HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZIN > KONYHA > Télire - saját kezűleg

Még mindig megéri eltenni télire a szezonális zöldségeket! A Blikk kiszámolta, miért is járunk jobban, ha a téli vásárlás helyett inkább nyáron szorgoskodunk a konyhában. Összeállításunkban bemutatjuk, hogyan és mennyit spórolhatunk a befőzéssel és fagyasztással.
A következő receptek segítségével nemcsak takarékoskodhatsz, hanem remek ínyencségeket is varázsolhatsz a család kamrájába vagy éppen asztalára. Érdemes kipróbálni a bogácsi hagyományőrző verseny résztvevőinek következő receptjeit!
Eljött végre a káposzta ideje is a savanyúságok sorában!
Készíthetünk savanyúságot vagy le is fagyaszthatjuk a zöldségeket
Bő hat hetünk van az ünnepekig. Ez idő alatt, a szokásos bevásárló körutak mellett érdemes időt szakítanunk arra, hogy néhány egzotikus lekvárt, dzsemet vagy gyümölcszselét készítsünk szeretteinknek!
Már évezredekkel ezelőtt kitalálták, miképpen lehet tartósítani a friss, lédús, zamatos gyümölcsöt, hogy ne csak a szezonjában lehessen enni belőlük. Az ősi eljárás a vízelvonás elvén működő aszalás.
Bár ma már nagyon sokféle savanyúság kapható a piacokon és az üzletekben, s általában nem is rosszak, azért azt senki sem vitatja, hogy az otthoni savanyúságnak más az íze. Most néhány szokásos és néhány különleges savanyúság receptjét olvashatjátok.
A nagymama szilvalekvár-receptje, a XXI. századi segédanyagokkal, fahéjjal és mandulalikőrrel felturbózva.
A kötés és a horgolás, és például a házi befőzés is a reneszánszát éli, nemcsak azért, mert pénz spórolható vele, hanem mert egy saját kezűleg eltett finomság sokkal jobban is tud esni, sőt, remek ajándékötlet. A kedvenc fűszerünkkel, a befőttek és tartósított dolgok egyedivé varázsolhatók.
Az iparilag eltett gyümölcs, savanyúság bizony meglehetõsen drága. Nagyobb családok ilyenfajta szükségletét pénzzel gyõzni lehetetlen, ráadásul a házilag eltett gyümölcs és zöldfélék zamata eredetibb.
A szilvalekvár Magyarország jelentős árucikke volt. A termék majdnem szimbólum értékű az ország szempontjából.
Milyen jólesik télen a nyár ízeit felidézve egy-egy üveg befőttet a fotel mélyén csendben felfalni. Csakhogy a diétázók számára a hagyományos, cukros befőtt szigorúan tilos. Mi a megoldás? Befőzés cukor nélkül!
A befőzés szükség vagy szenvedély.
Nem igaz, hogy a befőzés olyan bonyolult feladat lenne. Néhány alapszabályt kell betartani, és kezdődhet a tartósítás - akár cukorral, akár anélkül. A jól végzett munka örömét pedig télen érezzük majd!
Lekvárt kétféleképpen lehet főzni. Vagy úgy, ahogy a nagyanyáink tették: többhetes előkészülettel, éjszakákon át rotyogtatva és kavargatva a félszáz kilónyi bugyborékoló forró gyümölcsfőzetet. Vagy energiatakarékosan, néhány óra alatt, adott esetben mikrót (szegény nagyanyám, ha tudná!) vagy kenyérsütő gépet használva.

Következő Utolsó