájas saláta
Diós almasaláta
Diós almasaláta
Gyors saláta
Gyors saláta
Gyümölcsös-csirkés tésztasaláta
Gyümölcsös-csirkés tésztasaláta
Kínai tésztasaláta
Kínai tésztasaláta
Parmezános gombasaláta
Parmezános gombasaláta
Saláta fokhagymás pirítóssal
Saláta fokhagymás pirítóssal
Vegyes joghurtos saláta
Vegyes joghurtos saláta
Zöldbabsaláta fokhagymás öntettel
Zöldbabsaláta fokhagymás öntettel
Goudás karfiolsaláta
Goudás karfiolsaláta

Legfrissebb magazinok