HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Télire - saját kezűleg > Befőzés cukor nélkül

t: 8690

Befőzés cukor nélkül
Nagyanyáink kamrája elképzelhetetlen volt felcímkézett befőttek és lekvárok sora nélkül. Édesanyánk is befőzött néhány üveg gyümölcsöt, de lekvár készítésére ritkán vállalkozott, hiszen a lekvárfőzés komoly tudomány, még ha el is készül, egyáltalán nem biztos, hogy sikerül eltartani. A rohanó életünkből fakadó időhiány és a gyorsétkezés meghonosodása következtében könnyen lemondunk gasztronómiai különlegességekről. A háztartást vezetők ifjabb generációja hallani sem akar befőzésről, házi savanyúság készítéséről, hiszen mindezt készen is megveheti az üzletekben. Mindannyian tudjuk, hogy a házi befőtt íze utolérhetetlen, mégis nehezen szánjuk rá magunkat az elkészítésére. Pedig receptjeink igazán nem bonyolultak, a befőzés nem is igényel sok időt, viszont annál nagyobb öröm látni, amikor a család hipp-hopp, eltüntet néhány üveggel a komor téli estéken. Külön öröm, hogy mivel édesítőszerrel készülnek, egyáltalán nem is hizlalnak.

Augusztusban még jócskán akad a kertekben és a piacon befőzni való, adjon egy esélyt magának, meglátja, igazi hősként fogja tisztelni a család és a kényelmes barátnők.

Őszibarackbefőtt

Hozzávalók:
3 kg őszibarack
1 mokkáskanál citromsav
1 db Politur Sunipol vagy Polisweet főzésálló édesítőszer
12 szem szegfűszeg
7-8 db citrompótló

Érett, magvaváló őszibarackot vásároljunk! Húzzuk le a héját, és magozzuk ki. Az így előkészített gyümölcsöt annyi citromsavas vízbe dobjuk, amennyi ellepi, ez segít, hogy színét és keménységét megőrizze. Közben az édesítőszert a szegfűszeggel és a citrompótlóval felforraljuk. A fél barackokat óvatosan a szirupba rakjuk, és mindössze 5 percig főzzük, ezalatt üvegessé válik. Szűrőlapáttal üvegekbe szedjük, forró levét rámérjük és a tetejére késhegynyi tartósítószert rakunk, de ez kerülhet 2 réteg celofánlap közé is. Szárazgőzben hagyjuk kihűlni.
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc


Tökdzsem

Hozzávalók:
2 kg spárgatök
1,1 dl Polisweet
1 citrom
reszelt gyömbér

A spárgatököt meghámozzuk, magját kikaparjuk, húsát apró kockára vágjuk. Tálba tesszük, és minden kilogramm tökhöz 55 ml Polisweetet, 1 citromot - reszelt héját és levét - keverünk, majd egy mokkáskanálnyi reszelt gyömbért adunk hozzá. Egy napig állni hagyjuk, a képződött levet leöntjük, felforraljuk, majd a tökkockákat beletéve sűrűre főzzük. Üvegekbe töltjük, a tetejükre kis tartósítószert teszünk, lekötjük, és száraz gőzbe rakjuk.
Elkészítési idő: 1 óra 10 perc

Szőlőlekvár birsalmával

Hozzávalók:
2 kg érett, fekete szemű szőlő
2 db birsalma
minden kg péphez 30 ml Polisweet

A fekete szemű szőlőt megmossuk, leszemezzük, és a hámozott, vékonyra vágott birsalmaszeletekkel teljesen puhára főzzük. Szitán vagy paradicsompaszírozón áttörjük, minden kilogramm péphez 30 ml Polisweetet adunk, és sűrűre főzzük. Üvegekbe töltjük, lekötjük, és száraz gőzbe rakjuk.
Elkészítési idő: 50 perc

Körtebefőtt egészben

Hozzávalók:
5 kg kisebb körte
2 dl Politur Sunipol vagy Polisweet édesítőszer
1 mokkáskanál borkősav
csipetnyi tartósítószer

A körték szárát levágjuk, majd a gyümölcsöt hámozás és csumázás nélkül megmossuk. Az édesítőszert a borkősavval és annyi vízzel forraljuk fel, hogy a körtéket ellepje. A gyümölcsöt ebben a lében 4-5 percig főzzük, majd szűrőkanállal üvegekbe szedjük. Levét ismét felforraljuk, majd forrón a gyümölcsökre merjük. Szorosan lekötjük, és szárazgőzben hagyjuk kihűlni. A biztonság kedvéért a befőtt tetejére 2 réteg celofán közé kevés tartósítószert is szórhatunk.
Elkészítési idő: 1 óra 25 perc

Paradicsomlekvár

Hozzávalók:
2 kg paradicsom
2, 2 dl Polisweet
4 karika citrom
vaníliarúd

Az érett paradicsomokat forró vízbe mártjuk, miután héjukat lehúztuk, kettévágjuk, és magjukat kikaparjuk. Erős tűzön gyakran kevergetve addig főzzük, amíg a massza egyharmadára be nem sűrűsödik. Hozzátesszük az édesítőt és a citromot, majd addig főzzük, amíg a citrom üveges nem lesz. Forrón üvegekbe töltjük, száraz gőzbe rakjuk.
Elkészítési idő: 1 óra

Csemegeuborka

Hozzávalók:
5 kg 7-8 centi hosszúságú, lehetőleg egyforma nagyságú uborka
3 liter víz
1 liter 10 százalékos ecet
20 dkg só
50-60 csepp Polisweet
félmaréknyi egész fekete bors
2 dkg borkénpor
2 közepes csokor kapor
jó arasznyi friss torma

Az uborkát egy órára hideg vízbe áztatjuk, majd kefével dörzsölgetve megmossuk. Közben a vizet az ecettel, a sóval, a mesterséges édesítőszerrel, a borssal, a babérlevéllel és a borkénporral felforraljuk, majd megvárjuk, amíg kihűl. Az uborkát a jól megmosott kaporral és a megtisztított, feldarabolt tormával üvegekbe töltjük. A hideg salátaecetet ráöntjük. Almapaprikát, zöld paradicsomot is tehetünk el ugyanígy, sőt vegyesen is. Ha az uborkát felbontjuk, ecetes lével utántölthetjük, és helyette cseresznyepaprikát, almapaprikát is rakhatunk. A lényeg, hogy minden zöldség tiszta legyen, mert különben oda a munkánk.
Elkészítési idő: 1 óra

(vitalitas.hu)

2006.08.10

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA

Legfrissebb magazinok