HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Salátabár > Hamarosan itt a salátaszezon

t: 2024

Hamarosan itt a salátaszezon

A saláta energiaszegény táplálék, 100 gramm saláta mindössze 15 kcal-t tartalmaz, ami ötször kevesebb, mint egy natúr joghurt energiatartalma. Ha megvizsgáljuk a saláta összetételét, akkor nagyjából 95 gramm víz, majdnem 2 gramm a cukor, valamivel több, mint egy gramm a fehérje és úgy 0,25 gramm a zsír található 100 gramm salátában.
A saláta, mint a legtöbb zöldség és gyümölcs, nyersen és frissen egészséges igazán, mert főzés közben az értékes vitaminok és ásványi anyagok nagy része távozik a zöldségből. Érdemes odafigyelni arra is, hogy a zöldség megtisztítása ne áztatást legyen, mert egyes vitaminok szintén kioldódhatnak. A salátát közvetlenül fogyasztás előtt mossuk meg.

A saláta magas rosttartalma elősegíti az emésztést, szabályozza a koleszterinszintet. A salátában található ásványi anyagok közül a magnézium és a kalcium a legjelentősebb. A magnéziumra a csontoknak és az idegrendszernek van nagy szüksége; a kalcium szintén a csontok egészségének megőrzését szolgálja. Nem elhanyagolandó a növény B1-, B2-, B6- és C-vitamin tartalma sem. A salátalevelekben sok a bétakarotin, amely hasznos a rosszindulatú daganatok elleni küzdelemben. A külső, sötétzöld levelekben jelentősen nagyobb mennyiségben fordul elő bétakarotin, mint a belső világosabb levelekben. Kiemelkedő a saláta folsavtartalma, ami miatt különösen ajánlott terhes nők számára; fejlődési rendellenességek megelőzésében játszik fontos szerepet. Aki rendszeresen eszik friss salátát, kisebb az esélye, hogy szívinfarktust kap.

A salátának nyugtató hatást is tulajdonítanak. Ideges, ingerlékeny, rosszul alvó embereknek ajánlják, hogy egyenek egy tál friss salátalevelet. A saláta a bőrünkre is kedvező hatással van; megszabadít a korral kialakuló foltok. Néhány salátalevelet főzzünk két órán keresztül, majd szűrjük le a levét. A salátalébe mártogatott vattával töröljük át a kezelendő bőrfelületet. (forrás: Hölgyfórum)

2005.04.22

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok