HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > AKI A VIRÁGOT SZERETI... > Gyógy- és fűszernövények > Fehérmályva

t: 7772

Fehérmályva

A növény bemutatása

A mályvafélék családja 250 fajt számlál. Köztük fűszer, rost és gyógynövények találhatók szép számmal. Az Althea nemzetség neve a görög "althe" gyógyítás szóból származik.

A fehér mályva kétéves vagy évelő növény. Gyökere orsó alakú, kevés ágú, húsos. Magassága elérheti az 1-1,5 métert is. Szórtállású bársonyos levelei kerekdedek vagy vese alakúak, 5-15 cm átmérőjűek, többnyire karéjozottak. 4-6 cm átmérőjű, virágai a levelek hónaljában csomókban állnak, a szirmok színe rózsaszín, bíboros, sötétebb erezettel. Rendszerint egész nyáron át folyamatosan nyílik. Termése cikkekre hasadó papsajt.Eurázsiában, és a Mediterráneumban őshonos. Gyakori ártéri mocsarakban, folyóvizek mentén, szikeseken, gyomtársulásokban. A subsp. pseudarmeniaca (ártéri ziliz) a Duna-völgy ligeterdőiben honos. A fehér mályva házi kertben is telepíthető. Nyirkos, mélyrétegű, tápdús, meleg fekvésű talajt igényel.

Gyógyhatásai

Gyógyhatása már az ókortól kezdve ismert, és ma is ugyanazoknak a panaszoknak az enyhítésére használjuk, mint akkor. A növényi nyálka nagy szénhidrát (összetett cukrok) molekulái csillapítják a nyálkahártya irritácót a légutakban és az emésztőrendszerben. A levelek nyáron gyűjthetők. A mályvagyökér gyógyhatása orvosilag is elismert. A júniustól szeptemberig virágzó növény gyökereit októbertől áprilisig gyűjtik, letisztítás után hámozzák, aprítják, szárítják. A nyálkán kívül tartalmaz még keményítőt, pektint, curkokat, tannint, vitaminokat, aszparagint és aszparginsavat.

Teája

Teája nyugtató hatású, egzotikus aromájú. Hideg vagy melegvizes kivonat is készíthető. Készíthetünk 2-3 kávéskanál gyökérből vagy levélből kivonatot 250 ml vízzel, ami kb. egy bögrényi mennyiség. Egész napra elosztva, 3 csészényire van szükség, tehát előző este elkészíthetünk 750 ml vízben 6-9 kávéskanálnyi mennyiségből teát. Ha egész éjszaka áztatjuk hideg vízben, akkor hideg vizes kivonathoz jutunk, ha 15-20 percig forró vízben áztatjuk, akkor kapjuk a melegvizes kivonatot. A tea gargarizálásra is alkalmas. Ha csak gargarizáló teát készítünk belőle, a gyökereket inkább főzzük meg. Ilyenkor keményítőtartalma is kioldódik, ami belsőleg nem kívánatos, gargarizáláskor azonban nagyon hasznos lehet. Tinktúraként 1-3 kávéskanállal fogyasszuk napjában háromszor.

Borogatás

A népi gyógyászatban a párakötéseket a kelések, gennyedések érlelésére és kifakasztására is használták. Ugyanakkor gyakori alkotórészei voltak a különböző sebtapaszoknak is. A levelekből készült forrázatban a nyálkaanyagok lágyító hatása érvényesül, ezért jó szer nedvező ekcéma borogatására és kelések érlelésére is.

Vata kiegyensúlyozó víz

Száraz, megviselt bőr kezelésére: belsőleg Forraljunk 2 liter vizet öt percig. Vegyük le a lángról, és adjunk hozzá 3 darab menta levelet, fél teáskanál ánizsmagot és ¼ orvosi ziliz (Althaea officinalis) gyökeret. Helyezzük a vizet egy termoszba. A nap folyamán kortyolgassunk belõle, de ne túl forró hõmérsékletûként. Száraz bőrűek egynegyed kávéskanál kardamont is adhatnak hozzá.

Kozmetikai alkalmazása

A nyálkaanyagok nagyon sok vizet kötnek meg, kolloid formában filmréteget képeznek a bőrön. Ekkor a víz lassan, folyamatosan felvehetővé válik. Kiváló hidratáló, bőrpuhító és pirosodás-gátló, száraz és érzékeny bőrre ideális. A friss gyökereket meghámozzuk, aprítjuk és szénsav mentes ásványvízzel sűrűn folyós gélt állítunk elő. Közvetlenül a sebes, irritált bőrfelületre kenjük.
Garami Márta

(www.kertpont.hu)

Linkajánló:


Dísznövények2006.08.25

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok