HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Télire - saját kezűleg > Epret, meggyet a hűvösre

t: 4622

Epret, meggyet a hűvösre

Még mindig megéri eltenni télire a szezonális zöldségeket! A Blikk kiszámolta, miért is járunk jobban, ha a téli vásárlás helyett inkább nyáron szorgoskodunk a konyhában. Összeállításunkban bemutatjuk, hogyan és mennyit spórolhatunk a befőzéssel és fagyasztással.

Kitart a következő szezonig

A nagybani piacon az eper kilóját már 500–1000 forintért is be tudjuk szerezni, ám ha télen szeretnénk vásárolni, a mostani ár dupláját vagy akár tripláját fizethetnénk érte. Még akkor is jobban kijövünk, ha nem mirelitet veszünk kilónként 1100–1300 forintért.

Blikk-tipp: 2 kg megmosott, kicsumázott epret, félbe vágva vagy egészben érdemes mélyhűtőbe tenni, kisebb, 20 dekányi adagokban.

Így is finom: a lekvárhoz a 3 kg megmosott, megtisztított epret 1 kg cukorral egy lábasban feltesszük főni, közben kevergetjük. Belereszeljük a citrom héjának egy részét, és belecseppentünk néhány csepp citromlevet. Ha felforr, főzzük még néhány percig, majd a kiforrázott üvegekbe töltve, száraz dunsztba téve hagyjuk kihűlni. Ebből 12-15, 2,5 dl-es üveg lekvárunk is lehet.Fagyasztóba, üvegbe

A meggy kilójáért most kb. 400-500 forintot kell fizetnünk a nagybanin, amelyet befőttnek, lekvárnak is befőzhetünk, de egy jókora adagot a fagyasztóba is tehetünk.

Blikk-tipp: a megmosott meggyet beletesszük a tiszta üvegekbe, és mindegyik tetejére 3 evőkanál cukrot szórunk, majd felöntjük forrásban lévő vízzel. A lezárt üvegeket tegyük egy nagy fazékba, és öntsünk bele annyi vizet, hogy befőttjeinket 3/4-ig ellepje. Forrástól számítva 20 percig gyöngyözve főzzük! Ha kész, a fazekat letakarjuk, hogy minél tovább tartsa a meleget. A nedves dunsztban hagyjuk kihűlni.

Így is finom: a kimagozott meggyből az eperhez hasonlóan készíthetünk lekvárt, és a fagyasztóba is tehetünk belőle.

Igazi ínyencség: a sütikhez rumos meggyet is eltehetünk. 1 kg kimagozott gyümölcshöz öntsünk több mint 30 dkg cukrot, és három napig kevergessük. Ezután tegyük üvegekbe, és merjünk rá annyit a levéből, hogy ellepje, majd kanalazzunk rá egy evőkanál igazi rumot, amely nemcsak jó ízt ad a meggynek, hanem tartósítja is azt.Borsót konzervnek

A zöldborsóhoz a nagybanin most 250–300 forintért is hozzájuthatunk, így nem kell a 450–1300 forintos kilónkénti mirelitárral számolnunk. Bár 350–550 forintért már konzervet is vehetünk a boltban, de sokkal jobban járunk, ha ezt mi magunk készítjük el. Lássuk, hogyan!

Blikk-tipp: a friss zöldborsót válogassuk ki, hogy a rossz szemek ne kerüljenek bele a konzervbe. Enyhén sós és cukros vízben főzzük elő három percig. Szűrjük le, majd hagyjuk kihűlni. A borsókat belepergetjük az üvegek háromnegyedéig, közben egy liter vizet 2 csapott evőkanál sóval és ugyanennyi cukorral felforralunk, majd hidegen a borsókra öntjük. A lezárt üvegeket gyöngyöző vízben körülbelül egy órát gőzöljük. Másnap és harmadnap is meggőzöljük, de már csak fél óráig.

Így is finom: A zöldborsót érdemes kisebb és nagyobb adagokban zacskókban a fagyasztóba tenni.Blikk.hu

2012.06.14

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok