HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > AKI A VIRÁGOT SZERETI... > Ötletparádé > Vénusz köldöke

t: 1164

Vénusz köldöke









A Csucsorfélék vagy ebszőlőfélék (Solanaceae) családjába tartozó növények többsége lágyszárú, ritkábban cserje vagy fa. 2300 fajuk elsősorban a trópusokon terjedt el. Csupán a Solanum nemzetségbe mintegy 1500 faj tartozik. A család kiemelkedően fontos termesztett zöldségnövényei a burgonya a tojásgyümölcs vagy padlizsán, a paprika, a paradicsom és a közönséges vagy virginiai dohány. Továbbá olyan gyógynövények tartoznak ide, mint a beléndek, a nadragulya, a maszlag.

Ebbe a családba tartozik a zsidócseresznye is(Physalis alkekengi L.). Élénkpiros, felfújt termése ősszel szedhető különleges dísz. A növény további nevei szintén a különleges termésre utalnak: piros páponya, muharc, álkekengi, hólyag cseresznye, kőrontófű, Vénuszköldöke és papmonya.

Évelő lágyszárú, 0,3-0,6 m-re nő meg. Elterjedt Közép-, Kelet- és Dél-Kelet-Európában, a mérsékelt égövi Ázsiában, az Indiai-szubkontinensen. Meghonosodott Amerikában is. Hazánkban is őshonos. Középhegységben gyakori, máshol szórványos. Ártéri keményfaligetekben, aránylag száraz lomberdőkben fordul elő.

Termése felfújt bogyó: a piros bogyókat a felfúvódott csésze rejti. Zöldről élénk pirosra színeződött termését szeptembertől gyűjthetjük. A szabadban is hosszan díszlik, de a burok idővel megfakul. Szárítás után a kis "kínai lampionok" hónapokig mutatós maradnak. A virágkötők is előszeretettel alkalmazzák. Akkor gyűjtsük, amikor beszínesedett. Frissen díszítésre használva levelei eltávolítása után állítsuk "nyakig" vízbe néhány órára. Ha szárítani szeretnénk, levegőn lógatva tegyük ezt. Csokrokat, koszorúkat díszíthetünk vele. Mielőtt felhasználjuk, távolítsuk el az elszáradt leveleket.

Tartása egyszerű. Jól levegőzött talajon szinte mindenütt sikerrel nevelhető. Gyöktörzséről gyorsan elszaporodik ezért kordában kell tartani. Leghatásosabb, ha úgy ültetjük, hogy gyökerei ne terjedjenek szabadon. Ugyanakkor lassan fejlődik. Legcélravezetőbb, ha gyökérsarjaival szaporítjuk.

Gyógynövényként is ismert. Hatóanyagai triterpén-laktonok, szerves savak, pektin, gyanta, A magvakban kb. 10% zsíros olaj. Korábban vizelethajtóként használták. Alkalmazták köszvény, reuma, májbetegség esetén. A friss termés ehető, de nem igazán ízletes (kissé keserű). C-vitamin tartalma a duplája, mint a citromé.
Garami Márta

(www.kertpont.hu)

Linkajánló:


Dísznövények




2006.09.08

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA

Legfrissebb magazinok