HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > FÉRFI > 18+ > PILL - Biztonságos szex Djerassitól

t: 1815

PILL - Biztonságos szex Djerassitól

Nincs olyan tabletta, amelyik minden nőnek egyformán jó, és nincs olyan nő, aki minden gyógyszerre egyformán reagál. Hazánkban az összes létező korszerű fogamzásgátló szer rendelkezésre áll: pesszárium, hormontapaszok, óvszerek, spirálok, hüvelygyűrűk és a legkorszerűbb antibébi-tabletták. Valójában nem volt ez mindig így, hiszen a fogamzásgátló gyógyszereket alig 5 évtizede ismeri csupán a világ.

Carl Djerassi: A Tabletta
Az első, biztonságosnak ítélt gyógyszer Carl Djerassi nevéhez fűződik, aki a 20. század közepén rámutatott arra, hogy a progeszteron női nemi hormon a "természet fogamzásgátlója". Irányítása alatt 1951-ben dolgozták ki az első szájon át szedhető progesztagén, a noretidron szintézisét, megnyitva ezzel az utat a fogamzásgátló tabletta létrehozásához és világméretű térhódításához. A gyógyszeripari cégek, a média és a nagyközönség szinte minden fenntartás nélkül fogadta el a háború utáni gyógyszerkémia forradalmát.

Védekezés
Sok nő retteg a nem kívánt terhességtől. Türelmetlenül várják azt a bizonyos néhány napot – amit más körülmények között gyűlölnének –, hogy megnyugodjanak. Gyógyszer szedése mellett a teherbe eséstől való félelem alaptalan, hiszen (a gyártók szerint) ez a ma létező legbiztosabb védekezési módszer. Kétféle, mesterséges szteroidot tartalmazó tabletta van forgalomban: az ösztrogén és progeszteron hormon hatását utánzó, illetve a csak progeszteron hormon hatását utánzó gyógyszerek. Vannak egyfázisú és kétfázisú tabletták, az előbbiek a szükséges hormonadagot a ciklus alatt egy szinten tartják, míg az utóbbiak kétszer változtatják a ciklus folyamán a szteroidok adagolását. A tabletták védelmi funkciója elvileg 99 százalékos, ezt a gyakorlatban inkább 75–80 százalékra teszik. Az antibébi tablettákat nem szedheti mindenki: a rizikófaktoros nők számára tabu. Ide sorolják a dohányzó, a túlsúlyos, a magas vérnyomásban szenvedő és a trombózisra hajlamos nőket.
A tablettáknak így számos bírálója akad. Kutatóorvosok, gyógyszerészek szerint a menstruáció sokkal többet jelent a nyálkahártya rendszeres leválásánál. A szabályos női ciklus során a felgyülemlett méreganyagok is távoznak a szervezetből, nem beszélve a test egyéb anyagcsere-folyamatairól és önműködő mechanizmusáról, amelybe nem szabad beavatkozni. Véleményük szerint biztonságosabb és az egészségre kevésbé ártalmas a pesszárium és a gumióvszer használata.

Gyógyszer-váltás
Sok nő esik a reklámok keltette hírverés csapdájába. Egy "forradalmian" új gyógyszer vagy a kolléganőktől hallott tapasztalat arra készteti őket, hogy leváltsák korábban bevált gyógyszereiket. Ritkán azonban a felírt fogamzásgátló kellemetlen mellékhatásai miatt kénytelenek tablettát váltani. A leggyakoribb panaszok: émelygés, fejfájás, rossz közérzet vagy pecsételő vérzés a két menstruáció között. Ilyenkor rendszerint elég másik készítményre áttérni, hiszen különbség van a tabletták között például a férfi és női nemi hormonok arányában. Amennyiben a kellemetlen tünetek a tablettaszedés kezdetén jelentkeznek, érdemes megvárni a negyedik hónapot - és addig is szedni a gyógyszert -, mert a tapasztalatok szerint a szervezetnek ennyi időre van szüksége a megszokáshoz.

Tévhitek
Hazánkban a fogamzóképes korban lévő nők 30 százaléka tablettát szed (ez világviszonylatban magas arány), ennek ellenére a terhesség-megszakítások száma még mindig igen jelentős (100 terhességre 65 abortusz jut), ami több okkal is magyarázható.
- A nők téves ismeretekkel rendelkeznek a tablettákkal kapcsolatban.
- Sokan nem ügyelnek a tabletta szedés rendszerességére.
- A legtöbb bajt a mellékhatásokkal kapcsolatos hiedelmek és álhírek
okozzák. (A piacon ugyanakkor egyre korszerűbb, alacsony hormontartalmú készítmények jelennek meg, amit az egészséges nők szinte kockázatmentesen szedhetnek.)
A tablettaszedést jó esetben alapos orvosi kivizsgálás előzi meg, de a legtöbb nőgyógyász és háziorvos kivizsgálás nélkül is felírja a kért gyógyszert. Amennyiben módunkban áll, forduljunk olyan lelkiismeretes orvoshoz, aki vérkép-, vizelet-, májfunkció- és koleszterinvizsgálatot végeztet rajtunk a kötelező rákszűrés mellett, és az eredmények ismeretében írja fel a szükséges és számunkra optimális fogamzásgátló tablettát. Ezzel együtt tisztában kell lennünk azzal, hogy minden gyógyszernek vannak mellékhatásai, amelyeket lehet, hogy csak hosszú évek, évtizedek múlva fogunk megérezni. S mint minden tabletta szedése, így a fogamzásgátlók hatása is kockázattal jár, amit az alkoholfogyasztás, a dohányzás felerősít. A vizsgálatsorozat évente megismétlendő, hormonvizsgálatot viszont csak a gyógyszer szedése közben felmerülő probléma esetén végeznek).

A lehetséges problémák ellenére elmondhatjuk, hogy az antibébi tabletták térhódítása sok esetben megoldást nyújthat a nőknek, akik ezáltal könnyedén válogathatnak a különféle fogamzásgátló szerek között. A döntés a mi kezünkben van, ezért szánjunk elég időt és energiát arra, hogy körültekintően körbejárjuk a témát. Válasszunk úgy, hogy se egészségünk, se párkapcsolatunk ne lássa döntésünk kárát.

Milyen káros hatásai lehetnek a tablettának?

Kismértékben növeli a trombózis és az embólia veszélyét, a gombás betegségek elõfordulását. Áttöréses vérzést, illetve vérzéskimaradást, szív- és érrendszeri panaszokat, májelváltozást okozhat.

Milyen hasznos hatásai lehetnek a tablettának?

Csökkenti a méhtestrák, a jó- és rosszindulatú petefészek-daganat és ciszta kialakulásának lehetõségét. Mérsékli a fájdalmas vérzést és a menstruációs napok számát, szabályozza a ciklust. Kevésbé lesz zsíros, pattanásos a bõr, mérséklõdhet a szõrösödés, a férfias hajhullás.

A hazánkban is kapható könyv a fogamzásgátlás atyjának, a Stanfordi Egyetem kémia professzorának az önéletrajza, amely feltárja a fogamzásgátlás jövőjének realisztikus perspektíváit, az eddig elért eredmények társadalomra gyakorolt hatásait és visszásságát. A könyvből mindemellett megismerhetjük a világhírű professzor kalandos gyermekkorát, útkeresését, szerelmeit és házasságait csakúgy mint kutatási eredményeit.

nana

2005.09.20

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA

Legfrissebb magazinok