HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > AKI A VIRÁGOT SZERETI... > Szobanövények > Ciklámen

t: 6751

Ciklámen

Kevesen gondolnák, hogy a ciklámenek a kankalinfélék családjába tartózó növények. Természetes körülmények között a mediterrán vidékeken és Kis-Ázsia hűvösebb tájain virulnak.

Nyugat-Magyarország bükköseiben, gyertyános tölgyeseiben az erdei ciklámen illatozik. A meghatóan kedves, védett növény eszmei értéke ötezer forint. A vadon élő tizenöt faj virágai hasonlítanak egymáshoz, könnyen felismerhetők. A különbségek (méret, levelek és virágok színe, fodrozottsága stb.) azonban változatossá teszik a nemzetséget.

Szobanövényként a perzsaciklámen hibridjeit nevelhetjük. Léteznek közöttük 30-40 centiméteres nagy és 10-15 centiméteres mini-változatok is. Nemcsak a virágok színe - fehér, rózsaszín, bíbor, bordó, lila - sokféle, hanem a levelek mintázata is lenyűgöző. Ezüstösek, barnás foltokkal tarkítottak, gyakran merészen mintázottak is találhatók közöttük. Törékeny szárai a gumójából fejlődnek. Öntözéskor mindkettőt óvni kell a víztől, ezért lehetőleg csak az alátétbe vagy a kaspóba öntsük a vizet, és fél óra múltán távolítsuk el a felesleget.

A virágok hasonlóképpen érzékenyek a vízre, a gondatlan öntözés foltokat hagyhat a szirmokon. A lakásban nem könnyű megtalálni a ciklámen számára az ideális helyet, mert a hűvöset és a fényt is kedveli. Ahol jól érzi magát, ott hosszú hónapokig szinte ontja a virágokat.

Az elhervadt virágokat és a sárgult leveleket ne vágjuk le, hanem az alapjuknál fogjuk meg, és tőből tépjük ki őket. (Ezzel a gumót védjük a rothadástól.) A virágzás ideje alatt háromhetente tápoldatozzuk a növényt. Nyáron a ciklámen nagyon jól érzi magát a szabadban, a kert árnyas, védett sarkában. Ilyenkor érdemes egy-két hónapig pihentetni a töveket. Augusztus vége felé, amint a növekedés megindult, ismét rendszeresen öntözhetjük, és az első levelek megjelenése után kaphat tápoldatot is. Ennyi “kezeléssel” nagyobb esélyünk lesz arra, hogy a ciklámen ősztől ismét dúsan virágozzon a lakásban. Tapasztalatok szerint a növény szűkebb cserépben készségesebben hozza virágait, ezért elegendő 3-4 évente átültetni, Bioland B virágföldbe.

Akik a kertjükben is szívesen látnának belőlük néhányat, azoknak a kislevelű és a borostyánlevelű ciklámeneket ajánljuk. Mindkettő alacsony termetű, telepeket képző, gumós növény, bájos, kárminpiros, vagy rózsaszínű, illatos virágokkal. Az utóbbi fajta ősszel bontja kecses szirmait, rajzolatos levelei csak ezt követően jelennek meg, és a következő tavasszal húzódnak vissza. Különösen kedves növény a kislevelű ciklámen, amelynek virágai már február végén kinyílhatnak a kertben.

(nana.hu)

Linkajánló:


Dísznövények2006.09.26

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA

Legfrissebb magazinok