HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > FÉRFI > 18+ > Elsősorban a feleségek segíthetnek!

t: 1326

Elsősorban a feleségek segíthetnek!

Ugyancsak általánosítható szabály, hogy a feleségekben afféle bűntudat alakul ki, azt gondolván, hogy valamilyen módon ők maguk tehetnek a jelenségről. Wetterauer professzor ezt persze cáfolja, de azt annál inkább hangsúlyozza, hogy segíteni elsősorban a feleségek tudnak. A munka során végzett alapos felmérésekből kiderült, hogy a nők sokkal tájékozottabbak erről a problémáról, mint ahogyan azt a férjek elképzelték.

A feleségek ugyanis elejét vehetik annak, hogy a férjek makacsul hallgassanak erről a gondról. A tanulmány ki meri jelenteni: elsősorban ez a hallgatás vezet sok házasság felbomlásához. A felvilágosult nőnek is szüksége van arra, hogy férje meggyőzze őt: a szex kudarca vagy elmaradása nem az érzelem, nem is a vágy hiányára vezethető vissza, hanem merevedési problémái vannak. Méghozzá olyanok, jelenti ki a tanulmány, aminek ma már a 95 százaléka gyógyítható! A doktorcsoport néhány tipikusnak tartott példát is idéz. Íme, az egyik: Maria T. 45 éves mainzi háziasszony mondja: "Korábban férjemmel, Martinnal legalább hetenként egyszer éltünk nemi életet. Egészen addig, amíg egy parti után én otthon közeledtem hozzá, ő viszont képtelennek bizonyult az aktusra. Ennek immár hat hónapja. Azóta a férjem ezer ürüggyel kitér az elől, hogy egyedül maradjon velem. Sokáig azt hittem, életünkbe belépett egy harmadik. "

Pedig, állapítja meg a tanulmány, a változástól a férj is szenvedett, de nem merte bevallani a lényeget. Azt, hogy ő akarna, de nem érzi rá képesnek magát. Ilyenkor jön a beidegzett félelem, az elhatalmasodó kisebbségi érzés és a helyzet egyre rosszabb. Az ördögi körből való kitörés első parancsa a freiburgi tudósok szerint: beszélni róla a legilletékesebbel, a nejjel. A tanulmány odáig elmegy, hogy a beszélgetés után a feleségnek kell átvenni a kezdeményezést. Neki kell megbeszélni időpontot egy szakorvossal, akihez a házaspárnak együtt (!) kell elmennie.

Dr. Wetterauer szerint a kortól a túlsúlyon át az alkoholig és a gyógyszerekig egész sor ok lehet a háttérben, amelyek felderíthetők és megszüntethetők. A stressz és egyéb pszichikai tényezők sora csak az esetek mintegy harminc százalékában tehet a bajról.

A szabály tehát: beszélni és tenni róla. A kulcsszemély pedig a feleség.

(gyongy)

2005.06.22

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok