HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > UTAZÁS > Európa > Azúrkék csillogás

t: 3725

Azúrkék csillogás

Az Azúr-part – ahogy a költő elnevezte – kivételes természeti szépsége, vibráló, lüktető világa egyaránt vonz fiatalt, időst, művészt, szórakozni vagy gyógyulni vágyót. A hétköznapi ember szemében Monte-Carlo kaszinói, Monaco gyönyörű hercegnői, a cannesi filmfesztivál vörös szőnyegén lejtő sztárok, vagy az Antibes-i kikötő luxusjachtjai – és általában a francia riviéra, elérhetetlen álomnak tűnik. Ami a luxusjachtot illeti, az valóban nem olcsó mulatság. De egy hosszú hétvége vagy egy-két hét az Azúr-parton a teljesíthető vágyak kategóriájába tartozik.


Szállás
- 3 csillagos szálloda Nizzában, a központban 79-88 Eu
- 2 csillagos szálloda Nizzában, a központban 60-92 Euro
- 2 csillagos szálloda Mougins-ben 60 Euro/2fő
- Apartman Mandelieu-La Napoule-ban 310-430 Euro/hét
- Bungaló: 2 felnőtt+2 gyerek – 650 Euro/hét
- Kemping: családi sátor 12 Euro/nap + egyéb költségek kb. 15 Eu/nap


Negyven kilométer szabad strand

De mielőtt az árakat szemügyre vennénk, nézzük meg, mi az, amiért ezt a kicsit hosszabb utat érdemes megtenni. Ha valaki kizárólag napfényre, tengerre áhítozik, nem biztos, hogy az Azúr-part a legjobb választás. Nem mintha a francia riviéra bármelyikben is szűkölködne. Negyven kilométer hosszú plázsa, aminek nagy része szabad strand, bőven kínálja a simogató víz és a napfény élményét. És talán kevesen tudják: nemcsak nyáron! A Földközi tengernek ezen a részén ugyanis télen sem hűl le a víz, a levegő hőmérséklete is kellemes. Greta Garbo, a legendás filmsztár kifejezetten a téli fürdőzést kedvelte.

Az Azúr-part éppen ennek az enyhe téli időjárásnak köszönhette felvirágzását. Az angol arisztokrácia már az 1760-as évektől kezdte magának fölfedezni ezt a mediterrán vidéket. A téli hónapokban egyre többen hagyták ott a ködös Albiont, hogy a pálmafákkal szegélyezett francia tengerparton üssék agyon az időt. Példájukat csakhamar a tehetős polgárság, valamint más nemzetek kékvérűi is követték, és rövidesen fölépítették saját palotáikat, templomaikat.

Nizzában a Szent Miklós templom hagymakupolái az orosz arisztokrácia emlékét idézik, Cannes mór és indiai stílusú épületei régvolt, keleti gazdagságról mesélnek. Különös érzés a mentoni temetőben a cirill betűs sírfeliratokat olvasni nagyhercegnők és nagyhercegek neveivel, vagy lengyel arisztokrata családnevekkel. Az évszámokból kiderül, sokan gyógyulni jöttek ide – sajnos néha már későn: néhányan még a húszéves kort sem érték meg. A századforduló táján épültek a Cote d’Azur elegáns nagyszállói, a nizzai Negresco, a cannes-i Carlton és a cimiez-i Regina, amelyben Viktória királynő is gyakran lakott.


Milyen a tenger?
- Mentontól Antibes-ig kavicsos a part, Juan-les-Pins-től homokos.
- A tenger hőmérséklete novemberben 17, decemberben 15, nyáron 25 C.
- A víz minőségét, mikrobiológiai tisztaságát folyamatosan ellenőrzik.

Hamisítatlan provence-i hangulat

Az Azúr-partra főként azoknak érdemes utazni, akik szívesen letérnek az autópályákról, hogy fölfedezzenek az útikönyvekben szűkszavúan említett városokat, hegyi falvakat. Nizza és Cannes csillogásával Menton például nem vetekedhet, de tökéletes hely a csöndesebb szépségre vágyóknak pompás trópusi és szubtrópusi kertjeivel, csodás barokk palotáival. Olaszország innen pár perc, a várost hegyek koszorúzzák, két nagy kikötője, gyógyfürdői és homokos tengerpartja megannyi élményt nyújt. Monaco hangos gazdagságával szemben Grasse városa középkori érintetlenségével, hamisítatlan provence-i hangulatával ejti rabul az utazót. Parfümmúzeumában az 1800-as évek elején készült illatos üvegcséket csodálhatunk meg, a Fragonard laboratóriumában pedig több tucat esszenciából ki-ki összeállíthatja saját illatát.

Mougins egyike annak a 150 hegyi településnek, amelyek az Azúr-part fölé magasodó hegyek közt bújnak meg. Középkori romokra épült, egymáshoz simuló házaik, keskeny, meredek utcácskáik galériákat és festőműhelyeket rejtenek.


Múzeumok, kiállítások
Renoir: Cagnes-sur-Mer
Matisse, Chagall: Nizza
Cocteau: Menton
Picasso: Antibes, Vallauris
Óceonográfiai múzeum: Monaco
Marineland: Antibes – Európa legnagyobb tengeri showja delfinekkel, cápákkal, akvárium, állatkert (T: 04 93 33 82 72)
A Monaco-i hercegség múzeuma: Monaco
Nemzetközi Parfümmúzeum: Grasse
A Konyhaművészet múzeuma: Villeneuve-Loubet
Menton: Maria Serena park – óriási szubtrópusi-trópusi gyűjtemény, különösen gazdag pálmafajokban

Monet-től Picassóig

Sok művészt ihletett meg ez a gyönyörű táj: Mougins-ben töltötte élete utolsó tizenöt esztendejét Picasso. A helyi fotómúzeumban a világ legnagyobb fényképészeinek fotóin megcsodálhatjuk az idős mestert, aki még ebben a magas életkorban is tele volt életkedvvel, humorral, kópésággal. Akit a XX. század képzőművészete vonz, az Azúr-parton boldogan válogathat a múzeumok között. A század nagy impresszionistái, Renoir, Monet, Sisley, később Matisse, Chagall, Cocteau hosszú évekig éltek és alkottak itt.

Az Azúr-part azoknak is jó hely, akik a nyüzsgést, a nagy életet kedvelik. Januártól decemberig egyetlen percre sem szűnnek a programok: kulturális rendezvények, fesztiválok, kiállítások és vásárok szórakoztatják a nagyérdeműt.


Programok, fesztiválok
Június
A Zene Ünnepe: egész Nizzában
Salon du Livre: könyvkiállítás, Nizza
A Tenger ünnepe: a halászok Szent Pétert köszöntik
Nemzetközi triatlon verseny: Ironman

Július
Nemzeti ünnep: július 14-én tűzijáték a Promenade des Anglais-n
Dzsesszfesztivál: az egész városban
Théatre de Verdure: minden szerdán és szombaton ingyenesen látogatható koncert

Augusztus
La Castellada: történelmi zenés séta a nizzai kastályból
Éjszakai koncertek: a cimiez-i kolostorban

Szeptember
Katonazenei fesztivál: az egész városban
Kézműves vásár az óvárosbanKözelebb, mint valaha

A milliónyi különböző érdeklődésű vendéget a szálláshelyek óriási választéka várja: a csillag nélkülitől az egy, kettő és sok csillagosig mindenki talál kedvére valót, pénztárcájához illőt. Az árak semmivel sem magasabbak, mint a környező mediterrán turistaparadicsomokban. Ami az éttermi árakat illeti, ebben is nagy a szórás – egy turista menü 10 eurónál kezdődik, ami nem kevés. Aki apartmanban nyaral, sokat megtakaríthat a főzőcskézéssel, ráadásul élvezheti a valódi, eleven, provence-i piacok hangulatát, a helyi zöldségek, gyümölcsök, tengeri herkentyűk és borok isteni zamatát.

A Cote d’Azur egyébként soha nem volt ennyire elérhető, mint mostanában. Elérhető, mert repülővel Nizzáig mindössze másfél óra az út, és elérhető, mert mindez, ha időben lefoglalja jegyét, kevesebbe kerül, mint vonattal Balatonmáriafürdő. Igaz, nem az első osztályon.


Utazás
Pozsony-Nizza 590 Sk-tól (1 Sk kb. 7 Ft) - Sky Europe
Budapest-Nizza június 18-tól 5990 Ft-tól - Sky Europe
(Ezek az árak több hónappal korábbi foglalás esetén érvényesek)

(gyongy)

2005.07.01

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok