HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > NŐI > Egészség > A depresszió természetes ellenszere

t: 4343

A depresszió természetes ellenszere

A huszadik századtól a gyógynövények használata újabb fénykorát éli, de igazából nincs ezen mit csodálni. A felhasználók egyre tudatosabbak, és mind jobban tisztába jönnek a panaszaikra korábban alkalmazott gyógyszerek számos káros mellékhatásával, annál inkább keresik a természetes megoldásokat, amelyek úgy segítenek megoldani betegségeiket, panaszaikat, hogy közben nem okoznak egy sor másikat.
Ennek a szemléletmódnak köszönhetően került a figyelem középpontjába a természetgyógyászat koronázatlan királynője, a tudományos körökben Morinda Citrifoliaként számon tartott növény, amit a köznyelv NONI-ként ismer. Ez az örökzöld növény Délkelet-Ázsiában, Malájziában, Polinéziában és Ausztráliában honos, és egyik fontos jellemzője, hogy növényének minden része felhasználható. Legértékesebb azonban a gyümölcse, amelynek hatalmas gyógyító ereje van. Az utóbbi években számos kutatás foglalkozott a NONI-val, amiknek eredményeképp sikerült azonosítani néhány hatóanyagot, amely magyarázatot ad a növény gyümölcsének levével kapcsolatos pozitív tapasztalatokra. Magas vitamintartalma mellett nagyon sok ásványi anyag megtalálható benne. Sokoldalú gyógyító hatása azonban mégis leginkább a benne található biológiailag aktív hatóanyagoknak köszönhető. Kimutatták, hogy a szervezet számára az élethez nélkülözhetetlen Xeronin kis mennyiségben megtalálható benne. Ennél is nagyobb jelentőségű azonban, hogy a Proxeroninból, ami a Xeronin előfutára jelentős mennyiség van benne. A Xeronin hivatott a szervezetben normalizálni a sejtműködést, javítani a tápanyag felszívódást. Ez az aminosav képes aktivizálni a szervezet gyulladásgátló mechanizmusát, antiallergiás hatású, és növeli a szervezet ellenállóképességét a gombás, bakteriális környezeti támadásokkal szemben.
A Scopoletin, amely a NONI-ban szintén megtalálható növeli a melatonin, illetve a szerotonin termelést, kedvezően befolyásolva ezzel az alvási ciklust, és a hangulati hullámzást. Az alábbi enzim hatására csökken a stresszreakciók hevessége, mivel az artériák elernyednek izomgörcsoldó hatására. Ezáltal csökken az idegi feszültségből eredő magas vérnyomás. A NONI fogyasztásával csökkenthető a vérrögképződés lehetősége, a szívinfaktus és az agyi érkatasztrófa kockázata, mivel nitrogén-oxid termelődését idézi elő a szervezetben.
Hangulatjavító hatása a Serotonin termelés serkentésének is köszönhető. De ugyanennek az enzimnek fontos szerepe van a szénhidrát-anyagcsere szabályozásában is, aminek következtében képes szabályozni a vércukorszintet.
Az egyik benne található hatóanyag (damnacanthal) jótékonyan koordinálja a sejtosztódás folyamatát, szükség esetén meggátolva a sejtek esetleges burjánzását, ami máskülönben daganatok kialakulásához vezethetne.
A gyümölcs jótékonyan fokozza az endorfin termelést, ezzel is hozzájárulva a jókedv kialakulásához.
Mivel hatóanyagai támogatják a falósejtek és a nyiroksejtek egészséges működését, kiváló immunrendszer erősítő és T-ölősejt termelődést elősegítő hatása van, ami kiemelkedően fontos szerepet játszik a betegségek leküzdésében.
Noha hazánkban egyenlőre még meglehetősen borsos ára van a NONI-Juice-nak ( A jelenleg kereskedelmi forgalomban kapható kapszulák ára valamivel barátságosabb.) személyes tapasztalataim alapján bátran tanácsolhatom, hogy aki csak teheti tegye próbára. Biztos vagyok benne, hogy nem fognak csalódni.

estihirlap

2006.01.14

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok