HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > AKI A VIRÁGOT SZERETI... > Balkonra, teraszra, dézsába > Tél a kertben, a balkonon

t: 7200

Tél a kertben, a balkonon

Sokan úgy gondolják, az avar összegereblyézésével, a kert ásásával befejeződnek az őszi kerti munkák. Pedig néhány további apró gondoskodással elejét vehetjük tavaszi csalódásunknak, amikor azt tapasztaljuk, hogy elpusztult, vagy foltos lett a gyep, újra kell telepíteni, a kerti utak sózása miatt számtalan növényünket pótolni kell, oszlopos fenyőink ágai a hó súlya alatt deformálódtak. Kezdjük hát sorjában.

Fagy ellen, hó ellen

A nagy fagy beköszönte előtt díszfüveinket vágjuk vissza, kötözzük össze és takarjuk le lombbal, hogy a szívlevelek között a pusztulását okozó hólé ne álljon meg. Tavasszal a gyér kihajtás jelzi mulasztásunkat.

A pampafű komolyabb takarást igényel: össze kell kötözni a tövet, lombbal befedjük, s végül nejlonnal burkoljuk. Az ősszel elültetett növényeket a talaj süppedése után körbeárkolhatjuk, hogy a téli hólé a tő közelébe szivárogjon, majd a környékét lombbal takarjuk le. A lombbal az évelőágyásokat, kerti rózsáink tövét a kupacoláson felül ugyanúgy takarhatjuk, ne dobjuk ki a lombot feleslegesen, s főleg ne égessük. Akinek van komposztálója, reméljük feltöltötte.
Ha a hórétegre víz esik, vékony jégréteg képződik, lezárja a légteret. Mindez a fűcsomók szívlevélrothadását idézheti elő, vagy fokozza a hópenész megjelenését. Bármilyen furcsán is hangzik, ellene a gereblyézés módszerét ajánljuk. Sokat segít a jégtakaró megtöréséhez, így a fűcsomók levegőhöz jutnak.

A hirtelen lehullott hó különösen az oszlopos alakú fenyőfélékre jelent veszélyt. A vastag hótakaró lehúzza az ágakat, esztétikailag előnytelenné deformálva a fa oszlopos karakterét. Fiatal korban az ágakat, gallyakat lazán kössük össze, rögzítsük egészen a csúcsáig a fatörzs részéhez. Idősebb fenyőknél le kell rázni az ágakról a havat, ameddig elérjük.
A hó eltávolítása nemcsak fenyőinket érinti, mert károsítja a kerti utakat, járdákat, előkertet, lépcsőket is. Sajnos nálunk nagyon elterjedt a közönséges konyhasó használata, ami mindent tönkretesz, és végső soron a jegesedési gondot is csak ideiglenesen oldja meg. A sok sózással kertünk életét is veszélybe sodorhatjuk, ugyanis a só a talajban gyorsan mozog, s egyfajta szikesedési folyamatot indít el. Ne sajnáljuk hát a fáradságot a hó lapátoláshoz, s utána csak jegesedés esetén szórjuk fel az utat homokkal, faforgáccsal, fahamuval, vagy apró szemcséjű murvával. Ezeknek az anyagoknak több szerepük van, elsősorban jó a vízmegkötő képességük, s érdes felületük miatt megfelelő csúszásgátlók.

Mit kezdjünk a balkonládákkal?

Ha sokat nem akarunk foglalkozni balkonládáinkkal, az elfagyott nyári növényeket szedjük ki, a meglévő földkeveréket bármilyen virágfölddel összekeverhetjük, s télálló törpecserjéket, kétnyáriakat ültessünk bele.

Kisebb ráfordítással alpesi virágmezőt is varázsolhatunk ablakunk párkányára. A lomb, tőzeg, Florasca A típusú földkeverékbe ültessük össze a következő növényeket: erikafélék (Calluna), boróka (Juniperus), veronikacserje (Hebe). A ládákat elsősorban déli fekvésű helyekre ajánljuk, mivel a hebe fagyérzékeny. Ha nincs sok időnk, vagy már keményre fagyott a föld, de mégis szeretnénk valamivel díszíteni a balkonládát, szúrjunk néhány örökzöld ágat, termésével díszítő növényi részt, nagyobb tobozokat a meglévő talajba. Égősor elhelyezésével növelhetjük a karácsonyi hangulatot.

Nagyon fontos tudnivaló, hogy bármelyik beültetésről is legyen szó, fagymentes időben napközben meg kell öntözni a növényeket (természetesen kevesebb vizet igényelnek, mint nyáron), vagy szórjunk a ládába havat, mert a hideg önmagában nem pótolja a nedvességet.

A téli hónapok cserepes virágai

Névnapok, születésnapok jönnek-mennek, itt a karácsony, az újév is. A téli hónapokban elterjedt cserepes virág az Európa erdeiben aljnövényként élő ciklámen, azálea nemesített változatai, továbbá a trópusi hegyi esőerdők területeiről származó karácsonyi kaktusz és a mikulásvirág.

Akár karácsonyra is komoly ajándék hölgyek részére az orchidea. A legismertebbek közülük a Pillekosbor (Phalaenopsis), vagy Cynbidium töves változata. Növények, virágok terén gyakran elfeledkezünk a férfiakról, pedig ajándékozhatunk nekik cikaszféléket (6. kép), más pálmaféléket, bonszajokat. Mindkét nem számára kedves ajándék a Broméliák nagy családjából származó fajok, fajták, mint például a Pikkelyvirág (Vriesea hibrid), továbbá a különösen gyönyörűen leomló virágú Medinilla magnifica.

Ezek mindegyike a hűvösebb 15–20 °C–os szobahőmérsékletet kedveli, gyakori öntözéssel, világos helyen. Mivel szobanövényeink nagy része a trópusokról származik, nem kedvelik túlzottan a száraz levegőjű, meleg, sötét lakásokat. Rendszeres öntözéssel, párologtató használatával, a növények levelének spriccelgetésével, napközbeni szellőztetéssel a központi fűtéses lakásokban is lehet kellemes kis kertet kialakítani.
(forrás: www.amiotthonunk.hu)

2005.11.15

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA

Legfrissebb magazinok