HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Télire - saját kezűleg > Ezt érdemes most eltenni

t: 9895

Ezt érdemes most eltenni

Érik már a paradicsom, a paprika a kiskertekben, a veteményesben szépen híznak az uborkák és a céklagumók, de ha szeretnénk télire is eltenni az ízletes zöldségekből, a piacon is mostanában érdemes megvenni a hozzávalót.

Cékla
A céklát alaposan mossuk meg, héjastól főzzük puhára. Ha kicsit kihűlt, a héjából könnyen kinyomkodhatjuk, így kevesebb az „anyagveszteségünk”, mintha meghámoztuk volna, és időt, energiát is spórolunk. Készítsük el a tartósítólevet: tiszta vízben (2 literenként 1-2 mokkáskanál köménymag, 3-4 babérlevél) főzzünk 5-10 percig megfelelő mennyiségű köménymagot és babérlevelet, majd szűrjük le. Ízesítsük ízlés szerint ecettel és cukorral. Ismét forraljuk fel, s tegyük bele a megtisztított, karikára vágott, főtt céklát is. Néhány percnyi forralás után szedjük üvegekbe, tetejére tegyünk késhegynyi szalicilt, zárjuk le és száraz dunsztban hagyjuk lassan ki hűlni.

Savanyúság
Az uborka, az almapaprika, a zöldparadicsom, egyéb savanyításra alkalmas zöldségek „téliesítésének” legegyszerűbb módja, ha előre kevert, zacskós savanyúságtartósítót használunk. A kiválasztott zöldségfélét alaposan megmossuk, sűrűn megrakjuk vele a befőttesüvegeket, majd a használati utasítás szerint elkészítjük a tartósítólevet. Feltöltjük vele az üvegeket, lezárjuk, s felhasználásig a kamrában, sötét helyre állítjuk. Ha a tartósítólevünkből esetleg maradna, szintén lezárt üvegben eltehetjük, s akár hetek múlva is felhasználhatjuk egy újabb adag savanyúság elkészítéséhez.

Paradicsom, paprika
A paradicsom és a paprika nemcsak savanyúságnak jó, a „lecsó-befőtt” gyors vacsorának, egyéb ételek ízesítőjének egyaránt jól jöhet a téli hónapokban. A kész lecsót többféle módon is eltehetjük. Van, aki főtt, átpasszírozott paradicsomban párolja meg a paprikát, s ezt az alapot teszi el befőttesüvegekben. Készíthetjük hagyományosan is: hagyma alapon, a zöldségeket csupán felda rabolva és összepárolva. Miután elkészült, a forró lecsót üvegekbe töltjük, kevés szalicilt szórunk rá, lezárjuk és száraz dunsztba teszszük. Vagy miután kihűlt, adagonként műanyag dobozokba osztva le is fagyaszthatjuk. Az elkészítési mód előnye, hogy felhasználásnál csak melegíteni kell.

Olcsóbban tudtunk vásárolni
Várakozásaink ellenére ebben a hónapban sem kellett többet fizetnünk havi nagybevásárlásaink során, mint előző hónapban. Sőt a júliusban is legolcsóbbnak bizonyuló Penny-ben még közel 500 forinttal kevesebb is elegendőnek bizonyult a kasszánál, a Tescó-ban pedig kb. 1000 forinttal hagytunk kevesebbet, mint júniusban. A Spar megközelítőleg tartja az árait, a havi nagy „beszerzés” 300 forinttal volt drágább most, mint az első fél év utolsó hónapjában.

A szabályok
A Blikk nagy bevásárlótesztje során minden hónapban három üzletben végzünk próbavásárlást (Penny, Tesco, Spar). Egy-egy élelmiszerfajtán belül általában mindenütt a legolcsóbb terméket keressük, az akciókat és a saját márkákat – ha van választásunk – igyekszünk kihagyni. A kosár összeállításához hagyományosan étkező, négytagú családot vettünk alapul, ahol saját készítésű sütemények is rendszeresen kerülnek a hét végi
asztalra.

blikk

2009.07.29

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA

Legfrissebb magazinok