HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Télire - saját kezűleg > Vitaminbomba a kamrapolcra

t: 6969

Vitaminbomba a kamrapolcra

A nyers zöldség házi savanyítása vagy egyéb módon való tartósítása duplán kifizetődő. Nemcsak olcsóbb, mint a bolti, de rendszeres fogyasztása ellenállóbbá teszi szervezetünket, így még a gyógyszerárakon is spórolhatunk, ha majd beköszönt a „náthás" ősz.

Hagymás savanyú
Gyimesi József különleges receptjét a véletlennek köszönheti: egyik évben, miközben a savanyú káposztás hordót töltötték fel éppen, belepottyant egy egész fej hagyma is. Amikor előkerült a savanyúság közül, meglepődve t apasztalták, „fenséges" finomság érlelődött belőle. Azóta már nem bízza a véletlenre, s a télire valót a következők szerint készíti: az edény aljára kerül 10-15 centi gyalult káposzta, majd erre egy sor közepes nagyságú, egészben hagyott, de végein kissé bemetszett vöröshagyma, erre ismét egy rész káposzta, s a rétegek - minden alkalommal alaposan lenyomkodva - addig ismétlődnek, amíg fér az edénybe. Közben a káposztarétegeket kilónként kb. 3-4 dkg sóval is meghintjük, ízlés szerint babérlevéllel, köménymaggal ízesítjük. Tetejét nejlonnal letakarva - ezt, ha habzik, hetente lemosva -, súllyal lenyomatva 2-3 hétig érleljük.

Paprikába töltött
Gyimesiné vörös káposztás töltött paprikájára a legbüszkébb. Receptje egyszerű: a káposzta kilójához (fele fehér, fele vörös) 2 közepes fej hagymát is hozzágyalulunk, s mielőtt a kicsumázott paprikákba töltjük, egyszer leforrázzuk. Ezután nagyobb üvegeket veszünk, s hegyükkel lefelé, szorosan egymás mellé téve megrakjuk a töltött paprikákkal. Tíz liter léhez tíz percig forralunk 9,5 liter vizet, 15 dkg sót, 20 dkg cukrot, 4 dl 10 százalékos ecetet, 1 cs. őrölt köményt. Miután a lé kihűlt, felöntjük a paprikás üvegeket, lezárjuk, sötét, hűvös helyre tesszük. Legalább két-három napig érleljük, de körülbelül három hónap után a legfinomabb. Nagyidai Józsefné savanyúságai az ünnepi asztal díszévé is válhatnak. A káposztával töltött cseresznyepaprika, uborka nemcsak ízletes, de mutatós is. Íme a receptjük: a cseresznyepaprikát kicsumázzuk, a magház helyére finomra gyalult káposztát töltünk. Az uborkák két végét levágjuk, lyukat vájunk a közepébe, s ezt is káposztával töltjük. (Hasonló módon tölthetünk még kis dinynyét is.) Fajták szerint üvegekbe rakjuk a töltött zöldségeket. Elkészítjük hozzá a tartósítólevet: 3 liter vízhez (egy ötliteres üveg feltöltéséhez elegendő) 2 dl 10 százalékos ecetet, ízlés szerint cukrot, sót, 2-3 babérlevelet adunk, felforraljuk. Miután kihűlt, felöntjük vele az üvegeket, lezárjuk, hűvös helyre teszszük. Ugyanezt a levet használhatjuk a vegyes vágott savanyúsághoz, csupán a babérlevelet hagyjuk el belőle, helyette szemes borssal, mustármaggal, esetleg pár szem korianderrel ízesítjük. A gyalult káposztát vékonyra szeletelt uborkával, zöld paradicsommal, paprikával, hagymával vegyítjük.

Blikk

2009.10.01

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA

Legfrissebb magazinok